PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 19 Haziran 2022

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Ruanda, sınırını ihlal eden Kongo Demokratik Cumhuriyeti askerini öldürdü

Ruanda Savunma Kuvvetleri (RDF) silahlı bir Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) askerinin Ruanda sınırı geçerek sınırda görevli güvenlik personeline ateş ettiğini ve bunun sonucunda vurularak öldürüldüğünü açıkladı. KDC askerinin ayrım gözetmeksizin ateş açtığı ve iki polis memurunu yaraladığı bilgisi paylaşıldı. 

 Ruanda ile KDC arasında bir süredir devam eden gerginlik ilk defa sıcak temas düzeyine çıktı. Ruanda hükümeti, 23 Mayıs ve 10 Haziran'da KDC tarafından ülke topraklarına top mermisi atıldığını ve bunun sonucunda yerleşim yerlerinin ve sivillerin zarar gördüğünü ileri sürmüştü.

KDC, komşusu Ruanda'yı 23 Mart Hareketi (M23) isimli isyancı gruba askeri destek vermekle suçluyor. Yaşanan gerginliğin ardından iki ülke arasındaki uçuşlar karşılıklı olarak durdurulmuştu.


Somali'nin yeni başbakanı belli oldu

Somali'de bir yıldan uzun süredir yaşanan siyasi çalkantı ve belirsizliklerin ardından Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılmıştı.

Geçtiğimiz hafta ise Somali Cumhurbaşkanı Hassan Sheikh Mohamud, ülkenin yeni Başbakanını aday gösterdi. Hamza Abdi Barre yeni dönemde Somali'nin Başbakanı olarak görev yapacak. 

Cumhurbaşkanı Hassan Sheikh Mohamud devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, "Parlamentonun kendisini bir an önce onaylamasını istiyorum. Başbakandan önündeki güvensizlik, kuraklık, iklim değişikliği ve tüm ülkelerle iyi ilişkiler gibi konuların üstesinden gelmesini rica ediyorum." dedi.


İngiltere'den Ruanda'ya gönderilecek göçmenlere mahkeme engeli

İngiltere'nin Ruanda'ya göndereceği göçmenlerin bulunduğu uçağın kalkmasına az bir süre kala Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bir karar verdi ve uçağın gönderilmesini engelledi.

Iraklı bir göçmenin başvurusu üzerine başlayan süreç göçmenlerin gönderilişini bir ay erteledi. Yargı denetimi tamamlanana kadar uçusun gerçekleşemeyeceği duyuruldu.

İngiltere tarafı planı uygulama konusunda kararlı olduklarını açıkladı. Ruanda tarafı ise anlaşmada herhangi bir değişiklik olmadığını, göçmenleri beklediklerini duyurdu.

Önümüzdeki dönemde dünyanın en büyük gündemlerin biri olacak göçmen meselesine dair bu önemli süreç önümüzdeki bir ay içerisinde netleşecek. 


Tanzanya'da Masai Kabilesi ile polisler arasında çatışma çıktı

Serengeti Ulusal Parkı'nın doğusunda yaşayan Masai kabilesi sakinleri ile Tanzanya polisi arasında çatışma çıktı.

Tahliye planı kapsamında bölgeye gelen polislerle yerlerini terk etmek istemeyen masailer arasındaki gerginlik sonucu polis müdahalede bulundu. Gerçek mermilerle ateş edildiğini söyleyen görgü tanıklarına göre 30'dan fazla kişi yaralandı. 

Hükümet, koruma altında bulunan bölgede yaşayan 150 bin Masailiyi ülkenin başka bölgelerine tahliye etmek istiyor. Serengeti göç yolu üzerinde bulunan ve çevresel bozulmaya yol açtığı iddia edilen Masailer, atalarından kalma toprakları terk etmek istemiyor. 


Uganda polisi, DAEŞ ile bağlantılı bir hücre evine baskın yaptı

Uganda ordusu, başkent Kampala'ya 60 kilometre uzaklıkta DAEŞ'e yakınlığı ile bilinen Müttefik Demokratik Güçler'e (ADF) ait bir hücre evini bastı, 3 kişiyi gözaltına aldı.

Uganda ordusu sözcüsü, Luwero bölgesinde bulunan bir eve düzenledikleri baskında bomba yapım ekipmanlarının yanı sıra silah ele geçirdiklerini duyurdu.

Mahalle sakinlerinden gelen ihbarlar üzerine başlatılan operasyonda şüpheli evin altında tünel bulunduğu açıklandı. Yerin 9 metre altına kazılan tünelde eğitim faaliyetlerinin yürütüldüğü belirtildi.

Geçen sene Kasım ayında Uganda'nın başkenti Kampala'da art arda patlatılan ve 7 kişinin hayatını kaybettiği 3 canlı bomba saldırısından ADF sorumlu tutuluyor.


Kenya Devlet Başkanı Kenyatta, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne asker gönderme çağrısı yaptı

Doğu Afrika Topluluğu Başkanı (EAC) ve Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) yaşanan çatışmaları sonlandırmak amacıyla bölgeye asker gönderme çağrısında bulundu.

KDC'nin doğusunda yaşanan çatışmaların bölgesel barışa ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirten Kenyatta, 19 Haziran 2022'de Nairobi'de yapılması planlanan EAC üye ülke ordu komutanları toplantısında Doğu Afrika Bölgesel Gücü'nün konuşlandırılması konusunun ele alınacağını bildirdi.

Ayrıca Kenyatta, KDC'nin doğusunda silahlardan arındırılmış serbest bir bölge ilan edilmesini talep etti. KDC'nin doğusunda haftalardır Kongo ordusu ile bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirmeye çalışan M23 üyeleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

 

 

Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU