Kabil'deki Sih tapınağına saldırıyı IŞİD-H üstlendi

Örgüt saldırıyı, Hindistan'da iktidar partililerin İslamiyet'e yönelik sözlerine karşı "intikam eylemi" diye niteledi

Saldırıda bir Sih ve bir Taliban savaşçısı öldürüldü (Reuters)

Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Sih tapınağına düzenlenen saldırıyı IŞİD'in Horasan kolu (IŞİD-H) üstlendi.

Örgüt dünkü saldırıyı, Hindistan'da iktidardaki Hindistan Halk Partisi (BJP) üyelerinin İslam dini ve Muhammed Peygamber'e yönelik ifadelerine karşı "intikam eylemi" diye niteledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BJP Sözcüsü Nupur Sharma ve  Yeni Delhi Medya Başkanı Naveen Kumar Jindal gibi isimler, hem İslam dinine hem de Hz. Muhammed'e yönelik hakaret içeren sözler sarf etmiş ve tepki çekmişti. Görevlerine son verilen ikili, partiden ihraç edilmişti.

Kabil yakınlarında, Afgan Hindu ve Sih topluluklarının çoğunlukta olduğu Karte-i Pervan bölgesindeki bombalı ve silahlı saldırıda iki kişi öldürülürken, 7 kişi yaralandı. Saldırganlar düzenlenen operasyonla etkisiz hale getirildi.

Örgüt, saldırının makineli tüfek ve el bombalarıyla yapıldığını ve Hindularla Sihlerin hedef alındığını duyurdu.

Afganistan'da yaşayan Hindu ve Sihlerin tarihi bin yıllık geçmişe dayanıyor. Ülkedeki Sih ve Hindu nüfusu 1940'larda 250 bine kadar çıkmıştı. Çoğu ticaretle uğraşan bu kişilerin sayısı şu an yaklaşık 200.

Öte yandan Mart 2020'de bir IŞİD üyesi, yine Kabil'deki bir Sih tapınağına girerek içeride ibadet edenlere ateş açmıştı. Saldırıda 25 kişi ölürken, 8 kişi yaralanmıştı.

 

Independent Türkçe, AFP, CNN International, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU