Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi: İsrail, 'Arap NATO'su fikrine dahil değil

Ürdün Kralı 2. Abdullah, NATO'ya benzer bir Orta Doğu askeri ittifakının oluşumunu destekleyeceğini söylemişti

Suudi Arabistan,  2019'da "Arap NATO'su" olarak adlandırılan "Stratejik Orta Doğu Paktı" kurulması çalışmalarına başlamıştı / Fotoğraf: AA

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Orta Doğu'da NATO benzeri bir askeri ittifak fikrine İsrail'in dahil olması gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lübnan basınından en-Nahar el-Arabi'ye verdiği röportajda Safedi, son dönemde Arap ülkelerinin yanı sıra İsrail'i de içerdiği öne sürülen ve "Arap NATO'su" olarak adlandırılan bir askeri koalisyonunun kurulmasına ilişkin haberler hakkında yorumda bulundu.

Ürdün'e İsrail'in de parçası olacağı bir askeri savunma sistemi hakkında hiçbir şey teklif edilmediğini ifade eden Safedi, "İsrail'in de parçası olduğu bir bölgesel savunma sistemi söz konusu değil" dedi.

"İran'a karşı Körfez ittifakı gündemde değil"

Aynı şekilde Safedi, Suudi Arabistan'da bu ay ortasında düzenlenecek Körfez İşbirliği Zirvesi'nde (KİK) İran'a karşı da böyle bir askeri ittifakın kurulmasının gündemde olmadığını vurguladı.

Ürdünlü Bakan, ülkesinin savunma, terörle mücadele, ekonomik ve sosyal güvenlik gibi diğer tüm benzer konularda Arap ülkelerinin iş birliğini destekleyen teklifleri önemsediğini kaydetti.

Safedi, Beyrut'taki Arap Birliği Dışişleri Bakanlarının Danışma Toplantısında Lübnan'ın çökmesine izin verilmemesi gerektiğini yineledi.

Safedi, Lübnan-Körfez ilişkilerindeki yumuşama ve Lübnan'dan beklentilere ilişkin olarak, "Körfez liderleri Lübnan'a yardım etmeye hazır olduklarını söylüyorlar, ancak olgunlaşması gereken konular var. Herkes Lübnan'da gerçekleşmesi istenen iki şeyi bekliyor: Hükümetin oluşumu ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri" diye konuştu.

Ürdün Kralı 2. Abdullah 24 Haziran'da, Amerikan CNBC kanalına yaptığı değerlendirmelerde, NATO'ya benzer bir Orta Doğu askeri ittifakının oluşumunu destekleyeceğini söylemişti.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU