Küresel Fon Direktörü Sands: Gıda krizinin tetikleyeceği sağlık krizi milyonlarca can kaybına neden olacak

"Yetersiz beslenenler bulaşıcı hastalıklara karşı korumasız hale gelecek"

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle küresel çapta bir gıda krizi yaşanbileceğinden endişeleniliyor (AFP)

Cenevre merkezli Küresel AIDS, Tüberküloz ve Sıtmayla Mücadele Fonu'nun direktörü Peter Sands, Ukrayna'daki savaş nedeniyle oluşabilecek gıda krizinin milyonlarca kişiyi bulaşıcı hastalıklara maruz bırakacağını söyledi.

Endonezya'nın Yogyakarta şehrinde düzenlenen G20 zirvesinde, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada Sands, gıda kıtlığının yaratacağı etkiler nedeniyle milyonlarca kişinin yalnızca kıtlığın yanı sıra yetersiz beslenmeden ötürü bulaşıcı hastalıklara karşı savunmasız kalacağı için yaşamını yitirebileceğini belirtti.

"Küresel Fon" olarak da anılan kuruluşun başındaki Sands, "Bir sonraki sağlık krizinin muhtemelen çoktan başladığını düşünüyorum. Yeni bir patojen yok fakat bu kriz, yetersiz beslenenlerin mevcut hastalıklara karşı daha korumasız hale geleceği anlamını taşıyor" dedi.

Yetkili, "Bulaşıcı hastalıkların, gıda kıtlığının ve enerji krizinin etkileri bir arada düşünülürse, fazladan milyonlarca can kaybı yaşanacağını söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2006-2015'te Birleşik Krallık merkezli bankacılık ve finansal hizmetler şirketi Standard Chartered'ın CEO'su olarak da görev yapan Sands, gıda krizinin etkilerinin engellenebilmesi için yoksul topluluklara sağlık hizmetleri sağlanması gerektiğini belirtti.

Sands, tüberküloz tedavilerinde durumun kötü olduğunu söyleyerek, "2020'de küresel çapta 1,5 milyon kişi tüberküloz tedavisi olamadı. Bu trajik durum, yüzbinlerce kişinin hayatını kaybedeceği ve bu kişilerin diğerlerine hasatlık bulaştıracağı anlamına geliyor" dedi.

Geçen ay Birleşmiş Milletler (BM) de Rusya - Ukrayna savaşının küresel bir gıda krizini tetikleyebileceği uyarısında bulunmuştu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, küresel gıda fiyatlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 arttığına dikkat çekerek, "Savaş on milyonlarca insanı gıda güvensizliğinin sınırlarına itti, bu da yetersiz beslenme, geniş kitlelerde açlık ve nihayetinde kıtlığa yol açabilir" demişti.

Rusya ve Ukrayna savaş öncesi dönemde dünyanın tahıl ihtiyacının yüzde 30'unu karşılıyordu.

Öte yandan Kiev, Rus birliklerinin limanlarını bloke ettiğini ve tahılların ülkeden çıkmasına izin vermediğini savunurken, Kremlin ise gıda tedariki sorununun Batı yaptırımlarından kaynaklandığını öne sürüyor.



Independent Türkçe, AFP, NPR

DAHA FAZLA HABER OKU