Bitcoin 12 yılın en kötü ayını geçirdi

Kripto para birimi bu ay 17 bin 700 dolara kadar düştü

Bitcoin fiyatı şu anda 19 bin dolar, Ethereum fiyatı ise bin dolar civarında (Unsplash)

Kripto para piyasalarındaki deprem hız kesmeden devam ediyor.

Bitcoin, haziranda yaklaşık yüzde 38 oranında gerileme kaydederek 12 yılın en kötü ayını geçirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Coin Gecko verilerine göre 1 Haziran'da 31 bin doların üzerinde işlem gören kripto para birimi, 17 bin 700 dolara kadar düştü, ardından toparlanıp ayı 19 bin 209 dolarda bitirdi.

Kasım 2021'de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 68 bin 990 dolara ulaşan Bitcoin, böylelikle söz konusu tarihten bu yana yüzde 72 değer kaybetmiş oldu.

CNBC’ye göre, 2010’da borsalarda ilk kez kullanıma sunulduğundan bu yana kripto para birimi için en kötü ay bu haziran oldu.

Piyasa değerine göre dünyanın en büyük ikinci kripto para birimi Ethereum da ayı yaklaşık yüzde 47 düşüşle kapattı. Kripto para biriminin değeri yaklaşık bin dolara kadar geriledi.

Kriptodaki çöküşün nedeni ne?

Analistlere göre piyasalardaki çöküş, kısmen ABD’deki enflasyon ve faiz artırımları sebebiyle yatırımcıların riskli gördüğü kripto varlıkları satması ve daha güvenli görülen başka hisselere yatırım yapmasından kaynaklanıyor.

Çöküşün bir diğer nedeni de stablecoin UST'nin dolara sabitliğini ve istikrarını korumasında rol oynayan ekosistemin yönetişim token'ı LUNA’nın çöküşü oldu.

Stablecoin, itibari para birimi veya altın gibi bir rezerv varlığa sabitlenmiş bir kripto para birimlerine deniyor. Stablecoin’ler istikrar ve güvenilirliği sayesinde, kripto piyasasına girmek ve çıkmak için güvenli bir liman sunuyor.

Dolayısıyla dolara endeksli bu coinlerin her zaman 1 dolar civarında bir değere sahip olması hedefleniyor. Ancak UST talep düşüşü nedeniyle 1 dolarda tutunamadı. Para birimi, kripto piyasasındaki oynaklık hafta sonu sürerken dolardan ayrıldı.

UST'nin merkez bankası sayılabilecek Luna Foundation Guard veya Türkiye'de bilinen ismiyle Luna Vakfı'nın bu tip durumlar için satmaya hazır tuttuğu Bitcoin rezervleri var. Son aylarda bu rezervlerin olası bir çöküşte ne kadar yeterli olup olmadığı tartışma konusu haline gelmişti.

Luna Vakfı'nın sabit değeri yeniden yakalamak için 1 milyar dolar değerinde Bitcoin sattığı ve bunun da çöküşü tetiklediği düşünülüyor.

Zira mayıs ayında UST ve LUNA’nın toplamda 60 milyar dolarlık bir zarara yol açtığı tahmin ediliyor.

 

Independent Türkçe, CNBC, Coin Gecko

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU