Erbil’deki saldırıdan sonra gözler “işbirliği yapan ve istihbarat veren de hedefimiz” diyen gruba çevrildi

Irak Kürdistan Bölgesi’nin (IKB) başkenti Erbil’de, 3 kişinin öldüğü silahlı saldırıda Türk diplomat Osman Köse hayatını kaybetmişti.

Dün öğlen saatlerinde Irak Kürdistan Bölgesi'nin başkenti  Erbil’in işlek semti Empire City bölgesindeki Huqqabaz adlı   restorana yönelik silahlı saldırı düzenlenmişti. Türk diplomat Osman Köse ve bir Irak vatandaşları Beşdar Ramazan ve Neriman Osman  hayatını kaybetti.

Saldırıyı kimlerin gerçekleştirdikleriyle ilgili çeşitli iddialar gündeme getirilirken saldırıdan sonra gözler 27 Haziran 2019’da kuruluşunu bir bildiri ile ilan eden Kürtçe ismi Hezen Xweparastine olan “Güney Kürdistan Özsavunma Güçleri” adlı örgüte çevrildi.

İlk olarak 11 Ekim 2014 yılında Suriye’nin Cezire (Rojava) bölgesinde kurulan “Özsavunma Güçleri” adlı örgüt, milis gücü yerel bölgede yaşayan insanlardan oluşuyor.

Saldırı sonrası Erbil Emniyet Müdürlüğü failleri yakalamak için  saldırganların Mahmur bölgesine kaçma olasılığına karşı bütün giriş çıkışları kapatmıştı
 

 

Özsavunma Güçleri.jpg
"Özsavunma Güçleri" adlı grup 27 Haziran'da kuruluşunu ilan etmişti 

 

Arapça ve Kürtçe bildiri okuyan ve yüzleri kapalı olan ve kendilerini “Güney Kürdistan Özsavunma Güçleri” olarak tanımlayan grup, 27 Haziran’da okudukları bildiride, “Güney Kürdistan yöneticilerinin Türkiye’nin işgalciliğine karşı sessizliği karşısında Güney Kürdistan Özsavunma Gücü kuruldu” açıklamasında bulunmuştu.

“Biz, Bradost gençleri olarak, Bradost’taki, aşiretler, aydın ve yazarlar başta olmak üzere herkesi, bu işgale karşı bizimle omuz omuza vererek direnmeye çağırıyoruz” denilen açıklamada, “Güçleri oranında bize destek olmalarını istiyoruz. Özellikle de uzun yıllardan beri Bradost alanında yaşayan ve hep ihanete uğrayan aşiretlerden bunu bekliyoruz. İşgal ve saldırılara karşı hiçbir zaman boyun eğmeyen ve ona karşı duran Brodast'ta yaşayan halkımızın olduğunu herkes biliyor” ifadelerini kullanmıştı.

 

“İşbirliği yapan ve istihbarat veren de hedefimiz”

Grubun açıklamasının devamında şu ifadelere yer verildi:

“Bir grup Behdinan ve Bradost genci olarak, bölgemiz üzerine başlatılan saldırılara karşı durmak, işgali yenilgiye uğratmak için öz savunma güçleri olarak kendimizi örgütledik. Amacımız halkımızı ve onun kazanımlarını korumaktır.”

“Behdinan ve Bradost’ta bazı kesimler ve ne yazık ki bazı aşiretlerin içinden de bazı kişiler, Kürtlere karşı işgalci Türk devleti ile iş birliği yapıyor. Türk devletine istihbarat veriyorlar. Her şeyleriyle halkımıza karşı düşmanla iş birliği yapmışlardır.”

“Biz bu kişilerin kim olduğunu ve ne yapmak istediklerini çok iyi biliyoruz. Aşiretlere ve halkımıza karşı bu düşmanlıklarından vazgeçip halkımızla birlikte işgale karşı yürütülen mücadeleye katılmamaları durumunda hedefimiz olacaklarını bilmelidirler.”

 

Özsavunma Güçleri.jpg
"Özsavunma Güçleri" adlı grup 27 Haziran'da kuruluşunu ilan etmişti 

 

“Amacımız topraklarımızı işgalcilere karşı korumaktır”

“İşgale karşı bazı parti, örgütler ve onlara yakın basın yayın organlarında yürütülen tartışmalar çok ters ve olumsuz tartışmalar. Her parti, örgüt bu partilere bağlı basın yayın organları, çıkışımızı kendisine göre değerlendirmeye çalışıyor. Yaptıklarının birçoğunun bir gerçeklik payı yoktur. Amacız, Başûrê Kurdistan'da asayiş ve güvenlik sorunu yaratmak değildir. Çıkışımız, herhangi bir Kürt gücüne karşı bir çıkış da değildir. Yapmak istediğimiz, bunun tam tersidir. Canımız, kanımı ve direnişimizle Başur asayiş sorunlarının olmaması; güvenlik sorunlarının çıkmaması ve topraklarımızı işgalcilere karşı korumaktan başka bir amacımız olmadığını herkesin bilmesini isteriz.”

“Tüm güçlere eşit mesafedeyiz”

“İşgale karşı kardeşlerimiz, babalarımız, abilerimiz olan ve 40 yıl gibi uzun bir süredir Kürdistan için mücadele eden peşmergeleri, bizimle birlikte direnmeye çağırıyoruz. Hiçbir parti, örgüt, güç kendi ideolojisi, programı, planlarına göre bizi değerlendirmesin. Tüm güçlere karşı eşit mesafede duruyoruz. Hiçbirine çok yakın, diğerine uzak değiliz. Biz bu halkın öz çocuklarıyız. Topraklarımızı işgale karşı kanımız, canımızla korumak istiyoruz. Öz irademiz, direnişimiz, halkımızın desteği ile mücadelemizi vererek, işgalcileri topraklarımızdan çıkaracağız!”

Bölge kaynakları, PKK’ya bağlı olan bu gücün Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki (IKB) gençleri saflarına çekmek için oluşturulduğu belirtiyor.

 

Peşmerge Bakanlığı.jpg
Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Peşmerge Bakanlığı / Twitter

 

Peşmerge Bakanlığı’ndan uyarı

Peşmerge Bakanlığı Basın Sözcüsü Babekir Feqe, “Özsavunma Güçleri”nin kuruluşu ile ilgili 29 Haziran’da yaptığı açıklamada, “Konu gündemimizde. Irak Kürdistan Bölgesi’nin kazanımlarına el uzatmak isteyen her gruba Peşmerge Güçleri karşısında duracaktır” dedi.

Sözcü açıklamanın devamında, bu tür grupların arkasında dış güçlerin olduğunu ve Irak Kürdistan Bölgesi'nin huzur ve güvenliğini bozmak istediklerini vurgulayarak, her ne olursa olsun bunların emellerine ulaşamayacağını ifade etmişti.

Metin Dilovan Barzani, dün gerçekleşen saldırıda bazı medya kuruluşlarında isminin geçmesine dair iddialara ilişkin açıklama yaptı.

 

Metin Dilovan Barzani: Benimle ilgili iddialar asılsız

Erbil'de yaşanan salıdırı ile iligli bazı basın yayın organlarında Barzani ailesinin iç çatışması şeklinde iddiların yer alması üzerine saldırı sırasında restoranta yemek yiyen Metin Dilovan Barzani, kendisi ile ilgili iddiaların asılsız olduğunu açıkladı. Neçirvan Barzani'nin kalp krizinde hayatını kaybeden ikiz kardeşi Dilovan Barzani'nin oğlu olan Metin Dilovan Barzani Rudaw'a yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

 “Olay günü birçok vatandaş gibi Erbil’de bulunan restoranta ben ve bazı arkadaşlarım öğle yemeği için bir araya geldik. Allah’a şükürler olsun ki hepimiz iyiyiz. Olaydan yara almadan kurtulduk. Ancak ne yazık ki bazı kişiler kurban oldu.

Bazı sorumsuz medya organları olay sırasında restoranta bulunmam nedeniyle durumu gerçeklerden uzak farklı bir yöne çekmek istemişlerdir.

Şahsım üzerine yapılan asılsız haberlere ilişkin söz konusu medya organları hakkında gerekli yasal süreci başlatacağımı kamuoyuna duyurmak isterim." dedi

 

Independent Türkçe

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU