Ukrayna güçlerinin kilit bölge Severodonetsk'ten çekilme emri aldığı öne sürüldü

"Buradaki çatışmalar Donbas'ın kaderini belirleyebilir"

Son aylarda yoğun çatışmalara sahne olan Severodonetsk'te savaştan önce yaklaşık 100 bin kişi yaşıyordu (AFP)

Luhansk Bölge Valisi Sergey Gayday, Ukrayna güçlerinin Severodonetsk'ten çekilme emri aldığını öne sürdü.

Gayday, bugün Telegram'dan yaptığı açıklamada "Ukrayna silahlı kuvvetleri Severodonetsk'ten çekilmek zorunda kalacak. Bunu yapmaları yönünde emir aldılar. Aylardır şiddetli şekilde topa tutulan yerlerde kalmak anlamsız" ifadelerini kullandı.

Kentin sürekli bombardıman altında kaldığını ve neredeyse harabeye döndüğünü söyleyen Gayday, "Hayati öneme sahip tüm altyapılar yok edildi. Şehrin yüzde 90'ı hasar aldı, evlerin yüzde 80'inin yıkılması gerekecek" dedi.

Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde, Rusya sınırına 130 kilometre mesafede yer alan sanayi kenti Severodonetsk'te son dönemde şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rus güçlerinin geçen hafta kente ulaşım sağlanan son köprüyü de imha etmesi yaklaşık 12 bin sivilin mahsur kalmasına neden olmuştu.

Birleşmiş Milletler, kentte gıda ve ilaçların tükenmeye başladığını belirtmiş, Rusya da sivillerin tahliyesi için insani koridor açılacağını duyurmuştu.

Perşembe günüyse Moskova'ya bağlı birliklerin şehrin kontrolünü ele geçirmek üzere olduğu bildirilmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 8 Haziran'daki açıklamasında şehirde büyük bir direniş sergilediklerini belirterek "Buradaki çatışmalar Donbas'ın kaderini belirleyebilir" demişti. Severodonetsk ve yakınındaki Lisiçansk, Luhansk'ta Ukraynalı güçlerin kontrolünde kalan son iki kent. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 121. gününde de çatışmalar devam ediyor.

Putin, Luhansk Halk Cumhuriyeti'yle Dontesk Halk Cumhuriyeti'nden oluşan ve birlikte Donbas olarak adlandırılan bölgenin bağımsızlığını 21 Şubat'ta tanıdığını açıklamıştı.

Luhansk ve Dontesk'teki Kremlin destekçisi ayrılıkçılar, 2014'te Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlıklarını ilan etmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da geçen ay yaptığı açıklamada "Donbas'ın özgürleştirilmesinin koşulsuz bir öncelik olduğunu" söylemişti.



Independent Türkçe, Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU