African Report: Zelenski'nin Afrika Birliği'yle toplantısına 55 ülkeden üç devlet başkanı katıldı

Durum "Zelenski'ye karşı bir boykot" diye nitelendi

Volodimir Zelenski, toplantıda Afrika'ya tahıl tedarikini çözmek için çalıştıklarını belirtti (Reuters)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Afrika Birliği (AfB) komisyonuyla düzenlediği toplantıya davet edilen devlet başkanlarından yalnızca üçünün katıldığı bildirildi.

Fransa merkezli Jeune Afrique Media Group bünyesindeki African Report haber sitesi, pazartesi günü düzenlenen video konferansa 55 üye ülkenin liderlerinden yalnızca üçünün katıldığını öne sürdü.

African Report'un görüşmelere dair bilgisi bulunan fakat kimliği paylaşılmayan bir kaynaktan edindiği bilgilere göre oturumda Senegal Devlet Başkanı ve AfB Dönem Başkanı Macky Sall'la birlikte Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Ouattara ve Kongo Devlet Başkanı Denis Sassou Nguesso yer aldı.

Buna ek olarak görüşmeye AfB Komisyonu Başkanı Başkanı Musa Faki Mahamat ve Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi de katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer ülkelerin dışişleri bakanları ya da büyükelçiler tarafından temsil edildiğinin bildirildiği haberde, liderlerin Zelenski'yle yapılan görüşme sırasında AfB bünyesinde düzenlenen Daimi Temsilciler Komitesi (PRC) toplantısına katıldığı ifade edildi.

Fransız kanalı France 24'e bağlı Le journal de l'afrique'in sitesindeyse bu durumun “Zelenski'ye karşı bir boykot” olduğu iddia edildi. Sitede yayımlanan haberde toplantının son dakikada basına kapalı şekilde yapılmasına karar verildiği de öne sürüldü.

Zelenski, konuşmasında "Afrika, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaşın rehinesi oldu” ifadelerini kullanmıştı.

Afrika ülkelerinin birçoğu buğday ve gübre ithalatının büyük kısmını Rusya ve Ukrayna'dan yapıyor. Bu nedenle savaş uzadıkça kıtada bir gıda krizi çıkması ihtimali de her geçen gün artıyor.

Ukrayna lideri, Rusların limanlarını bloke ettiğini ve 25 milyon ton tahıl için yeni bir tedarik ve lojistik zinciri oluşturmaya çalıştıklarını da söylemişti.

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de AfB'yle haziran başında Soçi'de bir görüşme düzenlemiş ve “Afrika savaşın masum kurbanı” demişti.

Putin, Kremlin ve Belarus'a yönelik yaptırımların kaldırılmasını talep ederek, bunun gerçekleştirilmesi halinde Karadeniz üzerinden Afrika'ya tahıl ihracatını destekleyeceklerini duyurmuştu.



Independent Türkçe, The African ReportLe journal de l'afrique

DAHA FAZLA HABER OKU