Zelenski'nin daha fazla silah talebine G7 ülkelerinden yanıt: Ukrayna'ya "gerektiği sürece" askeri ve mali destek verilecek

G7 ülkelerinin liderlerinin ortak açıklamasında Moskova’ya yeni yaptırımlar getirme sözü verildi

Fotoğraf: AA

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Almanya'nın ev sahipliğinde Bavyera eyaletindeki Elmau Sarayı'nda yapılan G7 Liderler Zirvesi'ne video konferans yöntemiyle katılarak konuşma yaptı.

Zelenski, ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya liderlerinden ülkesine hava savunma sistemleri dahil daha fazla silah tedarik etmeleri talebinde bulundu.

G7 ülkelerinin liderlerine, Rusya'ya karşı daha fazla yaptırım çağrısı yapan Zelenski, bu liderlerden Kiev'in tahıl ürünleri ihraç etmesine yardımcı olmalarını ve Ukrayna'nın yeniden imarı için mali yardım sağlamalarını talep etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 "Gerektiği sürece" askeri ve mali destek taahhüdü

ABD, Almanya, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya'dan oluşan G7 ülkelerinin liderleri de yaptıkları ortak açıklamada Rusya'nın savunma sanayisi için "kilit teknolojileri" ithal etme kabiliyetini kısıtlayarak Moskova’ya yeni yaptırımlar getirme sözü verdi. Açıklamada savaş sona erdiğinde kendisini savunmasına yardımcı olmak için Ukrayna'yla çalışılacağı belirtildi.

Açıklamada ayrıca "Ukrayna’ya mali, insani, askeri ve diplomatik destek sağlamaya ve gerektiği sürece Ukrayna'nın yanında olmaya devam edeceğiz" ifadesi kullanıldı.

G7 ülkelerinin Rusya'nın ana sanayi girdilere, hizmetlere ve teknolojilere ulaşımını daha da kısıtlamaya yönelik hedefli yaptırımları uyumlu hale getirecekleri ve genişletecekleri vurgulanan açıklamada, özellikle Rusya'nın savunma ve teknoloji sektörünün hedef alınacağı ifade edildi.

Açıklamada, Rusya’nın küresel gıda güvenliğine yönelik artan tehditlerde büyük bir payı olduğu savunularak Rusya'ya, Ukrayna’nın tarım ve ulaşım altyapısına yönelik saldırıları durdurma ve Karadeniz'deki Ukrayna limanlarından tarım ürünlerini taşıyan gemilerin serbest geçişine izin verme çağrısı yapıldı.

Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü koruması, savunması ve kendi geleceğini seçmesi için G7 ülkelerinin yardım etmeye kararlı olduklarına vurgu yapılan açıklamada, "Gelecekteki bir barış anlaşmasına dış baskı veya etkiden uzak karar vermek Ukrayna'ya kalmış" denildi.

 

 

 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU