Ev sinemasından vizyona bu hafta: Karanlık bir peri masalı; Kuluçka

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için bu hafta çevrim içi platformlarda ve sinema salonlarında gösterime girecek filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

İzleyicisini karanlık görüntülere maruz bırakmadan ilginç bir serüvene çıkaran Kuluçka, hem mükemmel bir korku filmi hem de biraz daha entelektüel ve duygusal bir şey olarak her seviyede tatmin edici bir şekilde hikayesini anlatmayı başaran dikkat çekici bir yapım.

Sürprizlerle dolu bu filmin konusu hakkında ne kadar az şey bilerek izlerseniz o kadar daha iyi olacaktır, ama yine de bu filmi sizin için kaleme almak istedim.


Karanlık bir peri masalı; Kuluçka

Yönetmen: Hanna Bergholm / Oyuncular: Siiri Solalinna, Sophia Heikkilä, Jani Volanen, Reino Nordin, Oiva Ollila, Ida Määttänen, Saija Lentonen, Stella Leppikorpi, Hertta Nieminen, Aada Punakivi, Hertta Karen, Jonna Aaltonen, Miroslava Agejeva / Süre: 86 dakika
 

 

Beklentilerin ve mükemmelliğin dayanılmaz yükü…


Sundance Film Festivali'nin "Gece Yarısı" bölümünde prömiyerini yapan ve kısa bir süre önce Türkiye sinemalarında gösterime giren Hatching (Pahanhautoja) adlı bu Finlandiya yapımı korku filmi; talepkar annesini tatmin etmeye çalışmakla günlerini geçiren genç bir kızı kadrajına alıyor ve ormanda bulduğu garip bir yumurtayı saklayıp bakımını üstlenmesiyle gelişen olayları konu ediniyor.
 

 

Hikâyenin merkezinde yer alan Tinja on iki yaşında genç bir kızdır; mütevazı giyim kuşamı, meleksi sesi ve buna uygun tavırları, köşeli yüz hatlarını çevreleyen sırım gibi, uzun ve düz sarı saçları ile İskandinav idealinin kusursuz bir örneği gibidir.
 

 

Barbie bebekler için tasarlanmış ve dekore edilmiş oyuncak evlere benzeyen harikulade bir evde, mükemmel ailesiyle yaşayan Tinja çok güzel bir hayata sahiptir, ancak onun tam olarak anlamadığı şey, tüm bunların tamamen Güzel Günlük Hayat "Lovely Everyday Life" adlı popüler bir blogu yöneten mükemmelliyetçi annesinin bir kurgusu olduğudur.

Tinja'nın annesi sık sık mükemmel ailesi, mükemmel evleri ve mükemmel hayatları hakkında videolar çekip yayınlarken, yansıtmak istediği illüzyonu tam olarak desteklemesi içim tüm ailesini de buna göre koordine etmektedir.
 

 

Sosyal medyada bir internet ünlüsünü (influencer) takip eden herkes böyle bir şeyin tam olarak ne olabileceğini üç aşağı beş yukarı tahmin edebilir; üzüntü, korku ve endişe gibi gerçek insani duygulardan tamamen arındırılmış tatlı gülümsemeler, pastel renklerin hâkim olduğu, çiçeklerle donatılmış (aşırı) huzur veren ortamlar gibi, ilk anda imrenilesi ama hiçbir şeyin doğal olmadığı, her şeyin belli bir amaç için üretildiği anlaşıldığında tüm güzelliğin baskıcı bir hale dönüştüğü dünyalar misali…
 

 

Bu şekilde resmedilen pek çok şeyde olduğu gibi, Tinja ve ailesinin fazla temiz, fazla neşeli, fazla sağlıklı ve hepsinden de önemlisi fazla beyaz görünen hayatlarındaki her şey, canavarca bir şeyin maskesi olduğunu kanıtlar niteliktedir ki filmin daha ilk dakikalarında bu kusursuz aile portresinin ve güzelliğin yerle bir olması da zaten bunun en güzel göstergesidir.
 

 

Yüzeydeki çatlaklar

Filmin başında tasvir edilen bu mükemmellik yanılsaması, evin annesinin özçekim çubuğu ile günlük videolarından birini çekerken bir karganın salonun penceresine çarpmasıyla birlikte alt üst olur.

Tinja cama çarpan kuşun durumunu merak edip kapıyı araladığında bir anda içeriye giren kuş, annenin özenle dekore ettiği salonun altını üstüne getirip eşyaları paramparça ettiğinde, sadece birkaç dakika önce görülen bu mutlu aile portresinin yüzeyindeki çatlaklar da belirginleşmeye başlar.
 

 

Tinja nihayet istilacı kuşu bir şekilde yakalayıp ondan hızla kurtulduktan sonra daha rahatsız edici gelişmeler birbirini takip eder.

Hırslı ve takıntılı annesini tatmin etmek için umutsuzca çabalayan, ancak tedirgin edici bu olaydan sonra annesinin acımasız tarafını da gören Tinja, yaşadığı bu hayal kırıklığı sonrasında bir gece gizlice gittiği ormanda bir kuş yumurtasına rastlar.
 

 

Gizlice eve getirdiği ve dev bir oyuncak ayının içine yerleştirerek sıcak tutmaya çalıştığı bu tuhaf yumurta günün birinde muazzam bir boyuta ulaşıp çatladığında, içinden çıkan şey genç kızın hayatını derinden etkiler.

Ama hepsinden önemlisi, Tinja diğer taraftan, duygusal anlamda annesinin kaybıyla mücadele eder.
 

 

Doğum ve özgürleşme

Tinja bir süredir hazırlandığı jimnastik turnuvası yaklaşırken, sahte gülümsemeler ve zoraki nezaketinin altında pasif-agresif bir kimliğe sahip olan annesinin daha fazla kontrolcü ve baskıcı hale gelmesi, turnuva için sınırlarını zorlaması sonucu, bencil ve özensiz ebeveynler tarafından büyütülmenin dehşetini yaşarken dev bir kaya boyutuna ulaşan yumurtadan korkunç bir yaratık çıkar.

İtici ve korkunç olduğu kadar şefkate de muhtaç olan bu yaratık bir kuş görünümündedir ama tam olarak bir kuş gibi de değildir; pençeleri, gagası ve az miktarda yapışkan siyah tüyleri vardır, ama aynı zamanda mavi süsenlerinin yanı sıra dişleri bir insanın dişlerini andırır.
 

 

Yaratık dağınık, kötü kokulu, intikamcı ve vahşidir; ezilmiş gövdesi ve pençeleri bu yaratığın vahşiliğini yansıtırken, büyük ve etkileyici gözleri adeta içsel bir acıyı yansıtır.

Tinja bu ilk karşılaşma anında haliyle dehşete düşer, ancak sonunda bu yaratıkla yaşamaya alışır.

Tinja bir taraftan kendi varlığından utanç duyarken, bir anne kuş misali kendi kusmuğuyla beslemek de dahil olmak üzere bu yenidoğan ile ilgilenmeyi kendi üzerine alır.
 

 

Annesi ile arasındaki kayıp, genç kızın tüm duygusal hezeyanlarını ve iradesini, annesinin eksikliğini hissettiği annelik içgüdülerini, filmin en ürkütücü karakteri olan o yıpranmış, görünüşte çürüyen yaratığa kanalize etmesine neden olur.

Alli adını verdiği bu yaratık doğduktan sonra kendini çok farklı iki annelik ilişkisinin merkezinde bulan Tinja, başlarda korksa da içindeki tüm olumsuz duyguları besleyen ve yansıtan bu yaratıkla yakından ilgilenmeye başlar.

Bu arada bu yaratığın kontrol edilmesi güç korkunç eğilimleri de vardır, ama her şeyden öte yaratık Tinja'nın duygularına, özellikle de onu üzen ve sıkan kötü duygulara açıkça sempati beslemektedir ve buna sebep olan herkesi ortadan kaldırmak için tüm fırsatları değerlendirmektedir.
 

 

Haliyle bu da Tinja'yı evindeki çeşitli şiddet ve tuhaflıklarla bezeli bazı olayları örtbas etmeye zorlar. Ama ilerleyen süreçte jimnastik turnuvasının baskısı ve meraklı küçük kardeşinin düzenli müdahelerinden dolayı Tinja'nın aralarında psişik bir bağ geliştirdiği bu yaratığı saklaması gittikçe zorlaşır.

Yine de kendi annesinin narsizminin boyutunu gün geçtikçe daha iyi görmeye başlayan Tinja, kimi zaman yatağının altında kimi zaman da elbise dolabında saklayarak ailesinden gizli bir şekilde büyüttüğü Alli'ye, onun için iyi bir anne olacağına dair yemin eder.

Böylelikle Alli, Tinja'nın aynadaki görüntüsüne dönüşene kadar onun evcil hayvanı ve koruyucusu olur.
 

 

Bedensel dönüşüm

Geleneksel korku filmlerini izlemekten korkan, ancak kadın duyguları hakkında güçlü bir hikâye arayışında olanlar için dikkat çeken bir yapım olan Kuluçka, insanların karanlık ikizleriyle yüzleştiği ve ne olabileceklerini veya ne olmaktan korktuklarını gördükleri korku hikayelerine benzer bir yol izliyor.

Bu açıdan klasik bir slasher yerine karanlık bir peri masalı havasına sahip olan Kuluçka, bulimia, adet döngüleri, hamilelik ve bedensel dönüşüme yönelik metaforlarla bezeli mesajları ve özellikle yetişkinliğe adım atan kızların ruh haline yönelik çarpıcı benzetmesiyle ilgi çekici bir olay örgüsü inşa etmeyi başarıyor.
 

 

Aynı zamanda mayın tarlasına benzeyen ergenliğin psikolojik ve duygusal anlarına doğru açtığı pencere ile bir çocuğun parçalanmış duygularına ve en karanlık içgüdülerine büyüleyici bir şekilde bakmamızı sağlıyor.

Sorunlu bir ergenlik öncesi çağın ego ve id arasında korkunç bir fiziksel savaşa yol açtığı son derece orijinal bir büyüme hikayesini anlatan bu korku filmi, sevginin yerini doğal olmayan bir mükemmellik takıntısı aldığında annelik içgüdüsüne ne olduğunu da incelikli bir şekilde araştırıyor.
 

 

Gençlikten anneliğe ve aradaki her deneyime kadar kadınlığın her türlü acısını ve zevkini ele alan film aynı zamanda cinsiyeti aşan başka bir şeyle de ilgileniyor; yetişkinlerin de hata yapabileceği gerçeği.


Haftanın diğer filmleri

Birbirinden farklı filmlere ev sahipliği yapan sinema salonları farklı türlerden merakla beklenen yerli ve yabancı filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunarken çevrimiçi dijital platformlar da vizyona girememiş en yeni filmleri izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.

Vizyonda yer alan filmlerin yanı sıra, "Cehennem Öfkesi: Ave Marie", "Cesur İtfaiyeci", "Gün Batımı", "Hüddam'ın Soyu: Marid Cinleri", "Kerr", "Kuzeyli", "Nuh'un Gemisi Cudi'de 2" ve "Sihirli Orman: Peri Kraliçesi" gibi filmler bu hafta vizyonda kendine yer buluyor.


365 Gün: Bugün

Yönetmen: Barbara Bialowas, Tomasz Mandes / Oyuncular: Anna-Maria Sieklucka, Michele Morrone, Simone Susinna, Magdalena Lamparska, Otar Saralidze, Ewa Kasprzyk, Dariusz Jakubowski, Ramón Langa, Natasza Urbanska, Tomasz Mandes, Blanka Lipinska, Natalia Siwiec, Karolina Pisarek, Robert Wabich, Slawomir Mandes, Rafal Iwaniuk, Robert Zdebski, Tomasz Malesa, Marcin Matlak, Pawel Baryla, Anna Kopytowska, Marta Morawska, Kacper Nowak-Goclawski, Bogdan Skiedrzynski, Dominik Gawronski, Tomasz Wendt, Dariusz Kaliszuk, Maciej Zakliczynski, Szymon Faracik, Natalia Karpinska, Natalia Cicherska, Mateusz Spychalski, Christof Wójcik, Oliwia Babuska, Nikola Bogucka, Ernest Warzonkowski, Wojciech Rokita, Rebecca Casiraghi, Mateusz Ruminski / Süre: 111 dakika
 

 

Karanlık sırlar mutlu bir evliliğin temelidir…


Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan Filmler kategorisinde gösterime giren 365 Days: This Day adlı bu erotik dram türündeki devam filminde; Laura ve Massimo tutku dolu bir aşk yaşamaktadır, ancak Massimo'nun aile ilişkileri ve Laura'nın kalbini kazanmaya çalışan gizemli bir adam, çiftin hayatını zorlaştırır.

Bu devam filminde Laura ve Massimo hiç olmadıkları kadar tutkulu bir şekilde geri dönüyor.

Fakat tekrar bir araya gelen çiftin bu yeni başlangıcı hem Massimo'nun aile bağları hem de her ne pahasına olursa olsun Laura'nın hayatına girip onun kalbini ve güvenini kazanmaya çalışan gizemli bir adam nedeniyle karmaşık bir hâl alır.


Baloncuk

Yönetmen: Tetsurô Araki / Oyuncular: Gen Urobuchi, Jun Shison, Emi Lo, Alice Hirose, Yûki Kaji, Sayaka Senbongi, Mamoru Miyano, Ryôta Ôsaka, Wataru Hatano, Shin'ichirô Miki, Tasuku Hatanaka, Marina Inoue, riria., Zach Aguilar, Chris Jai Alex, Bill Butts, Jalen K. Cassell, Sean Chiplock, Robbie Daymond, Mick Lauer, Aleks Le, Erica Lindbeck, Kyle McCarley, Landon McDonald, Brock Powell, Derek Stephen Prince, Keith Silverstein, Laura Megan Stahl, Kaiji Tang, Jeannie Tirado, Cristina Valenzuela, Howard Wang / Süre: 100 dakika
 

 

Küçük bir deniz kızı ile kayp bir prensin hikayesi…


Netflix'in Japonya Yapımı Aşk Temalı Animeler kategorisinde gösterime giren Bubble adlı bu bilim kurgu türündeki gençlik filminde; baloncukların ve yer çekimsel anomalilerin istilası altındaki terk edilmiş Tokyo'da, yetenekli bir genç adamla gizemli bir kızın kaderleri kesişir.

Hikâyenin başlangıcından beş yıl önce Tokyo'nun merkezinde açıklanamayan büyük bir patlama olur ve Tokyo devasa bir balonun içine hapsolur.

Böylelikle terk edilmiş bir şehre dönüşen Tokyo'da geçen bu hikâyede, gökten yer çekimi kanunlarına meydan okuyan baloncuklar yağmaya başlar.

Zaman içinde, dış dünya ile bağlantısı kesilen Tokyo, ailelerini kaybeden ve yasaları çiğneyen bir grup gencin oyun sahasına dönüşür ve binadan binaya zıplayan bu ekibin savaş alanı hâline gelir.

Tehlikeli oyun tarzıyla tanınan genç yıldız Hibiki bir gün pervasızca bir hareketi sonucu yer çekiminde kırılma yaşanan denize düşer.

Bu sırada, aniden ortaya çıkan ve gizemli güçlere sahip olan Uta adlı bir kız, Hibiki'nin hayatını kurtarır, ancak hemen ardından onlardan başka kimsenin duymadığı benzersiz bir ses duyarlar.

Acaba Uta neden Hibiki'nin karşısına çıktı ve bu karşılaşma dünyayı değiştirecek hangi gerçeğin ortaya çıkmasına neden olacaktı soruları cevap beklerken, onların yolunun kesişmesi dünyayı değiştirecek bir duruma yol açar.


Başkentte Dört Saat

Yönetmen: Jamie Roberts / Oyuncular: Eddie Block, Buddy Carter, James McGovern, Leah Han, Tayler Hansen, Donald Trump, Ashley Gilbertson, Bobby Pickles, Winston Pingeon, Mike Pence, Nancy Pelosi, Eric Swalwell, Ruben Gallego, Brendan Gutenschwager, Couy Griffin, Nick Alvear, Dominic Box, Ramey Kyle, Robert Glover, Dominic Pezzola, Jason Crow, Rosa DeLauro, Eugene Goodman, Igor Bobic, Byron Evans, Keith Robishaw, Jacob Chansley, Dick Durbin, Chuck Schumer, Daniel Hodges, Ashli Babbitt, Lisa Blunt Rochester, Adam Kinzinger, Quincy Anatello, Michael Fanone, Jimmy Albright, Brian Sicknick, Sandra Garza, Jeffrey Smith, Erin O'Reilly Smith, Matt Gaetz, Elise Stefanik / Süre: 92 dakika
 

 

Tarihteki en saçma ayaklanamanın br kaydı…


Netflix'in Siyasi Belgeseller kategorisinde gösterime giren Four Hours at the Capitol adlı bu yapım; binlerce protestocunun ABD başkentini bastığı 6 Ocak 2021'deki olayları kadrajına alıyor.

6 Ocak 2021, ülkenin dört bir yanından binlerce vatandaşın, birçoğu Joe Biden'ın başkanlığının onaylanmasını bozmak amacıyla Washington DC'de toplandığı ABD başkentindeki saldırının bir tarihi.

Sırf Trump onlara öyle söyledi diye, gerçek bir plan olmadan başkente saldıranlardan bazıları seçimde hile yapıldığına ve oyların çalındığına inanıyordu, ancak ellerinde hiçbir kanıt yoktu, üstelik herhangi bir usulsüzlük ya da çalma olmadığına dair tüm kanıtları da görmezden geliyorlardı.

Bazıları ise yine hiçbir kanıt olmadan çocukların kaçırıldığına ve işkence gördüğüne dair iddalarla ortalığı velveleye veriyordu.

Çeşitli kaynaklardan bir araya getirilmiş bilgileri, orada bulunan isyancılar, polis, gazeteciler ve politikacılar ile yapılan röportajlarla harmanlayarak o günü yeniden gözler önüne seren belgesel, izleyicilerine sonsuza dek utanç verici bir şekilde hatırlanacak dünyanın en karanlık saatlerini göstermektedir.


Cehennem Öfkesi: Ave Marie

Yönetmen: Jesse V. Johnson / Oyuncular: Nina Bergman, Daniel Bernhardt, Timothy V. Murphy, Louis Mandylor, Dominiquie Vandenberg, Charles Fathy, Josef Cannon, Luke LaFontaine, Andrew Bering, Selkie Hom, Remi Bakkar, Terence J. Rotolo, Alina Andrei, Yavuz Topuz, Michael Thayer, Ruslan Ialgashev, Jesse V. Johnson, Erken Ialgashev, Sean Murray, Rene Raygoza Jr., Sebastian Feichtner, Erich Staudenaus, Ros Dudekov, Horst Kuhnert, D.J. Rowdy Yates / Süre: 94 dakika
 

 

Savaşta kazananlar ve kaybedenler aynı olabilir…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Hell Hath No Fury (Ave Marie); bildiği altın zulasının yerini göstermesi karşılığında Amerikan askerleri tarafından bulunduğu zor durumdan kurtarılan bir kadının hikâyesini anlatıyor.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Fransız direnişçilerin bir parçası olan Marie isimli bir kadın, Alman Çavuş Bay Von ile birlikte olarak, Almanların planını öğrenmeyi hedefler.

Ajanlığı sırasında Bay Von'un, Yahudi halktan çalınan altınları kullanarak, savaş sonrasında Marie ile birlikte yaşama hayalleri vardır.

Marie, bu teklifi kabul eder ve altınları ailesinin kabristanına saklayabileceklerini söyler.

Bay Von bu fikri beğenir ve altınları daha sonra kullanmak üzere, Marie'nin aile kabristanına gizlemeye karar verir, ancak Marie'nin ailesini zalimce katleden kişi ise kendisidir.

Aslında Marie, Bay Von'dan intikam almak amacıyla böyle bir plan hazırlamış ve bunu direnişçilerle paylaşmıştır.

Marie, direnişçilerden kabristanda bir pusu hazırlamalarını ve Bay Von ile oraya geldiklerinde altınları alıp Alman Çavuşu öldürebileceklerini söyler, ancak direnişçiler Marie'ye haber vermeden plan değişikliği yaparak pusuyu yol üzerine taşır.

Haliyle Alman Çavuş bu pusudan kolaylıkla kurtulmayı başarırken, Marie tek başına kalır.

Bir şekilde kabristana ulaşıp altınları sakladıktan sonra Marie, Alman Çavuşu yüzünden vurarak onu aile kabrine taşır ve oradan uzaklaşır.

Ama bu olaylardan sonra kendi vatandaşları tarafından hain damgası yiyen Fransız Marie Dujardin çok zor durumda kalır.

Ona yardım eli uzatacak olan Amerikan askerleri ise onun kurtarılması karşılığında bir şart koşar; Marie'nin hayatta kalması için onları yerini bildiği altın zulasına götürmelidir.


Cesur İtfaiyeci

Yönetmen: Theodore Ty, Laurent Zeitoun / Oyuncular: Alice Pol, Vincent Cassel, Valérie Lemercier, Claudia Tagbo, Elie Semoun, Emmanuel Curtil, Emmanuel Garijo, Alexandre N'Guyen, Loïse Charpentier, Olivia Cooke, Kenneth Branagh, William Shatner, Laurie Holden, Maya Misaljevic, Ryan W. Garcia, Wilex Ly, Mara Junot, Scott Humphrey, Shoshana Sperling, Kevin Dennis, Dawn Ford, Matthew Alan Taylor / Süre: 92 dakika
 

 

Hayallerinin peşinden gitmeni sağlayacak cesaret dolu bir macera…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Fireheart adlı bu animasyon; babası gibi bir itfaiyeci olmanın hayalini kuran genç Georgia'nın bu hayallerinin peşinden gitmesini konu ediniyor.

Gizemli bir kundakçının Broadway'i yakmaya başlamasıyla New York itfaiyecileri gizemli bir şekilde ortadan kaybolmaya başlar.

Belediye Başkanı, itfaiyecilerin kaybolmasını soruşturması için Georgia'nın babası Shawn'ı görevlendirir.
Çocukluğundan beri babası gibi itfaiyeci olmanın hayalini kuran ve on altı yaşına geldiğinde itfaiye ekibine katılabilmek için türlü yollar deneyen Georgia, babasına yardım etmek ve şehri kurtarmak için 'Joe' adında genç bir adam kılığına girerek kundakçıyı durdurmaya çalışan gönüllüler ekibine katılır.

Bir yandan çocukluk hayalini gerçekleştirmek için komik olaylar yaşarken, cesareti ve yakın dostları sayesinde New York'u birçok tehlikeden kurtarmayı dener.


Dünyada

Yönetmen: Ben Wheatley / Oyuncular: Joel Fry, Reece Shearsmith, Hayley Squires, Ellora Torchia, JohnHollingworth, Mark Monero / Süre: 107 dakika
 

 

Yerel bir halk hikayesi; ormanın ruhu…


beIN CONNECT'in Korku Filmleri kategorisinde gösterime giren In the Earth adlı bu filmde; kötü etkileri olan bir virüs dünyaya yayılmıştır.

Felakete yol açan bu virüse çare ararken, bir bilim insanı ve keşifçi, rutin ekipman çalışması için ormanın derinliklerine inerler.

Gece boyunca karanlığın kalbine yaptıkları bu yolculukta, kendilerini beklenmedik durumların içinde bulurlar.


Gangubai Kathiawadi

Yönetmen: Sanjay Leela Bhansali / Oyuncular: Alia Bhatt, Shantanu Maheshwari, Vijay Raaz, Indira Tiwari, Seema Bhargava, Varun Kapoor, Jim Sarbh, Ajay Devgn, Aakash Pandey, Varun Akki, Backagaindancer, Mamta Bajaj, Sunil Beniwal, Rishabh Bhardwaj, Rakesh Bhavsar, Monsoon Boruah, Abhirami Bose, Hemant Choudhary, Florian Dibra, Pallavi Jadhao, Sanjeev Jogtiyani, Chhaya Kadam, Anmol Kajani, Hunter Prince Khalid, Faiz Khan, Jahangir Khan, Tareeq Ahmed Khan, Shanu Kumar, Meenakshi, Mostafiz Mortoza, Raza Murad, Sam Nagar, Atisha Naik, Namit, Manohar Pandey, Sarthak Patel, Abhilasha Poul, Huma Qureshi, M.K. Raina, Asit Redij, Sonal Sagore, Krutti Saxena, Bmcabana Sf, Anuj Sharma, Ekta Shri, Chobber Sidhu, Abhinay Raj Singh, Lata S. Singh, Baldev Trehan, Mitali Jagatp Vardkar, Teetu Verma, Raaj Vishwakarma, Chhaya Vora / Süre: 152 dakika
 

 

Güçlü bir siyasi figür olmak için yeraltı dünyasından yükselen bir kadın…


Husain Zaidi'nin "Mafia Queens of Mumbai" romanındaki bir bölüme dayanan, erken yaşta fuhuşa sürüklenen ve sonrasında tarihinin en güçlü ve etkili kadınlarından birine dönüşen bir kadını kadrajına alan filmde Mumbai, kötü şöhretli suçluların merkezidir.

Netflix'in Hindistan Yapımı Kitaplardan Uyarlanan Filmler kategorisinde gösterime giren Gangubai Kathiawadi adlı bu suç dramasında; kandırılan ve geneleve satılan genç bir kadın, piyon hâline getirildiği bir oyunun hâkimi olmak için yeraltı dünyasındaki bağlantılarını da kullanarak harekete geçer.

Gerçek bir öyküden uyarlanan Sanjay Leela Bhansali imzalı filme adını veren karmaşık karakteri Alia Bhatt canlandırıyor.

İngilizce Olmayan Filmlerde, Hintçe Gangubai Kathiawadi şimdiden milyonlarca saat izlenerek listenin zirvesine oturan suç temalı bu drama filmi 25 ülkede Top 10 listelerine girmesiyle de dikkatleri üzerine çekiyor.


Gün Batımı

Yönetmen: Michel Franco / Oyuncular: Tim Roth, Albertine Kotting McMillan, Samuel Bottomley, Charlotte Gainsbourg, Godriyah Faoziati, Ely Guerra, Javier Mendez, Raúl Peña Montalbán, Alfredo Evangelista, César Villanueva, Karla Zamacona, Julio César Lorenzo Álvarez, Alejandro Balanzar Rivera, Brando Palacios Pérez, Juan Francisco Cruz Alcorcón, Oliver Uliostegui, Rubén Maldonado, Fernando Rivera, Jesús Godínez, Mónica Del Carmen, Santiago Valente, Cristopher Trujillo, Iazua Larios, Anderson Lisandro, Jenny Dominguez Flores, Julian Barbosa, Grecia Pita, Alet Rojas, Victor Hugo, Luis David, Grupo los Clavos del Norte, Jaime Contreras Rojas, Angel Sanchez, Víctor González Álvarez, Juan José Guzmán, Robert Ávila, Miguel Angel Rodriguez, Jaime Rios, Ruth Galeana Adame, Denise Maerker, Henry Goodman, Wassim Kabboul, Anny Ramirez, Jesús De La Cruz, Jonathan Molina, Mauricio Sánchez, Erick Camacho, David Araujo, Luis Antonio Vázquez, James Tarpey, Alberto Pacheco, Dante Jhovani Aviles, Leonardo Cuesta, Alberto David Ruiza, Sabik Juárez, Julio César López, Jorge Luis Betancourt, Manuel Cruz Vivas, Jesús Aguilar, Ricardo Rodríguez, Yalterry Ruiz, Christian Aquino, Julio César Gonzalez, Roberto Saldivar, Israel Sosa, Alain Sánchez, Christian Ortíz, Ramón Álvarez, Luis Cossio, Noé González, Luis Durán, Rodolfo Almazán, Héctor Hugo Torres, Arturo Rocha, Eddy Jair, Alma Delia Salinas, Amayrani Gallardo, Viridiana Olvera, Roberto Medina, Anabel Cruz, Esther Galán / Süre: 82 dakika
 

 

Zihninize musallat olacak bir seyahat günlüğü…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Sundown; Acapulco güneşinin altındaki bir tatilin şiddetli bir trajediyle yarıda kesilmesini konu ediniyor.

Varlıklı bir İngiliz ailesine mensup olan Alice ve Neil Bennett, ailenin genç üyeleri Colin ve Alexa ile birlikte Meksika, Acapulco'da tatildedir, ta ki uzaktan gelen bir acil durum seyahatlerini kısa kesene kadar.

Bir akrabanın aile düzenini bozmasıyla şaşırtıcı gerginlikler oluşmaya başlar.

New Order filmiyle adından söz ettiren yönetmen Michel Franco'nun yönettiği ve Tim Roth, Charlotte Gainsbourg, Lazua Larios ile Henry Goodan'ın baş rollerini paylaştığı Sundown, Başka Sinema dağıtımıyla Bir Film tarafından vizyona çıkarıldı.

Çoğunlukla küçük diyalogların olduğu bu sessiz ve kafa karıştırıcı filmi çözebilmek için büyük ölçüde karakterlerin ruh hallerine ve film boyunca konuşulmayan eylemlerine dikkat etmek gerekiyor.


Hile

Yönetmen: Pip Broughton / Oyuncular: Jason Watkins, Victoria Hamilton, Anwyn Sheers, Kevin McCurdy, George MacKay, Sam Cox, Story Addiscott, Jerome Flynn, Aneirin Hughes, Adrian Edmondson, Pooky Quesnel, Tara Divina, Rhashan Stone, Justin Salinger, Dan Emrys-Thomas, Chris Larkin, David Calder, Richard Elfyn, Amber Rose Revah, Pinar Ögün, Stuart Milligan, Maria Pride, Billy Hartman, Andrew Dunn, Elizabeth Bennett / Süre: 89 dakika
 

 

Bir şeyi yapacak cesaretin olmadığında, bunu senin için yapabilecek birileri olduğunu unutma…


Küresel ısınmanın kanıtlarını tahrif etmek için dünya çapında bir bilimsel komplo hakkında küresel bir fırtınaya neden olan karalama kampanyasını kadrajına alan ve Netflix'in Gerçek Hayattan Uyarlanan Filmler kategorisinde gösterime giren The Trick adlı bu film; uluslararası bir medya skandalı sonucu siber terörizmin kurbanı olan, dünyaca ünlü bir profesör ve Doğu Anglia Üniversitesi'nde iklim araştırması direktörü olan Philip Jones'un hikayesini konu ediyor.

2009 yılında, bilgisayar korsanları, Doğu Anglia Üniversitesi'nin İklim Araştırmaları Birimi'nin bilgisayarlarına girer ve e-postalar ile birlikte tüm belgeleri kopyalar.

Bu olayla birlikte, otuz yıldır araştırmaların en uç noktasında yer alan ve başkalarının bilinçli kararlar vermesi için doğru bilgi sağlamak isteyen, alanında en saygın kişilerden tanınmış bir bilim insanı siber terörizmin kurbanı olduğunda, dünyayı iklim değişikliği araştırmasının gerçek olduğuna ikna etmek için savaşmak zorunda kalır.


Hüddam'ın Soyu: Marid Cinleri

Yönetmen: Mert Uzunmehmet / Oyuncular: Mihca Kılıç, Cengiz Çağlayan, Yeşim Gedik, Emre Gürkan Bıyık, Duru Yücel, Tufan Özün / Süre: 65 dakika
 

 

Sakın onlarla iletişime geçme…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Hüddam'ın Soyu: Marid Cinleri; bir dans öğretmeni olan Hakan'ın, ailesinden miras kalan eski bir vazoda Marid kabilesinden bir cinin mühürlendiğini öğrenmesiyle gelişenleri anlatıyor.

Bir dans öğretmeni olan Hakan, okulu ve evi arasında sıradan hayatı devam ederken bir gün babaannesinin ölüm haberini alır.

Babaannesi miras olarak ona eski eşyalarını bırakmıştır; bu eşyalardan biri uzun seneler önce yaşamış ve Hüddam olan büyük babasının vazosudur.

Cinler ile iletişimi güçlü ve onları yönlendirebilen Hüddam, büyü ile bu vazonun içerisine Marid kabilesinin liderleri olan cini mühürlemiştir.

Kuşaktan kuşağa aktarılan bu vazonun anlamı ve önemini bilmeyen Hakan, cinlerin ona kurduğu tuzaklar sonucu vazonun kaybolmasına sebep olur.

Fakat şeytandan sonra gelen ve en kötü cinlerden olan Marid kabilesi için bu yeterli değildir, Hüddam'ın yaptığı büyüyü bozmak için onun soyundan biri gerekmektedir.

Ardından gelen süreçte Marid cinleri Hakan'a büyüyü bozdurmak için her türlü şeytani kötülüğe başvururlar.

Hakan, delirdiğini düşünüp çıkmaza girdiği anda akıl almak için amcası Hilmi'yi arar ve yanına çağırır.

Yıllar önce kaza geçirmiş olan Hilmi yarı hafızası ile küçükken ona anlatılan bir hikâyeyi güçlükle anımsayarak bir hocaya danışmayı teklif eder.

Teklifi kabul eden Hakan ile hocanın yanına giderler.

Hoca, Hakan'ı transa geçirerek cinlerin olduğu aleme yollar ve Hakan'ın kontrollü şekilde Marid kabilesinin tuzağına gitmesine izin vererek vazonun yerini öğrenirler.

Ardından hoca, düzenlediği ritüel ile vazoyu ele geçirmeyi başarsa da orada hayatını kaybeder.

Vazonun kontrolünü kaybeden cinler daha da öfkelenerek yoğun bir saldırıya geçer ve Hilmi de orada ölür.
Marid kabilesinin cinleri ile tek başına kalan Hakan, artık pes edip onların istediğini yapmak üzere iken hocanın ölmeden önce anlattığı bir muskanın büyünün yapıldığı kazanın içinde belirdiğini görür.

Aslında bu muska yıllar önce amcası Hilmi'nin bırakmış olduğu muskadır.

Hakan koşarak evden kaçmayı başarır ve bir süre koştuktan sonra kaza geçirir, yıllar sonra Hakan ile yeğeni Harun karşı karşıya oturmaktadır.

Bu defa Harun'a musallat olan cin kabilesi için Hakan, geçirdiği kaza sonucu yarım hafıza ile duyduğu bir hikâyeyi hatırlar ve ona anımsadığı bir hocaya gitmeyi önerir.


Kayıp Teknenin İzinde

Yönetmen: Taavi Vartia / Oyuncular: Olavi Kiiski, Oskari Mustikkaniemi, Mimosa Willamo, Elias Westerberg, Hannes Suominen, Veeti Kallio, Elsa Saisio, Ville Myllyrinne, Anu Sinisalo, Turkka Mastomäki, Joonas Vartia, Sara Vänskä, Robin Haapasalo, Totti Puro, Jesse Tokola, Ellen Hölttä, Hilma Huovinen / Süre: 86 dakika
 

 

Mantık hatalarını görmezden gelebilenler için keyif verebilecek bir aile filmi…


Pertsa ve Kilu'nun çocuk hikayeleri Finlandiya'da yarım yüzyıldan fazla bir geçmişe sahiptir ve bu süre zarfında sayısız film, televizyon şovu ve oyuna ilham kaynağı olmuştur.

Şimdi aynı adlı romandan bir kez daha sinemaya uyarlanan ve TRT 2'nin Sinema Kuşağı'nda gösterime giren Finders of The Lost Yacht (Pertsa & Kilu) adlı bu filmde; küçük bir liman kasabasında yaşayan Pertsa ve Kilu, farklı geçmişlere sahip iki komşu çocuğudur.

Çocuklar, kendilerini gökyüzüne, denizin üstüne ve altına götüren yaratıcı icatların yardımıyla gizemler, kovalamalar ve keşifler yaşayarak Fin sahil kasabasında zaman geçirirler.

Ama bu sırada Pertsa ve Kilu'nun hayali planları, kendilerini bir banka soyguncusu ve kayıp bir yatın izinde bulduklarında fazlasıyla gerçek olur.

Kendi soruşturmaları sayesinde, hayal gücü ve gerçek tehlike birbirine karışır ve dostluk ve cesaretin tehlikede olduğu büyük bir maceraya yol açar.


Kerr

Yönetmen: Tayfun Pirselimoğlu / Oyuncular: Erdem Şenocak, Jale Arıkan, Rıza Akın, Gafur Uzuner, Ali Seçkiner, Melih Düzenli, Sinan Bengier, Mutallip Müjdeci / Süre: 101 dakika
 

 

İdrak edemediğimiz kader günün birinde ağlarını örmeye başladığında bundan kaçmak mümkün olabilir mi?..


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Kerr; babasının cenazesi için gittiği köyde bir cinayete şahit olan Can'ın başından geçenleri anlatıyor.

Bir matbaa işçisi olan Can uzun süredir görüşmediği babasının cenazesine katılmak üzere geldiği taşradaki küçük şehirden dönmek üzere tren beklerken, garın tuvaletinde bir adamın bir başkasını bıçaklayarak öldürdüğüne şahit olur.

Ama katil, cinayet sırasında kendisini izleyen Can'ın farkında olmasına rağmen onun varlığından hiç de rahatsızlık duymadan olay yerinden sakin bir şekilde ayrılır.

Can dehşet içerisinde koşarak karakola gider, ancak kendisine anlayamadığı garip sorular soran başvurduğu polis, ifadesinin alınmasının ardından Can'ın kimliğine el koyar ve kasabadan ayrılmasına izin vermez.

Can, hiç de istemeden çocukluğunun geçtiği o eski, soğuk eve dönmek zorunda kalır.

Bu sırada karakoldaki ifadesinden sonra polisle teşhis için gittiği morgda, sonradan hasta babasının bakıcılığını yaptığını öğreneceği gizemli bir kadın olan Meryem'le karşılaşır.

Ertesi gün Can'ın evine gelen Meryem, onun cinayete kurban giden adamın karısı olduğunu, adamın da yıllardır ortadan kaybolduktan sonra o gece tren garında anlaşılmadık şekilde ortaya çıktığını söyler.

Can, polisin ayrılmasına izin vermediği bu tuhaf yerde hepsi de babasının dostları olan garip insanlarla karşılaşmaya başlar; bir kasap, berber, sakatlar için protezler satan bir adam, emekli bir subay…

Böylelikle babasının tuhaf arkadaşlarıyla tanışmaya başlayan Can'ın kapana kısılıp kaldığı kasabada olağandışı şeyler yaşanmaya başlar.

Babasının uzun süredir kapalı duran terzi dükkânına gittiği sırada, cinayetine şahitlik ettiği katilin içeri girip, birkaç yıl önce ısmarladığı kostümünü almaya geldiğini söylemesi Can'ı dehşet içerisinde bırakır.

Can, ölen babasının terzi dükkanında katille yeniden karşılaşınca büyük bir korkuya kapılır, ama kapıldığı onca dehşete rağmen adamı izlemeye karar verir.

Katilin, babasının bakıcılığını yapan o gizemli kadınla yıkık dökük bir binanın içerisinde buluşup konuştuğunu görmesi üzerine korkusu iyice artan Can oradan koşarak ayrılır.

Babasının dostlarının bir gece onu şehrin eski otelinin bir odasına çağırıp ve cinayetle ilgili garip sorular sormaları, bu tuhaf insanların birbirleriyle ve ölen babasıyla olan gizemli ilişkileri Can'ın kafasını iyice karıştırır.

Öte yandan kasabada kuduz köpekler nedeniyle karantina ilan edilir, nerede olduğu bilinmeyen kuduz köpekler yüzünden halkın sokağa olabildiğince az çıkması için hoparlörlerden anonslar yapılmaktadır.

Can bilinmeyen bir suçla itham edildiğini öğrendiğinde daha da dehşete kapılır ve başka çaresi kalmadığını düşünerek kasabadan kaçmaya karar verir, ancak kasabada imha ekipleri devriye gezmektedir.

Üstelik artık tüm ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir.


Kuzeyli

Yönetmen: Robert Eggers / Oyuncular: Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Claes Bang, Ethan Hawke, Anya Taylor-Joy, Gustav Lindh, Elliott Rose, Willem Dafoe, Phill Martin, Eldar Skar, Olwen Fouéré, Edgar Abram, Jack Gassmann, Ingvar Sigurdsson, Oscar Novak, Jack Walsh, Björk, Ian Whyte, Katie Pattinson, Andrea O'Neill, Rebecca Ineson, Kate Dickie, Ísadóra Bjarkardóttir Barney, Kevin Horsham, Seamus O'Hara, Scott Sinclair, Tadhg Murphy, James Yates, Hafþór Júlíus Björnsson, Ian Gerard Whyte, Ralph Ineson, Murray McArthur, Nille Glæsel, Jonas Lorentzen, Magne Osnes, Ineta Sliuzaite, Finn Lafferty, Jon Campling, Helen Roche, Faoileann Cunningham, Gareth Parker, Mark Fitzgerald, Gavin Peden, Joel Hicks, Chris Finlayson, Eric Higgins, Matt Symonds, Luca Evans, James Harper-Jones, Thomas Harper-Jones, Sheila Flitton, Lily Bird, Sunil Beniwal, Michael McGeown, Peter Vamos / Süre: 137 dakika
 

 

Son göz yaşını kimin için döktüğünü unutma…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan The Northman adlı bu onuncu yüzyıl İzlanda'sında geçen Viking intikam destanı; babası Kral Aurvandil'in amcası Fjölnir tarafından öldürülmesine şahit olan Viking Prensi Amleth'in, alacağına ant içtiği intikam mücadelesini anlatıyor.

Genç Prens Amleth, amcası babasını acımasızca öldürüldüğünde ve annesini de kaçırdığında yetişkin bir erkek olmanın eşiğindedir.

Ada krallığından kayıkla kaçan çocuk intikam yemini eder, yirmi yıl sonra Amleth, Slav köylerine akınlar yapan bir Viking savaşçısı olduğunda bir kâhin kendisine, babasının intikamını almak, annesini kurtarmak ve amcasını öldürmek için ettiği yemini hatırlatır.

Bir köle gemisinde İzlanda'ya giden Amleth, köle bir Slav kadın olan Olga'nın yardımıyla amcasının çiftliğine sızar ve yeminini yerine getirmek üzere harekete geçer.

Kendisinden çalınanı geri almak için çıktığı bu yolculukta kendi hısmına olan nezaket ile düşmanına olan nefretin arasında bir seçim yapmak zorunda kalır.


Marilyn Monroe: Kasetlerdeki Sırlar

Yönetmen: Emma Cooper / Oyuncular: Lauren Bacall, Gladys Baker, Ray Bull, James Croft, Joe DiMaggio, David Erdos, Tom Ewell, Linzi Hateley, Jimmy Hoffa, CJ Johnson, Sorel Johnson, John F. Kennedy, Robert F. Kennedy, Peter Lawford, Andre Lillis, Sion Lloyd, Dean Martin, Michael Matus, Shelagh McLeod, Arthur Miller, Marilyn Monroe, Mauro Montuschi, Jason Mulhearn, Patricia Newcomb, Thelma Ritter, Jason Rudenskaya, Jane Russell, Victoria Scowcroft, Heather Sherry, Daniel Stockton, Anthony Summers, Wayne Swan, Brian James Twiddy, Ben Watson, Edmond Wells / Süre: 101 dakika
 

 

Yıldız ne kadar parlaksa, gerçek de o kadar karanlık olur; gerçekler çok nadiren açığa çıkar, çünkü genellikle yanlış şeyler yazılır ve yalanlar ortada dolaşır…


Hollywood'un efsanevi yıldızı Marilyn Monroe'nun trajik ölümü pek çok komplo teorisi ve söylentiye yol açarak, çoğu zaman yıldızın yeteneğinin ve zekâsının önüne geçti.

Netflix'in Tarihî Belgeseller kategorisinde gösterime giren The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes adlı, sinema efsanesi Marilyn Monroe'nun ölümünün ardındaki gizemi araştıran bu belgesel; onu yakından tanıyanların daha önce gün yüzüne çıkmamış kayıtlarından yola çıkarak onun son haftaları, günleri ve saatlerine ilişkin ayrıntıları bir araya getiriyor.

Sanatçının yakın çevresinin daha önce yayınlanmamış röportajlarına yer veren belgeselde John Huston ve diğer isimlerle yapılan röportajlar, yıldızın hayatı ve zamansız ölümüyle ilgili parçaları birleştiriyor.

Nihayetinde onun göz kamaştırıcı ve karmaşık yaşamına ışık tutan belgesel, o uğursuz geceyi de farklı bir perspektiften ele alıyor.


Nuh'un Gemisi Cudi'de 2

Yönetmen: Gürsel Ateş / Oyuncular: Metin Yıldız, Bülent Durgun, Charles Carroll, İskender Bağcılar, Şebnem Yıldırım, Halil İbrahim Kalaycıoğlu, Emre Özmen, Esma Sosyal, Ercüment Aydın, Berat Demir, Nevra Pehlivan, Derin Yezda Ada, Murat Can Yardelen / Süre: 121 dakika
 

 

Cudi Dağı'nın zirvesindeki hayaller ve gerçekler…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Nuh'un Gemisi Cudi'de 2; bir yandan Şırnak'taki belediye seçimleri etrafında gelişen olayları anlatırken diğer yandan iki aşığın kavuşma çabasını anlatıyor.

Şırnak'ta heyecanla beklenen belediye başkanlığı seçimleri zamanı gelmiştir; Selo ve rakiplerinin vaatleri Cudi'ye kadar dayanmaktadır, fakat gözünü Cudi'ye çevirmiş birisi daha vardır.

Nuh'un Gemisi kalıntılarının gerçek olduğunu keşfeden Amerikalı Profesör Robert, Şırnak'a geri dönmüştür.

Seçim kampanyaları tüm hızıyla devam ederken, kavuşmayı bekleyen aşıklar Doğu ve Yaren ise kaderin cilvesiyle yüz yüze kalır.

Aşkın, hüznün, neşenin ve umudun buluşacağı yerse Cudi Dağı'nın zirvesi "Sefine"dir.


Seninle Birlikte

Yönetmen: Nikole Beckwith / Oyuncular: Patti Harrison, Ed Helms, Rosalind Chao, Timm Sharp, Bianca Lopez, Nora Dunn, Fred Melamed, Vivian Gil, Tig Notaro, Julio Torres, Evan Jonigkeit, Sufe Bradshaw, Travis Coles, Jo Firestone, David Chattam, Heidi Méndez, Ellen Dubin, May Calamawy, Greta Titelman, Tucker Smallwood, Terri Hoyos, Ithamar Enriquez, Gail Rastorfer, Anna Konkle, Caitlin Kimball, Lucy Kaminsky, Ayla Rose Barreau, Casey Feigh, Jennifer Churchich, Krystle Comer, Johnathan Fernandez, Gregory Garcia, Alicia Roca / Süre: 90 dakika
 

 

Aşkı ve ebeveynliği farklı açılardan ele alan eğlenceli bir film…


SinemaTV'nin Komedi kuşağında gösterime giren Together Together adlı bu filmde; yirmi altı yaşındaki Anna, kırklı yaşlarındaki Matt için taşıyıcı anne olma konusunda anlaşır.

Anna, bu anlaşmadan alacağı para ile üniversiteden mezun olmayı planlar.

Bu anlaşmaya bir iş gözüyle bakan Anna'ya karşılık Matt, yaklaşan ebeveynliğine karşı dizginleyemediği coşkusu ve duygularıyla Anna'yı ısrarla hayatına dahil etmek ister.

Bu süreç, ikili arasında beklenmedik bir bağın oluşmasına yol açar.


Sihirli Orman: Peri Kraliçesi

Yönetmen: Sahavet Ahsen Kaçulu / Oyuncular: Feyza Temel, Pusat Pirinçci, Rüzgar Yıldız, Mert Yaran, Emre Temel, Tuğba Özen, Kadir Oltan, Haluk Yıldız, Savaş Özkul, Fatma Yıldırım, Kadir Yıldız, Mahmut Güneş / Süre: 75 dakika
 

 

İyi dostlar varken kötüler asla kazanamaz…


Bu hafta sinemlarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Sihirli Orman: Peri Kraliçesi; yanlışlıkla girdikleri ormandan çıkabilmek için Kraliçe Peri'yi kurtarmak durumunda kalan bir grup arkadaşın hikâyesini anlatıyor.
Nazlı, Burak ve Emre yanlışlıkla girdikleri büyük ormanın sihirli olduğunu fark ederler.

Ormandan çıkmanın tek yolunun ise Kraliçe Peri'yi buradan kurtarmak olduğunu anlayan üç kafadar bir yandan kötü peri Heta'dan kaçarken deniz kızları, cüceler, haydutlar ve muhafızlar ile tarifsiz, büyük ve heyecanlı bir maceraya atılırlar.


Silverton Kuşatması

Yönetmen: Mandla Dube / Oyuncular: Thabo Rametsi, Arnold Vosloo, Noxolo Dlamini, Stefan Erasmus, Elani Dekker, Shane Wellington, Michelle Mosalakae, Deon Coetzee, Justin Strydom, Tumisho Masha, Jacques Gombault, Keaton Ditchfield, Craig Jackson, Vincent Mahlape, Maureen Wells, Mariska Denysschen, Clayton Boyd, Sarah Kozlowski / Süre: 100 dakika
 

 

Yapılana kadar her şey imkânsız gözükür…


Gerçek olaylardan uyarlanan ve Netflix'in Güney Afrika Yapımı Sosyal Konulu Dramalar kategorisinde gösterime giren Silverton Siege adlı bu aksiyon ve macera dolu sürükleyici filmde; başarısız bir sabotaj görevinin ardından, apartheid karşıtı üç özgürlük savaşçısı bir bankadaki insanları rehin almak durumunda kalır.

Umkhonto weSizwe (MK)'den üç özgürlük savaşçısı bir petrol deposunu sabote etmek için üst düzey bir görevdeyken pusuya düşürüldüklerini ve polisin onları tutuklamak için hazır beklediğini fark eder.

Sonrasında ölümcül bir kovalamacanın ardından üçlü bir bankaya sığınır.

Üçlü, birinin, belki de içlerinden birinin muhbir olduğundan ve polise onları ispiyonladığından emindir, ama bilmedikleri, bu kişinin kim olduğudur, bu yüzden bankadayken aralarındaki gerilim giderek yükselir.

Bu işe karışan herkesin tek ortak yönü, özgürlük için savaşıyor olmalarıdır.

Üçlü hapse girmek ya da ölmekten başka seçeneklerinin olmadığını anlayınca Nelson Mandela'nın salıverilmesi için pazarlık yapmaya karar verir.


Tek Atış

Yönetmen: James Nunn / Oyuncular: Scott Adkins, Ashley Greene, Ryan Phillippe, Emmanuel Imani, Dino Kelly, Jack Parr, Waleed Elgadi, Terence Maynard, Jess Liaudin, Andrei Maniata, Lee Charles, Ladislav Basti, Alana Maria, Efeosa Afolabi, Dan Styles, Jonathan Holby, Jamie B. Chambers, Colin Michael Rance, Dimitris Kafataris, James Unsworth, Jake Nwogu, Duncan Casey, Anthony Abiola, Adrian Stan, Justin Sysum, Dita Tantang, Ronin Traynor / Süre: 96 dakika
 

 

Bir kamyona kaç tane kötü adam sığdırabilirsin?..


Netflix'in Askeri Filmler kategorisinde gösterime giren One Shot adlı bu tek plandan oluşan aksiyon geriliminde; bir CIA analisti ve bir Donanma SEAL ekibi, bir adamı bir ada hapishanesinden çıkarmaya çalışır, ancak isyancılar saldırdığında orada sıkışıp kalırlar.

Teğmen Blake Harris liderliğindeki elit bir asker birliği CIA için tehlikeli bir mahkûmu ada hapishanesine götürmekle görevlendirilir.

Nakil sırasında askeri birlik, mahkûmu kurtarmaya çalışan isyancıların saldırısına uğrayınca işler herkes için zorlaşır.


Yaşlı Henry

Yönetmen: Potsy Ponciroli / Oyuncular: Tim Blake Nelson, Scott Haze, Gavin Lewis, Trace Adkins, Stephen Dorff, Richard Speight Jr., Max Arciniega, Brad Carter, Kent Shelton / Süre: 99 dakika
 

 

Geçmişi gömemezsin ve ondan kaçamazsın…


Netflix'in Bağımsız Filmler kategorisinde gösterime giren Old Henry adlı bu filmde; yaralı bir adamı bir çanta dolusu parayla kurtardıktan sonra, gizemli bir geçmişi olan dul bir çiftçi, oğlunu tehlikeli bir suç çetesinden korumak zorunda kalır.

Bir grup adam para için evine geldiğinde çiftçi, kime güvenceğine karar vermekte zorlanır.

Çiftliğinin kuşatılmasına karşı savunma yaparken çiftçi, herkesi şaşırtan ve gerçek kimliğini sorgulayan bir silahşörlük yeteneğini ortaya çıkarır.


Yol Arkadaşım

Yönetmen: Sofia Alvarez / Oyuncular: Emma Pasarow, Belmont Cameli, Laura Kariuki, Kate Bosworth, Dermot Mulroney, Andie MacDowell, Genevieve Hannelius, Samia Finnerty, Ricardo Hurtado, Paul Karmiryan, Marcus Scribner, David S. Bridson, Isaac Lee, Jenique Bennett, Angel Luis, Logan Siu, Alisa Harris, Maggie Arias, Ryan Nyquist, Sarah Dessen, Andrew Dicostanzo, Kelsey Rose Healey, Owen Pruitt, Chad Michael Baird, Lisa Baker, Parker E. Chick, Joe Cranford, Zoey Dean, Sara Elizabeth Ezzell, Liza Francini, Clayton Frank, Dalton Johnston, Keeley Kollmann, Martina Litty, Hannah Michelle, Clifton Pearsall, Charles Prather, Denise Ramirez, Michael Rosales, Kevin Roundy, Anna Stadler, Demetrius T. Wheeler, Michael John Workman / Süre: 106 dakika
 

 

Bir değişiklik yap, şansını dene, kendini bul, ayıca bir an önce yapmadığın onlarca şeyi düşün ve vakit kaybetmeden bunları yapmaya başla…


Sarah Dessen'ın çok satan romanından uyarlanan ve Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan Gençlik Filmleri kategorisinde gösterime giren Along for the Ride adlı bu filmde; çalışkan Auden, üniversiteye girmeden önceki yaz gizemli Eli ile tanışınca geceleri birlikte atıldıkları maceralarla, es geçtiği o kaygısız gençliği yaşama fırsatı bulur.

Ebevenylerinin boşanmasının ardından, üniversiteden önceki son yazını güzel bir sahil kasabası olan Colby'de geçiren Auden, üniversiteye başlamadan önceki son yazında sokaklarda aylak aylak gezinirken kendisi gibi uykusuzluk çeken Eli ile tanışır.

Diğer gençler sahilde eğlenirken yalnızlığı seven ikili, gece olup da Colby adlı sahil kasabasının sakinleri uykuya daldığında maceralara atılır.

Geceleri atıldıkları maceralarda Eli, Auden'ı çocukluk hayallerinin peşine düşmeye davet eder.
Bu sayede Auden, daha önce arzuladığının farkında olmadığı eğlenceli ve kaygısız bir gençliği deneyimleme şansı elde eder.

Aralarındaki bağ kuvvetlendikçe ve birbirlerine hayatı dolu dolu yaşamayı göstermeye başlamışken, neden gölgeler içinde yaşamakla yetindikleri meselesiyle yüzleşirler.


Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrimiçi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2022 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.


beIN CONNECT

Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün, izleyicilerine diledikleri zaman arzu ettikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT, bu ay birbirinden güzel filmleri evinize getiriyor. Platformun zengin kütüphanesinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Asker Eşleri (Military Wives, 2019)
  • Beton Planlar (Concrete Plans, 2020)
  • DAU. Yozlaşma (DAU. Degeneratsiya / DAU. Degeneration, 2020)
  • Fatima (2020)
  • İstanbul Bahçesi (Räuberhände / Stambul Garden, 2021)
  • Korku Kapanı: Başlangıç (Wrong Turn: The Foundation, 2021)
  • New York'ta Bir Kral (A King in New York, 1957)
  • Pişiriciler (Die Heinzels: Rückkehr der Heinzelmännchen / The Elfkins, 2019)
  • Sessiz Bir Yer 2 (A Quiet Place Part II, 2020)
  • Sir-Ayet: Ölü Doğan (2021)
  • Uçurum (Kolskaya sverhglubokaya / The Superdeep, 2020)
  • Yıldızlara (To the Stars, 2019)

GAİN

Dünyanın en prestijli sinema festivallerinde gösterimi yapılmış beş filmden oluşan Festival Seçkisi GAİN'de yayına girdi.

Hindistan'dan Latin Amerika'ya dünyanın dört bir yanından etkileyici hikayeleri, usta işi senaryoları, üstün sinematografileri ve özgün müzikleri eşliğinde seyirciyle buluşan bu filmler bir kez daha hafızalarda yer edecek.

Platformun Festival Seçkisi kuşağında yer alan, Cannes'dan Sundance'e, sinemanın nabzını tutan en prestijli festivallerde gösterilmiş ve saygın ödüllere layık görülmüş bu filmler şöyle:

  • Gözlerindeki Sır (El secreto de sus ojos / The Secret in Their Eyes, 2009)
  • Kelebek ve Dalgıç (Le scaphandre et le papillon / The Diving Bell and the Butterfly, 2007)
  • Motosiklet Günlüğü (Diarios de motocicleta / The Motorcycle Diaries, 2004)
  • Sefer Tası (The Lunchbox, 2013)
  • Suçlu (Den skyldige / The Guilty, 2018)

Ayrıca GAİN'in içerik kataloğu, aksiyon ve komedi tarzındaki kaliteli yerli dizilerden sinematografik uyarlamalara, yatırım dünyasına dair eğlenceli içeriklerden Messi, Ronaldo ve Maradona gibi futbol efsanelerinin hayatlarına, müziğin yakın tarihteki zirvelerinden yaratıcı "kaçış" hikayelerine… Babalar Günü'nü evde samimi ve keyifli bir şekilde geçirmek isteyenlere pek çok renkli seçenek sunuyor.

Babalar Günü fikri nasıl doğdu, ilk ne zaman kutlandı, tarihe mal olmuş "babalar" kimler?, tüm bunları GAİN'de yer alan kısa "Babalar Günü" içeriğini izleyerek, bu özel günde ortaya atacağınız keyifli "sohbet başlatıcı" bilgiler edinebilirsiniz.


Müziksever babalara sesi açtıracak belgeseller

Rock'n roll'un ölümsüz kralı Elvis, şovlarıyla tüm dünyayı etkisi altına alırken, bir yandan uyuşturucu, yalnızlık ve depresyonla savaşıyordu; babaların bile ilk kez öğreneceği karanlık gerçekler Elvis: The Other Side'da.

Michael Jackson, Madonna, Metallica gibi isimlerin İstanbul'da dev stadyum konserleri verdiği 1993 yazında yaşananlar, işin başındaki isim olan Ahmet San'ın ve dönemin müzik dünyasına damgasını vuran isimlerin yorumlarıyla 93 Yazı'nda.


Maradona, Messi, Ronaldo, Kobe, Hamilton…

Ligler tatildeyken futbola hasret kalmış babalara, futbol efsaneleri Maradona, Lionel Messi ve Cristiano Ronaldo'nun biyografik belgeselleri ilaç gibi gelecek; yıldız basketbolcu Kobe Bryant ve F1'in yaşayan efsanesi Lewis Hamilton'la ilgili yapımlar da yine GAİN'de.


Kahkaha attıran yatırım belgeseli

Pandemi, ekonomik kriz, enflasyon, işsizlik, kolay para hayali… Kimi bu yolda sıfırı tüketti, kimi hayalini bile kuramayacağı rakamlarla hayatını değiştirdi.
Yatırım Tavsiyesi Değildir'de hem borsa ve kripto para ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi bulacaksınız hem de bolca güleceksiniz.


Kaçış hayali kuranlara

Hayatın anlamını özgürlükte bulmuş ve doğadaki küçücük evlerinde kocaman bir hayat kurmuş insanları anlatan mini belgesel serisi Özgürlük Kaç M²? babanıza ve size ilham verecek.

Ünlü fotoğrafçı Levent Özçelik, Volvo'ya atlıyor ve yoldan gönüllü olarak çıkarak dünyanın az bilinen doğa güzelliklerini keşfediyor; Yoldan Gönüllü Çıktım, fotoğraf karesi gibi manzaralarla nefesinizi kesecek.


MUBI

200'den fazla ülkede, 12 milyon sinemaseveri çevrimiçi platformunda buluşturan MUBI'de uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Arakçılar (Manbiki kazoku / Shoplifters, 2018)
  • Aziz Matyas'a Göre İncil (Il vangelo secondo Matteo / The Gospel According to St. Matthew, 1964)
  • Lal Gece (2012)
  • Nocturama: Paris Yanıyor (Nocturama, 2016)
  • Soğuk Büfe (Buffet froid, 1979)
  • Yüz (Twarz / Mug, 2018)

Netflix

190'dan fazla ülkede 222 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in bu hafta kütüphanesinde öne çıkan filmler şöyle:

  • A'dan Z'ye Maymun İşi (Apenstreken / Monkey Business from A to Z, 2015)
  • Alcatraz (2018)
  • Altın Çağ (Golden Age, 2019)
  • Amerikan Gangsteri (American Gangster, 2007)
  • Bir Avuç Kurşun (A Fistful of Lead, 2018)
  • Büyük Gözler (Big Eyes, 2014)
  • Cadılar Bayramı Jack'in Laneti (The Curse of Halloween Jack, 2019)
  • Casusum (My Spy, 2020)
  • Ev Kadını Olmak Gibisi Yok (Huisvrouwen bestaan niet / No Such Thing as Housewives: Housewives Don't Exist, 2017)
  • Evrim (Evolution, 2018)
  • Gençlerin İklim Davası (Youth v Gov, 2020)
  • Gün Sıfır: Susuz Bir Şehir (Day Zero: A City Without Water, 2019)
  • İlk Öpücük (First Kiss, 2018)
  • İsyan (Lockout, 2012)
  • Kendi Yeri Yok (No Place of Their Own, 2007)
  • Kongsi Raya (2020)
  • Kung Fu Panda 3 (2016)
  • Lanetli Bebek Robert (The Curse of Robert / The Curse of Robert the Doll, 2016)
  • Moda Civcivleri (Fashion Chicks , 2015)
  • Modern Kölelik (Moderne slaveri / Modern Slavery, 2009)
  • Neredeyse Orada (Almost There, 2016)
  • Poltergeist Activity (2015)
  • Seçilmiş (The Giver, 2014)
  • Sevgi Dolu İbiza (Verliefd op Ibiza / Loving Ibiza, 2013)
  • Simon (2016)
  • Sonsuz Ufuk (Endless Horizon, 2012)
  • Tahtın İntikamı (Avenging the Throne / Adormidera, 2013)

SinemaTV

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'nun yanı sıra D-Smart, TV+ ve KabloTV platformları üzerinden de yayın yapan SinemaTV, yerli ve yabancı farklı türlerdeki kanallarında pandemiden dolayı sinemada gösterime girememiş aksiyon, macera, korku, komedi ve eğlence dolu en yeni filmleri ekranlara getirmeye devam ediyor.

SinemaTV'nin izleyicisine sunduğu komediden aksiyona, bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş seçkisinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Aile (Family, 2018)
  • Ana Kuzusu (2021)
  • Asteriks ve Oburiks: Gizli Görevde (Astérix & Obélix: Au service de sa Majesté / Asterix & Obelix: God Save Britannia, 2012)
  • Bayan Kurşun (Miss Bala, 2019)
  • Cadılar (The Witches, 2020)
  • Come Away (2020)
  • Dora ve Kayıp Altın Şehri (Dora and the Lost City of Gold, 2019)
  • Eski Evdeki Büyülü Saat (The House with a Clock in Its Walls, 2018)
  • Gamonya: Hayaller Ülkesi (2020)
  • Gizli Bahçe (The Secret Garden, 2020)
  • Kirpi Sonic (Sonic the Hedgehog, 2020)
  • Kuzenler Firarda (2021)
  • Kuzenler Firarda 2 (2021)
  • Kuzular Firarda: Uzay Parkı (A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon, 2019)
  • Küçük Dedektif (The Kid Detective, 2020)
  • Lego Batman Filmi (The Lego Batman Movie, 2017)
  • Mucizeler Parkı (Wonder Park, 2019)
  • Otel Transilvanya 3: Yaz Tatili (Hotel Transylvania 3: Summer Vacation, 2018)
  • Ölene Kadar (Till Death, 2021)
  • Örümcek-Adam: Örümcek Evreninde (Spider-Man: Into the Spider-Verse, 2018)
  • Scooby-Doo! Shaggy'nin Başı Belada (Scooby-Doo! Shaggy's Showdown, 2017)
  • Şafak Sökmeden (Vor der Morgenröte / Stefan Zweig: Farewell to Europe, 2016)
  • Tom ve Jerry: Film (Tom & Jerry, 2021)
  • Tom ve Jerry: Noel Baba'nın Küçük Yardımcıları (Tom and Jerry: Santa's Little Helpers, 2014)
  • Zengin Kalkışı (French Exit, 2020)

SPI International

6 kıtada, 69 ülkede milyonlarca kişiye hizmet veren SPI International'ın, FilmBox+ streaming platformu, hepimizin özlemle beklediği yazı, özel bir yaz filmleri seçkisiyle karşılıyor.

Uluslararası medya kuruluşu SPI International'ın, yeni ve gelişmiş özelliklere sahip izleyici odaklı yeni nesil streaming platformu FilmBox+, tercihi yayın akışının keyfini çıkarmak ya da seç-izle seçeneğinin sunduğu esneklikten faydalanmak olan kullanıcılarına, farklı tercihlere hitap eden bir çözüm sunuyor.

Kullanıcısına internet bağlantısının olduğu her yerde, dilediği içeriği dilediği cihazdan kesintisiz izleme olanağı sunan ve "seç-izle" seçeneklerinin yanı sıra sürekli yayın yapan FilmBox kanalıyla da dikkat çeken FilmBox+, tematik film seçkileriyle izleyicilerin hayatını renklendiriyor.

FilmBox+ yaz filmleri seçkisi, Ege kıyılarından Endonezya ormanlarına, Japonya'dan Los Angeles'e, İspanya'dan zenginlerin yazlığı olarak bilinen Hampton'a adı yazla bütünleşmiş muhteşem mekanlarda geçen birbirinden güzel filmlerden oluşuyor.

Özlemle beklediğimiz yazın gelişini müjdeleyen haziran ayında FilmBox+'ın birbirinden güzel yaz filmlerinden oluşan özel seçkisinde yer alan filmler şöyle:

  • Altın (Gold, 2016)
  • Erken Gelen Yaz (Bakushû / Early Summer, 1951)
  • Fener Bekçileri (The Lightkeepers, 2009)
  • Hampton'da Son Yaz (Last Summer in the Hamptons, 1995)
  • Hazine Efsanesi (Treasure Hunt: Tillamook Gold / The Tillamook Treasure, 2006)
  • İftarlık Gazoz (2016)
  • İki Eli Kanda (Hell or High Water, 2016)
  • Palos Verdes (The Tribes of Palos Verdes, 2017)
  • Yaz Kızları (Girls of Summer, 2008)
  • Yaz Şarabı (The Wine of Summer, 2013)

Tivibu

Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu, herkesin keyifle izleyeceği içerikleri ekrana getirmeye devam ediyor.

Tivibu'da haziran ayında Babalar Günü'ne özel yapımlar izleyiciyle buluşurken, türünün meraklıları Tom Cruise filmleriyle aksiyona doyacak.

İzleyiciler dramdan komediye, fantastikten bilim kurguya birbirinden özel içeriklerin yanı sıra Discovery+ kanalında yayınlanan birbirinden ilginç belgesellerle bu ay da ekran başında kaliteli vakit geçirecekler.


Tivibu'da Babalar Günü Klasörü

Babalar Günü'ne özel filmlerin ön plana çıktığı haziran ayında, 93'üncü Akademi Ödülleri (Oscar) En İyi Uluslararası Film Dalı'nda Türkiye adayı olarak gösterilen "7. Koğuştaki Mucize", zihinsel engeli bulunan ve haksız yere idam cezasına çarptırılan Memo'nun, kızı Ova'ya olan bağlılığını konu alıyor.

Türk sinemasında geniş yankı uyandıran "Ayla", "Sen Benim Her Şeyimsin" ve "Babam"ın aralarında bulunduğu içerikler 15-29 Haziran arasında "Babalar Günü Klasörü"nden izlenebilecek.


"Ayla"

Kore Gazisi Astsubay Süleyman Dilbirliği'nin gerçek hikayesi olan film, Kore Savaşı'na Türkiye'den asker olarak gönderilen Süleyman Dilbirliği ve sonradan Ayla adını koyduğu öksüz kalmış Koreli bir kız çocuğu arasındaki bağı anlatıyor.


"Sen Benim HerŞeyimsin"

Yönetmenliğini Tolga Örnek'in üstlendiği, başrolünde Tolga Çevik'in olduğu, film, bir anda baba olduğunu öğrenen Sedat'ın çocuğuna bakmak zorunda kalmasıyla başlayan duygusal ve eğlenceli bir baba-kız hikâyesini anlatıyor.


Tivibu'da Tom Cruise rüzgârı

Tivibu, dünya sinemasında geniş yankı uyandıran Görevimiz Tehlike serisinin tamamını "Tom Cruise Filmleri Klasörü" ile ekranlara getiriyor.

İzleyicileri amansız bir aksiyona sürükleyen serinin 2018 yılında vizyona giren son filmi "Mission Impossible: Fallout", izleyenlere görsel bir şölen sunuyor.

Beğenilen serinin yanı sıra ünlü oyuncunun başrolünde bulunduğu "Dünyalar Savaşı", "Yarının Sınırında", "Jack Reacher: Asla Geri Dönme" ve benzeri aksiyon dolu yapımlar da izleyicileri ekranlara kilitleyecek gibi görünüyor.


Discovery+'a ait belgeseller Tivibu'da

Bilim kurgudan doğaya, suçtan tarihe birçok türde benzersiz belgesel içeriğini bünyesinde barındıran Discovery+ Tivibu'da seyirciyle buluşmaya devam ediyor.

Discovery+ için özel olarak üretilen "Valley Of The Kings: The Lost Tombs" (Krallar Vadisi: Kayıp Mezarlar), "Meet The Meerkats" (Mirket Ailesi ile Tanışın), "Expedition: Back To The Future" (Keşif: Geleceğe Dönüş), ve "Roswell: The Final Verdict" ve "Estonia" gibi belgeseller başta olmak üzere yaklaşık 90 saatlik belgesel arşivi ekranlara geliyor.

"How Do Animals Do That?" (Hayvanlar Bunu Nasıl Yapıyor?), "Coyote Peterson: Brave The Wild", "Fog Of Murder" (Cinayet Sisi), "Killers of the Cosmos" (Uzaydaki Tehlike) gibi 500 saate yakın pek çok program da Tivibu Belgesel klasöründe yer alıyor.


TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri orijinal dilleriyle sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin bu hafta yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle:

  • Ayna (Zerkalo / The Mirror, 1975)
  • Bulmaca Kulesi: Dev Kuşun Gizemi (2019)
  • Burası Cennet Olmalı (It Must Be Heaven, 2019)
  • Gagarine (2020)
  • Heldorado (1946)
  • Jeanne d'Arc'ın Yargılanması (Procès de Jeanne d'Arc / The Trial of Joan of Arc, 1962)
  • Kasaba (Héraðið / The County, 2019)
  • Mirâciyye Saklı Miras (2017)
  • Sevginin Bağladıkları (Sleepless in Seattle, 1993)
  • Son Mohikan (The Last of the Mohicans, 1992)
  • Tatil Kitabı (2008)
  • Yakın Plan (Nema-ye Nazdik / Close-Up, 1990)
  • Yolcu (Professione: Reporter, 1975)
  • Festival ve Etkinlik Ajandası
  • 12 Punto 2022

Türkiye'de sinema sektörüne yönelik yapılan ilk ve tek proje olma özelliği taşıyan 12 Punto 2022'nin etkinlik takvimi açıklandı.

TRT'nin bu yıl dördüncüsünü gerçekleştireceği 12 Punto 2022, dünyanın önemli sinemacılarının katılımıyla 19-26 Haziran tarihleri arasında düzenleniyor.

Sinema ile ilgilenen herkesin merakla beklediği, bu yıl üç ayrı platformda gerçekleştirilecek etkinlik dünya sinemasının önde gelen isimlerini bir araya getirecek.

Etkinlik kapsamında düzenlenecek paneller, masterclasslar, söyleşiler ve sunumlar İstanbul Beşiktaş'taki Feriye Sineması'nda gerçekleşecek.

Her sene dünya sinema sektörünün en iyilerini ağırlayan, Türkiye'nin en büyük senaryo geliştirme ve ortak yapım platformu 12 Punto 2022'de bu sene, Avrupa'nın en büyük film fonu Eurimages'ın direktörü Susan Newman-Baudais ve Avrupa Film Akademisi Başkanı Mike Downey da yer alacak; Newman-Baudais ve Downey, etkinlik kapsamında masterclass verecek.
 

 

12 Punto 2022'de neler olacak?

19-26 Haziran tarihleri arasında 12 Punto 2022'ye seçilen 12 uzun metrajlı film projesinin sahipleri senaryo danışmanlarıyla özel toplantılar yapacak, pazarlama ve sunum danışmanlarıyla atölye çalışmalarına katılacaklar.

Uluslararası jüri üyelerinin 12 finalist proje arasından seçtiği 3 proje "TRT Ortak Yapım Ödülü", 3 proje "TRT Ön Alım Ödülü", 6 proje ise "TRT Proje Geliştirme Ödülü"nün sahibi olacak.

Ödüller 26 Haziran akşamı gerçekleşecek kapanış ve ödül töreninde sahiplerini bulacak.

Ödül töreninde ayrıca bu yıl 3'üncü kez verilecek olan "TRT Uluslararası Ortak Yapım Ödülleri" de dağıtılacak; bu ödül, Türk yapımcıların ortak olduğu uluslararası projelere verilecek.

12 Punto 2022 kapsamında "TRT Kısa Film Yapım Ödülü" kazanan projelerin sahipleri de Türk sinemasının önde gelen yönetmen ve senaristleriyle birlikte senaryolarını geliştirecekler.
 

 

Dünya sinemasının en önemli isimleri 12 Punto 2022'de

12 Punto 2022 bu yıl da dünyanın farklı coğrafyalarından sinema profesyonellerini İstanbul'da ağırlayacak.

Fransa, İtalya, Almanya, İspanya, İngiltere, Katar, Bosna Hersek, Filistin, İsveç, ABD, Bulgaristan, İsrail, Azerbaycan, Hırvatistan, Makedonya ve Türkiye'den sinemacılar 12 Punto 2022'de buluşacak.

Program kapsamında finalistlerle toplantılar, masterclasslar, paneller ve söyleşiler düzenlenecek.

19-26 Haziran tarihleri arasında 16 farklı ülkeden yönetmenlerin, yapımcıların ve film endüstrisi profesyonellerinin katılımıyla üç ayrı platformda gerçekleşecek etkinlik dünya sinemasının önde gelen isimlerini İstanbul'da buluşturacak.

12 Punto 2022'nin sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlanacak etkinliklerin yanı sıra, TRT 2'de de 12 Punto 2022'ye özel olarak yayınlar yapılacak.


TRT 2'de her akşam canlı yayın ve özel programlar

TRT 2, 19-26 Haziran tarihleri arasında 12 Punto 2022'ye özel olarak her akşam canlı yayınları ve özel içerikleriyle sinemaseverleri ekran başına çağıracak.
Saat 19.00'da başlayacak yayınlarda "12 Punto'da Neler Oluyor?" ve "12 Punto'da Yarın" isimli programlar etkinlikle alakalı bilgi akışı sağlayacak.

"Türkiye'nin Hikayeleri", "Türkiye'de Animasyon Sineması", "Filmimi Nasıl Dağıtırım?", "Türkiye'nin Kısa Hikayeleri" ve "Mustafa Kara ile Masterclass: Kısa Film Senaryosu Nasıl Geliştirilir?" başlıklı yayınlarda ise sinemanın usta isimlerinin yer aldığı söyleşiler ekrana gelecek.

Ayrıca yönetmen Derviş Zaim ve Klondike filminin yönetmeni Maryna Er Gorbach ve yapımcısı Mehmet Bahadır Er ile de söyleşiler TRT 2'de sinemaseverlerle buluşacak.

Program, 26 Haziran Pazar akşamı yayınlanacak kapanış programı ile son bulacak.

12 Punto 2022 kapsamında dünyanın önde gelen sinemacılarının katılımlarıyla gerçekleştirilecek panel ve masterclass programı ise şu şekilde;
 

 

19 Haziran Pazar

Panel: Senaryo Nasıl Geliştirilir?
Konuşmacılar: Marietta von Hausswolff (Senaryo Danışmanı), Eva Svenstedt Ward (Senaryo Danışmanı), Laura Piani (Senaryo Danışmanı)
Yer: Sinema Feriye, Saat: 14.00
Masterclass: Üçüncü Bant Altıncı Kanaldan Dijital Platforma TRT
Konuşmacı: Muhammed Ziyad Varol (TRT Genel Müdür Yardımcısı)
Yer: Sinema Feriye, Saat: 16.00


20 Haziran Pazartesi

Panel: Filmimden Nasıl Para Kazanırım?
Konuşmacılar: Serdar Can (CGV Mars Dağıtım Genel Müdürü), Emre Oskay (Yapımcı), Dilek Telkes (Videomite CEO'su)
Yer: Sinema Feriye, Saat: 13.30
Masterclass: Filmimi Sundance'e Nasıl Yollarım?
Konuşmacı: Ana Souza (Sundance Film Festivali Programcısı)
Yer: Sinema Feriye, Saat: 16.00


22 Haziran Çarşamba

Panel: Animasyon Film Nasıl Üretilir, Nasıl Pazarlanır?
Konuşmacılar: İsmail Fidan (Yönetmen & Yapımcı), Nurullah Yenihan (Yapımcı)
Yer: Sinema Feriye, Saat: 13.30


23 Haziran Perşembe

Masterclass: Proje Dosyası Hazırlamak: Bu Sıkıcı İşi Nasıl Çekici Hale Getirebiliriz?
Konuşmacı: Alvaro Vega (Pazarlama Danışmanı, DobleSentido CEO'su)
Yer: Sinema Feriye, Saat: 14.00
Masterclass: Avrupa Film Akademisi ve Avrupa'da Ortak Yapımlar
Konuşmacı: Mike Downey (Avrupa Film Akademisi Başkanı, Yapımcı)
Yer: Sinema Feriye, Saat: 17.00
Gösterim ve Söyleşi: Klondike
Söyleşi: Maryna Er Gorbach (Yönetmen), Mehmet Bahadır Er (Yapımcı)
Yer: Feriye Bahçesi, Saat:20.00


24 Haziran Cuma

Masterclass: Yaratıcı Yapımcılık
Konuşmacı: Philippe Bober (Coproduction Office Kurucu CEO'su & Yapımcı, Triangle of Sadness)
Yer: Sinema Feriye, Saat:17.00
Masterclass: Eurimages'da Yeni Süreç Nasıl İşliyor?
Konuşmacı: Susan Newman Baudais (Eurimages Direktörü)
Yer: Sinema Feriye, Saat: 19.00
Gösterim ve Söyleşi: Burası Cennet Olmalı (It Must Be Heaven)
Söyleşi: Elia Suleiman (Yönetmen)
Yer: Feriye Bahçesi, Saat: 20.00


Barış Manço Kültür Merkezi

Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi'nde, 18-25 Haziran tarihlerinde "Orta Amerika Sinema Kuşağı" gösterimi gerçekleşecek.

Orta Amerika ülkelerinin filmografisini ve tarihini tanıtmayı amaçlayan sinema kuşağının ilk gösterimi "Haklı Dava Operasyonu" ile başlayacak.

BMKM ve İstanbul Cervantes Enstitüsü iş birliğiyle hazırlanan bu programda, SICA grubundan (Orta Amerika Entegrasyon Sistemi) Panama, Dominik Cumhuriyeti, Kosta Rika, El Salvador ve Guatemala gibi ülkelerin filmlerinden alıntılanan bir sinema kuşağı hazırlandı.

Filmografisinin genellikle sinemalarda kolay kolay yer bulamadığı ve bu ülkelerin birçoğunun yakın tarihini ve önemli olaylarını daha iyi tanıtmayı hedefleyen bu program, İstanbullu sinemaseverlere keyifli seyirler sunacak.
 

 

Bol çeşitli bir filmografi

Panama büyükelçisi Bayan Mariela Sagel'in katılımıyla, 18 Haziran Cumartesi günü, saat 18.00'de gerçekleşen açılışı takiben sekiz gün boyunca sürecek olan etkinlikte toplamda on gösterim izleyicilere sunulacak.

Etkinliğe Orta Amerika ülkelerinin Türkiye'deki büyükelçilikleri, İspanya'nın Ankara Büyükelçiliği, İstanbul Cervantes Enstitüsü ve Kadıköy Belediyesi destek veriyor.

Ücretsiz olan bu seçkide, beş Orta Amerika ülkesinden seçilen altı film ile bu ülkelerin tarihine izleyiciler daha yakından bakma fırsatı bulacak.

Çeşitli konu ve yönetmenlerin izinde izleyiciler, Amerika'nın ilk şehri olan Santo Domingo'nun kuruluşunu, Amerika'nın Panama'yı işgalini; Guatemala'daki isyanın en çetrefilli yıllarını, Kosta Rika'nın First Lady'si olan Henrietta Boggs'un kişiliğini ya da Othello'ya göndermede bulunan temaları ele alan bu filmleri, Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi'nde, orijinal versiyonunda, Türkçe altyazılı olarak izleyebilecek.

Etkinlik takvimi ve programda yer alan filmler şöyle:

Haklı Dava Operasyonu (Panama. Yön: Luis Pacheco, Luis Franco Brantley)
18 Haziran Cumartesi, Saat: 18.00 / 23 Haziran Perşembe, Saat: 19.00


Santo Domingo, Amerika'nın Birincisi (Dominik Cumhuriyeti; Yön: Pinky Pintor)
19 Haziran Pazar, Saat: 17.00 / 24 Haziran Cuma, Saat: 19.00


Eylül (Guatemala. Yön: Kenneth C. Muller)
19 Haziran Pazar, Saat: 19.00 / 25 Haziran Cumartesi, Saat: 17.00


Devrimin First Lady'si (Kosta Rika. Yön.: Andrea Kalin)
20 Haziran Pazartesi, Saat: 19.00 / 25 Haziran Cumartesi, Saat: 19.00


Salsipuedes (Panama. Yön: Ricardo Aguilar Navarro, Manolito Rodríguez)
21 Haziran Salı, Saat: 19.00


Pablo'nun Sözü (El Salvador. Yön: Arturo Menéndez)
22 Haziran Çarşamba, Saat: 19.00


Çocuklar Sinemada

Gölbaşılı çocuklar sinemada buluştu; çocuklar ve gençler için düzenlediği etkinliklerle Gölbaşılıların kalbini kazanan Başkan Ramazan Şimşek, 700 çocuğun daha yüzünü güldürdü.

Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek önderliğinde düzenlenen etkinlikte; Gölbaşılı çocuklar Afacanlar İş Başa Düştü filminde bir araya geldi.

Gölbaşı Belediyesi ve Gölbaşı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile ilköğretim okullarında 2021 2022 Eğitim ve Öğretim yılının sona ermesiyle öğrencilere sürpriz yapan Başkan Şimşek, 15-16 Haziran tarihlerinde gerçekleştirdiği organizasyonla öğrencilere karne hediyesi verdi.

"Sinema etkinliği ile çocuklarımıza bir karne hediyesi vermek istedik. Mutlu çocuklar, mutlu yarınlar demektir. Bunun bilinci ile hareket etmeye devam ediyoruz. Öğrencilerimizi bütün yıl gösterdikleri gayret ve çaba için tebrik ediyorum. Türk gencine yakışır bir şekilde yetişen Gölbaşılı çocuklarımızın her daim yanındayız" diyen Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek, gençler için düzenleyecekleri etkinliklerin devam edeceğini belirtti.

Sinemada oldukça keyifli vakit geçiren minikler Başkan Şimşek'e böyle bir organizasyonu hayata geçirdikleri için teşekkürlerini iletti.
 

 

Sinemaya gitmeyen öğrenci kalmasın

Ayrıca, birbirinden farklı filmlere ev sahipliği yapmaya devam eden CGV Mars Cinema Group, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koordinasyonunda, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ve Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği iş birliğinde gerçekleştirilen "Sinemaya Gitmeyen Öğrenci Kalmasın" kapsamında 186 bin öğrenciyi sinema ile buluşturmayı hedefliyor.

81 ilde hiç sinemaya gitmemiş 186 bin öğrencinin sinema ile buluşturulmasına katkı sunacak olan proje kapsamında; CGV Mars Cinema Group ilk etapta, Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Aydın, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Mardin, Mersin, Muğla, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Van ve Yozgat'ta 186 bin öğrencinin ilk kez sinema ile tanışmasına vesile olacak.

Proje ile; orta öğretim öğrencilerine, bulundukları illerde yer alan sinema salonlarında ücretsiz film gösterimi yapılarak genç neslin kültür-sanat hayatına katılımı, dolayısıyla da küçük yaşlardan başlayarak sinema kültürünün yaygınlık kazanması hedefleniyor.
 

 

Kampanya kapsamında ayrıca Cinemaximum tarafından yaklaşık 186 bin öğrenciye su ve küçük boy mısır ikramı da gerçekleştirecek.

Böylesi anlamlı bir projeye destek vermekten büyük mutluluk duyduklarını belirten CGV Mars Group Pazarlama ve Müşteri Deneyimi Direktörü Ceyda Gökyıldırım Aşa bu konuyla ilgili şunları söyledi:

CGV Mars Cinema Group olarak 'Sinemaya Gitmeyen Öğrenci Kalmasın' kampanyasına daha önce olduğu gibi bu yıl da katkı sunacağımız için büyük bir heyecan duyuyoruz. CGV Mars Cinema Group olarak, kısa bir süre önce 8 Mart Kadınlar Günü vesilesiyle buna benzer bir projeyle sinemaya gitmeyen kadınlarımız için ücretsiz bir şekilde 'Dilberay' filminin gösterimini gerçekleştirmiş, ülkemizin farklı illerinden kadınlarımızın sinema ile tanışmasına vesile olmuştuk. Şimdi de 81 ili kapsayan bu projenin içinde yer alarak, salonlarımızı öğrencilerin sinema ile tanışmasına vesile olmak için açıyoruz. İnanıyoruz ki, bu anlamlı proje sayesinde daha fazla öğrencimiz sinema ile tanışır ve biz de onlara güzel bir armağan vermiş oluruz. Projede emeği geçen başta Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere Türkiye Belediyeler Birliği ve Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği'ne tekrar teşekkürlerimizi sunuyoruz.


Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Büyük Projesi: Sinemaya Gitmeyen Çocuk Kalmasın'ın açılışı 400 çocuk ile yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy daha önce hiç sinemaya gitmemiş 400 çocuk ile proje kapsamında Atlas Sineması'nda film izledi.

Proje kapsamında yıl boyunca Türkiye genelinde 1 milyon çocuğun beyaz perde ile buluşması hedefleniyor.


Temel eğitim çağındaki çocuklar hedefleniyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın küresel Kovid 19 salgını nedeniyle iki yıl ara vermek zorunda kaldığı "Sinemaya Gitmeyen Çocuk Kalmasın" projesi, temel eğitim çağında olan ve daha önce sinema ile tanışmamış bir milyon öğrenciyi sinemayla buluşturmak için hayata geçiriliyor.

İstanbul Sinema Müzesi-Atlas 1948 Sineması'nda açılışı gerçekleşen projenin ilk film gösterimine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz ile il protokolü, eğitimciler ve 400 çocuk katıldı.

Çocuklar tarafından çok sevilen "Rafadan Tayfa: Dehliz Macerası" animasyon filmi öncesi çocuklarla sahneye gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi.
 

 

Hedef Anadolu'da yaşayan gençler ve çocuklar

Proje ile ilgili konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: "Bakanlığımızın pandemi öncesi başlattığı bir proje. Amaç sinema kültürünün küçük yaşta çocuklara kazandırılması. Ağırlıklı olarak da hedefimiz Anadolu'da yaşayan gençlerimiz ve çocuklarımızın sinema sanatı ile buluşması. Projemiz kapsamında sinemayla daha önce buluşmamış bir milyon çocuğu Belediyeler Birliği ve Sinema Salonları Birliği ile iş birliği yaparak her yıl sinema ile buluşturacağız. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak, daha önce hiç sinemaya gitmemiş çocuklarımızı ilk kez sinemayla buluşturuyoruz. Pandemi boyunca iki yıl ara vermek zorunda kalınmıştı. Bu sene Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'nin ikincisi kapsamında projemiz hayata geçti. Festivalimiz, iyi bir vesile oldu. Atlas sinemamızda bu başlangıcı yaptık" dedi.


Anadolu'da sinemaya gitmeyen çocuk kalmayacak

Bakan Ersoy, yıl boyunca etkinliklerin ağırlıklı olarak Anadolu'da devam edeceğini belirterek: "Oradaki çocukların sinemaya ulaşması daha zor oluyor. Onların sinema ile tanışmasını sağlayacağız. Biliyorsunuz, Beyoğlu Kültür Yolu ve Başkent Kültür Yolu Festivalleri paralel zamanda başladı. Dolu dizgin programlar gidiyor. Çok güzel katılım var bu da bizi çok mutlu ediyor. Her geçen gün etkinlik sayısını da arttırıyoruz. Gelen tepkiler de geri dönüşler de çok çok olumlu. O açıdan bu etkenlikleri ülke geneline yaygınlaştırarak devam etmek istiyoruz" açıklamasında bulundu.

"Sinemaya Gitmeyen Çocuk Kalmasın" projesi yıl boyunca tüm Türkiye'de yapılacak etkinliklerle sinemaya daha önce gitmemiş çocukları beyaz perde ile buluşturacak.


Öğrenciler filmleriyle Cannes'da Türkiye'yi temsil etti

Dünyanın her yanından ve her türden filmin prömiyerleriyle yer aldığı 2022 Cannes Film Festivali'nde, İletişim Fakültesi öğrencilerinin kısa filmleri de sinemaseverlerle buluştu.

Bu yıl 75'incisi düzenlenen dünyanın en prestijli festivallerinden birisi olan Cannes Film Festivali'nde Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Sinema ve Televizyon bölümü bu sene de geleceğin sinemasını öğrencileriyle Cannes'da temsil etti.
 

 

Ünlü yönetmenlerin, oyuncuların ve yılın öne çıkan işlerinin bir araya geldiği festival aynı zamanda yeni yeteneklerin tanınması, endüstri ile buluşturulması ve ilk işlerini değerlendirmeye açabilmeleri amacıyla Cannes Film Festivali'nin Kısa Film Köşesi (Cannes Short Film Corner) etkinliğine de ev sahipliği yapıyor.

2018 yılından beri Cannes Film Festivali'ne aktif bir şekilde katılımda bulunduklarını belirten BAU Sinema ve Televizyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nilay Ulusoy, "Bu yıl 75'incisi düzenlenen Cannes Film Festivali'ne çoğunluğu sinema ve televizyon bölümünden olan 17 BAU İletişim Fakültesi öğrencisi ve yeni mezunu, sayın rektörümüz Prof. Dr. Şirin Karadeniz ile birlikte film festivaline katıldılar. Filmleri Cannes Short Film Corner: Kısa Film Endüstrisi'nde gösterilirken öğrenci ve mezunlarımız dünya premierleri yapılan Baz Lhurman Elvis, David Crononberg Crimes of the Future gibi filmlerin gösterimlerine katılma olanağı buldular. Dünyanın en önemli film marketlerinden Cannes Marche du Film'de bir hafta boyunca uluslararası yapımcılar ile tanıştılar. Javier Bardem ve Cannes Film Pazarı'nın yöneticisi Jerome Paillard'ın söyleşilerine katıldılar. Un Certain Regard Ödül Törenine katıldılar ve kırmızı halıda yürüdüler. Bu imkânı genç sinemacı adaylarına sunabildiğimiz için çok gurur duyuyoruz" açıklamasında bulundu.

9 kısa filmin yer aldığı "Bahçeşehir Üniversitesi Kısaları" seçkisinde yer alan kısa filmler ise şöyle:

  • Bülbülses (Sercan Erdoğan)
  • Evsiz Bir Adamın Güncesi (Selin Sanlı)
  • Kirli Oyun (Simge Esin)
  • Makbuş (Oya Erkan)
  • Manipulation of Music (Ahmet Sinan Korkut)
  • Muhacir (Ezgi Bendeş)
  • Ne Garip Değil mi? (Ali Bozkurt & Kagan Demir)
  • Ring a Bell (İdil Kılıç)
  • Sürüş Hazzı: Motosiklet (Onur Barış Çalışkan)

ENKA Sanat

ENKA Sanat, sanatın en güzel hallerini, yaz gecelerinin serinliğinde, yeşilin tam ortasında ve yıldızlar altında deneyimlemek isteyen tüm sanatseverleri ENKA Açıkhava Tiyatrosu'na davet ediyor.

Etkinlikler, 20 Haziran'da, ENKA Sanat yapım sponsorluğunda gerçekleşen, her anı tiyatroyla dolu 91 yıllık ömrünün ardından 2019 yılında aramızdan ayrılan Yıldız Kenter'in hayatını anlatan belgeselin prömiyer gösterimi ile başlıyor.
 

 

Birbirinden özel konserlerin, en başarılı tiyatro oyunlarının, Başka Sinema iş birliğindeki film seçkisinin de yer alacağı dopdolu bir program, 5 Eylül gecesi gerçekleşecek Sertab Erener & Emre Kula'nın sahne alacağı akustik konser ile son bulacak.

Sanatın her dalına kucak açan ENKA Sanat, yeni sezonu 20 Haziran Pazartesi akşamı, yapım sponsorluğunu üstlendiği, Türk tiyatrosunun ve sinemasının unutulmaz ismi Yıldız Kenter'in hayata ve tiyatroya bıraktığı izleri odak noktasına alan "Caniko" adlı belgeselin prömiyer gösterimi ile açıyor.

Prof. Dr. Dikmen Gürün'ün danışmanlığını üstlendiği belgeselin yönetmen koltuğunda Selçuk Metin oturuyor.

Senaryosunu Zeynep Miraç'ın kaleme aldığı, görüntü yönetmenliğini Doğan Sarıgüzel'in üstlendiği Caniko'nun müzikleri Murat Evgin imzası taşıyor.

Piyanist ve besteci Çiğdem Erken yönetmenliğinde hayata geçirilen ve Yıldız Kenter'e bir saygı duruşu niteliği taşıyan "Yıldız'ın Yıldızları" konseri ise 21 Haziran Salı akşamı gerçekleşecek.

Bu özel gecede sahneye çıkacak isimler arasında Derya Alabora, Engin Alkan, Emre Altuğ, Can Başak, Ayça Bingöl, Özge Borak, Selçuk Borak, Özdemir Çiftçioğlu, Atılgan Gümüş, Engin Hepileri, Gülen Karaman, Kadriye Kenter, Yeşim Koçak, Şebnem Sönmez, Fırat Tanış, Bennu Yıldırımlar gibi, Kenter'in öğrencileri ve dostları bulunuyor.

27 Haziran Pazartesi ise ENKA Sanat izleyicisi Metin Akpınar ile Muhabbet'te buluşacak.

Moderatörlüğünü Zeynep Miraç'ın yaptığı gecede merak ettiklerini sorabileceği bir ortamı paylaşmak ve bu benzersiz deneyime şahit olmak isteyenler ENKA Açıkhava Tiyatrosu'nda bir araya gelecek.


Ağustos'ta açıkhava sinema keyfi bir başka!

ENKA Sanat, ağustos ayında Başka Sinema iş birliğiyle benzersiz bir film seçkisi sunuyor.

Seçki kapsamında 1 Ağustos'ta "Drive My Car", 2 Ağustos'ta "West Side Story", 3 Ağustos'ta "After Yang", 5 Ağustos'ta "Dune", 8 Ağustos'ta "Bergen", 9 Ağustos'ta "Parallel Mothers", 10 Ağustos'ta "Zuhal", 12 Ağustos'ta "Belfast" gibi son dönemin en çok konuşulan yerli ve yabancı yapımları izlenecek.

Tiyatroya gönül vermiş büyük ustaların yaşam öyküleri izleyiciyle buluşuyor

ENKA Açıkhava Tiyatrosu'ndaki belgeseller haftası, 15 Ağustos Pazartesi günü Afife Tiyatro Ödülleri'nin katkılarıyla hazırlanan, Haldun Dormen'in yaşamını anlatan, tutkunun, çalışmanın ve umudun buluştuğu "Yaparsın Şekerim!" belgeseli ile başlayacak.

16 Ağustos Salı akşamı, her anı tiyatroyla dolu 91 yıllık ömrünün ardından 2019 yılında aramızdan ayrılan Yıldız Kenter'in hayatını anlatan belgesel "Caniko" bir kez daha tiyatro severlerle buluşacak.

ENKA Sanat'ın Türk tiyatrosu arşivlerine katkı sağlamak üzere yapım sponsorluğunu üstlendiği ilk yapım, Türk tiyatrosunun usta ismi Genco Erkal'ın kariyerini ve sanat hayatını ele alan "Genco" ise 17 Ağustos Çarşamba akşamı ENKA Açıkhava Tiyatrosu'nda olacak.


İstanbul Sinema Müzesi

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında düzenlenen Kamera Arkası Sergisi, İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı.

Usta yönetmen Reis Çelik'in küratörlüğünde hazırlanan serginin açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu Kaymakamı Mustafa Demirelli, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve sanat dünyasının önde gelen isimleri katıldı.
1914'ten günümüze Muhsin Ertuğrul'dan Nazım Hikmet'e, Lütfi Akad'dan Atıf Yılmaz'a, Metin Erksan'dan Şerif Gören'e, Bilge Olgaç'tan Yılmaz Güney'e, Nuri Bilge Ceylan'dan Zeki Demirkubuz'a Türk sinemasının önde gelen yönetmenlerin ses getiren filmlerinin set fotoğrafları görüldüğü sergide, Yeşilçam'ın usta isimleri başta olmak üzere Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Fatma Girik, Ayhan Işık, Tarık Akan, Cüneyt Arkın, Tuncel Kurtiz, Kemal Sunal, Cahide Sonku'nun da aralarında bulunduğu sinemamızın yıldızlarının kamera arkası görüntülerinden oluşan 100'den fazla fotoğraf yer aldı.

Açılış sergisinde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, birbirinden değerli usta isimlerin böylesi güzel bir sergide karşımıza çıkmasından büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.
 

 

100 yıllık sinema yolculuğu

Usta yönetmen Reis Çelik ise sergiyle ilgili olarak "Sinema tarihçisi, fotoğrafçısı ve arşivcisi ile oyuncu yapımcı, yönetmen, sanat yönetmeni, set işçisi ve kameramanların arşivlerinden topladığımız dökümanlar arasından seçtiğimiz bu fotoğraflar 1900'lü yılların başından 2000'li yılı başına kadar yüz yıllık bir sinema yolculuğundan elde etmiş olduğumuz Kamera Arkası Set fotoğraflarıdır. Ne yazık ki set arkası görüntü ve fotoğraf çekmenin pek gelenek olmadığı bu dönemlerde elde ettiğimiz fotoğraflar içinden bu 100 dolaylarında ilgi çekecek görüntülerimizi sizlere sunabildik. Umarım bu özel isimlerimizin böylesi hallerini görmek sanat severleri mutlu edecektir" dedi.

Yoğun ilgi gördüğü için uzatılan, sinemamızın yıldızlarının kamera arkası set fotoğraflarının bulunduğu sergi, 1 Temmuz'a kadar ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.


MTV Film & TV Ödülleri

Kablolu ve mobil ağları, canlı etkinlikleri, tiyatro filmlerini, SVOD ve doğrusal dağıtım ortakları için dizi geliştirmeye odaklanan bir birim olan MTV Stüdyolarını kapsayan operasyonlarıyla her platformda lider bir küresel gençlik medya markasına dönüşen MTV eğlence dünyasının nabzını tutmaya devam ediyor.

2022 MTV Film & TV Ödülleri Vanessa Hudgens'ın ev sahipliğinde, film ve televizyon dünyasının en parlak yıldızlarını Los Angeles'taki Barker Hangar'dan canlı olarak tek gecelik destansı bir küresel etkinlik ile kutladı.

2022 MTV Film & TV Ödülleri'nin hemen ardından sunuculuğunu Tayshia Adams'ın yaptığı 2022 MTV Film & TV Ödülleri: Doğaçlama etkinliği yayınlandı ve realite şov dünyasının dudak uçuklatan, kuralsız ve drama dolu anlarını ödüllendirdi.
 

 

2022 MTV Film & TV Ödülleri kazananlarının tam listesi şöyle:

  • En İyi Film: Spider-Man: No Way Home
  • En İyi Dizi: Euphoria
  • En İyi Performans (Film): Tom Holland (Spider-Man: No Way Home)
  • En İyi Performans (Dizi): Zendaya (Euphoria)
  • En İyi Kahraman: Scarlett Johansson (Black Widow)
  • En İyi Kötü Kahraman: Daniel Radcliffe (The Lost City)
  • En İyi Öpücük: Poopies & the snake (Jackass Forever)
  • En İyi Komedi Performansı: Ryan Reynolds (Free Guy)
  • En İyi Çıkış Yapan Oyuncu: Sophia Di Martino (Loki)
  • En İyi Dövüş Sahnesi: Cassie vs. Maddy (Euphoria)
  • En İyi Korku Performansı: Jenna Ortega (Scream)
  • En İyi İkili: Tom Hiddleston, Sophia Di Martino, Owen Wilson (Loki)
  • Here for the Hookup: Euphoria
  • En İyi Şarkı: On My Way "Marry Me": Jennifer Lopez (Marry Me)
  • En İyi Müzikal An (SONIC® Drive-In sponsorluğunda): Dance With Me (Heartstopper)
  • En İyi Müzik Belgeseli: Olivia Rodrigo: driving home 2 u (a SOUR film)
  • Komedi Dehası: Jack Black
  • Nesil Ödülü: Jennifer Lopez

2022 MTV Film & TV Ödülleri: Doğaçlama'nın kazananlarının tam listesi ise şöyle:

  • En İyi Belgesel - Realite Şovu: Selling Sunset
  • En İyi Yarışma Dizisi: RuPaul's Drag Race
  • En İyi Lifestyle Şovu: Selena + Chef
  • En İyi Yeni Doğaçlama Dizi: The D'Amelio Show
  • En İyi Realite Yıldızı (SONIC® Drive-In sponsorluğunda): Chrishell Stause (Selling Sunset)
  • En İyi Realite Aşkı: Loren & Alexei Brovarnik (Loren & Alexei: After the 90 Days)
  • En İyi Talk Show: The Tonight Show Starring Jimmy Fallon
  • En İyi Sunucu: Kelly Clarkson (The Kelly Clarkson Show)
  • Çığır Açan Sosyal Medya Yıldızı: Bella Poarch - @bellapoarch TikTok'ta
  • En İyi Kavga Sahnesi: Bosco vs. Lady Camden (RuPaul's Drag Race)
  • En İyi Realite Dönüşü: Paris Hilton (Cooking with Paris & Paris in Love)
  • Reality Soylusu: Bethenny Frankel

Güncellemeler ve ek bilgiler için MTVAwards.mtv.com adresini ziyaret edebilir, Facebook, Instagram, Twitter, TikTok ve YouTube'da @MTV'yi, #MTVAwards hashtagini kullanılarak da Facebook ve Twitter'da @MTVAwards hesabını takip edebilirsiniz.


Perşembe Sineması

Garanti BBVA tarafında kurulan Salt'ın Perşembe Sineması'nın "Normal Dediğin Nedir ki?" temalı gösterim programı, Kazakistan'dan Singapur'a, Japonya'dan Almanya ve İtalya'ya uzanan bir seçkiyle pandemi sonrası dünyada normallik kavramını irdeliyor.

Herkesin katılımına açık ve ücretsiz gösterimler 10 Temmuz'a kadar her Perşembe saat 19.00'da Salt Beyoğlu'ndaki Açık Sinema'da devam ederken, her hafta bir film Cuma'dan Pazar'a saltonline.org üzerinden de izlenebilecek.
 

 

"Normal Dediğin Nedir ki?" programı kapsamında 16 Haziran Perşembe günü saat 19.00'da Salt Beyoğlu'ndaki Açık Sinema'da gösterilecek Mutluluğun Tuhaf Sesi (Lo strano suono della felicità, 2017), yönetmen ve müzisyen Diego Pascal Panarello'nun Sicilya'dan Sibirya'ya uzanan yolculuğunu konu alıyor.

Müzisyen olma hayalini bir türlü gerçekleştiremeyen Diego; parası, işi veya herhangi bir gelecek planı olmadan yirmi yıl önce ayrıldığı evine, Sicilya'ya geri döner.

Bir gün, gördüğü bir rüya üzerine bir ağız kopuzu satın alır ve enstrümanın kökenlerini araştırmak için Sibirya'ya gitmeye karar verir.

Rezonansla çalınan bu müzik aleti, Yakutistan'da mutluluğun simgesi olarak kabul edilmektedir.

Birçok yetenekli sanatçı ve şaman ile tanışan Diego, bu kadim enstrümanın çoklu anlamlarını öğrenerek asırlardır süregelen bir geleneğin parçası olur.
2017'de dünya prömiyerini yaptığı DOK Leipzig'de Mansiyon Ödülü'ne layık görülen film, Salt Beyoğlu'ndaki gösterimin ardından 17 Haziran Cuma'dan 19 Haziran Pazar gece yarısına kadar saltonline.org'da çevrimiçi erişime açık olacak.

Kurgu ve belgesel altı filmden oluşan program, bir yandan günümüzün ortak kaygılarını yansıtırken, bir yandan da dünyayla ilişkilenme biçimlerimize dair farklı olasılıklara işaret ediyor.

Normallik kavramını bireysel ve kolektif anlatılar üzerinden tartışmaya açan seçki, geleceği tahayyül etmede hikâye anlatımının potansiyeline de vurgu yapıyor.

Program dâhilinde gösterilecek diğer filmler arasında; yönetmen Liao Jiekai ile koreograf Sudhee Liao'nun dans, fotoğraf ve filmi buluşturarak ifade edilmesi güç duygulara odaklandığı "Uzaklarda Dolaşan Gölgem", New York'ta yaşayan bir yazar ve Singapur'da yıllar önce terk ettiği kızı etrafında gelişen olaylar üzerinden hayatın anlamına dair sorulara dokunan, John Clang imzalı "Meçhul Bir Sevgi" ile Almanya'nın en sıra dışı ve iddialı okulunda lise öğrencilerinin yaşadıkları üzerinden merak, değişim, öğrenme ve yaşama sevincine dair sorulara atıfta bulunan, Alexander Kleider imzalı "Berlin Başkaldıranlar Okulu" da yer alıyor.

Yalnızca Türkiye'den erişime açık olan filmler, orijinal dilinde Türkçe altyazılı olarak gösterilecek.

Program:

Mutluluğun Tuhaf Sesi (Lo strano suono della felicità, 2017)
16 Haziran Perşembe, 19.00, Salt Beyoğlu, Açık Sinema
17-19 Haziran, saltonline.org


Uzaklarda Dolaşan Gölgem (Faraway My Shadow Wandered, 2020)
23 Haziran Perşembe, 19.00, Salt Beyoğlu, Açık Sinema
24-26 Haziran, saltonline.org


Meçhul Bir Sevgi (A Love Unknown, 2020)
30 Haziran Perşembe, 19.00, Salt Beyoğlu, Açık Sinema
1-3 Temmuz, saltonline.org


Berlin Başkaldıranlar Okulu (Berlin Rebel High School, 2016)
7 Temmuz Perşembe, 19.00, Salt Beyoğlu, Açık Sinema
8-10 Temmuz, saltonline.org


Salt Beyoğlu | Salt Galata

Salt'ın Varşova Modern Sanat Müzesi iş birliğiyle gerçekleştirdiği, 14 Ağustos 2022 tarihine kadar devam edecek olan sergisi Bilinmeyene Doğru, 1989 sonrası dünyada sanatın, yerleşik tarihsel ve kültürel anlatıları kırma, bilinenin ötesine, başka öznellik ve anlatılara alan açma potansiyeline odaklanıyor.

Sanatta belgesel ve arşivin güncel olanla değişen, canlı yapısının öne çıktığı sergi; toplumsal iktidar mekanizmaları ile gündelik yaşam, müesses tarih ile öznel bellek, bilgi rejimleriyle bilinçdışı arasındaki gerilim ve çelişkilerin izini sürüyor.

Salt'ın Beyoğlu ve Galata yapılarına yayılan Bilinmeyene Doğru sergisinde Diane Severin Nguyen, Nathalie Djurberg, Agnieszka Polska, Józef Robakowski, Duncan Campbell, Deimantas Narkevičius, Shana Moulton, Jananne Al-Ani, Oleksiy Radinsky, Neil Cummings ve Marysia Lewandowska'nın işleri yer alıyor.

Adını, Deimantas Narkevičius'un, Berlin Duvarı'nın yıkılışının 20'nci yıl dönümü vesilesiyle ürettiği işinden alan sergi, eski Doğu Bloku'ndan günümüz Doğu Avrupa'sına uzanan bir toplumsal panorama da sunuyor.
 

 

Anlatımsal olandan deneysel ve buluntu filme hareketli görüntünün farklı formlarını barındıran Bilinmeyene Doğru, belgesel ve arşivin, gerçekliğin sabit ve nesnel bir temsili değil, bilinmeyene aralanan bir kapı olduğu fikrini temel alıyor.

Salt Beyoğlu'nun Forum, Kış Bahçesi ile ikinci ve üçüncü katlarına yayılan sergi, Salt Galata'da Müptelalar Arşivi (Enthusiasts Archive) ile devam ediyor.
Salt Galata, Bilinmeyene Doğru kapsamında, Neil Cummings ve Marysia Lewandowska'nın, 1970'li ve 80'li yıllarda Polonya'da faaliyet gösteren amatör ve gayriresmî film kulüplerine ilişkin bu kapsamlı arşiv projesinden 10 filmlik bir seçkiye de yer veriyor.

Üretildikleri dönem itibarıyla, idealleştirilmiş toplum ve sanat algısına gündelik hayatın ve deneyselliğin içinden bir yanıt niteliği taşıyan Müptelalar Arşivi, arşivin kamusal işlevi, anlatıları dönüştürücü etkisinin yanı sıra sanatta kamusallık ve mülkiyete dair açılımlar da barındırıyor.

Bilinmeyene Doğru, Salt Araştırma ve Programlar Direktörü Fatma Çolakoğlu ile Varşova Modern Sanat Müzesi Baş Küratörü Sebastian Cichocki tarafından, Modern Sanat Müzesi Filmoteka Küratörü Łukasz Ronduda'nın danışmanlığında programlandı; yazar ve editör Eda Sezgin'in iş birliğiyle hazırlandı.

Sergiye eşlik edecek kamu programlarının ayrıntılarına sergi süresince saltonline.org ve Salt Online sosyal medya hesaplarından erişilebilir.

Sergi kapsamında Salt Beyoğlu'nda gösterimi devam eden 10 filmlik seçki ise şöyle:

Diane Severin Nguyen
Eğer Devrim Hastalıksa (If Revolution Is A Sickness, 2021, 18'53'')


Nathalie Djurberg
Canavar (Monster, 2011, 5'01'')


Agnieszka Polska
Bin Yıllık Plan (The Thousand-Year Plan, 2020, 27'54'')


Józef Robakowski
Dürtümatik (Impulsator, 2000, 2'33'')


Duncan Campbell
Görev (Arbeit, 2011, 41')


Deimantas Narkevičius
Bilinmeyene Doğru (Into the Unknown, 2009, 17'01'')


Shana Moulton
MindPlace DüşünceAkışı (MindPlace ThoughtStream, 2014, 11'57'')


Jananne Al-Ani
Gölge Alanları I (Shadow Sites I, 2010, 14'22'')


Oleksiy Radinsky
Ring Hattı (Circulation, 2020, 11'30'')


Swissôtel Açık Hava Sineması

Swissôtel içerisinde yer alan Sultanpark'ta Fibabanka ana sponsorluğuyla açık havada sinema keyfi 20 Haziran'da başlıyor.

"Açık havada Popcorn Kokusu Var" etkinliğinde birbirinden güzel yerli ve yabancı filmler yaz boyunca Swissôtel'in 1000'den fazla dev ağacı içinde barındıran muhteşem korusu Sultan Park'ta gösterime sunuluyor.
 

 

20 Haziran günü ilk gösterime başlayacak olan açık hava sinemasında yaz boyunca çeşitli tarihlerde pazartesi günleri 21.00'da patlamış mısır ve içecek eşliğinde yazın ve filmin keyfi çıkıyor!

Aynı zamanda etkinlik alanında hijyen kurallarına göre hazırlanan yemek ve içecek satış standları bulunurken, biletli misafirlere Swissôtel'in sürpriz ikramları bulunuyor.

Sultanpark'ta filmler hazır, patlamış mısırın kokusu İstanbul'a yayılmaya başladı bile!

Siz de hazırsanız açık hava sineması hakkında detaylı bilgi ve biletler www.mobilet.com adresinde.

Eylülün ilk haftasına kadar devam edecek olan Swissôtel Açık Hava Sineması'nda sırasıyla gösterilecek filmler şöyle:

  • Tenet (2020)
  • Space Jam 2: Yeni Efsane (Space Jam: A New Legacy, 2021)
  • Whiplash (2014)
  • Bohemian Rhapsody (2018)
  • The Gentlemen (2019)
  • Gucci Ailesi (House of Gucci, 2021)
  • Deadpool 2 (2018)
  • Eternals (2021)
  • Batı Yakası'nın Hikayesi (West Side Story, 2021)

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU