Filistin Devlet Başkanı Abbas Güney Kıbrıs’ı ziyaret etti

Abbas, Anastasiadis’in davetiyle üç günlük bir ziyaret için Pazartesi günü Güney Kıbrıs’a giderek, Arap devletlerinin ülkedeki büyükelçileri dahil üst düzey yetkililerle bir araya geldi

Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Anastasiadis, Filistinli mevkidaşı Abbas ile Lefkoşa’daki görüşmelerin ardından basın açıklaması yaptı. Fotoğraf: AFP

 

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistinlileri korumak için gerekli önlemleri alma ve işgalcilerin kabul edilemez boyutlara ulaşan ihlallerine son verme tehdidini yinelerken, aynı zamanda her türlü barış girişime katılmaya hazır olduğunu ilan etti. Öldüğüne yönelik söylentileri çıktığı bir dönemde Abbas Ürdün’e, ardından ise Güney Kıbrıs’a gitti.

Abbas dün Lefkoşa’da Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile düzenlediği basın toplantısında, Filistin ile imzalanan tüm anlaşmaları askıya alan mevcut İsrail hükümetinin tutumu nedeniyle barışı sağlama çabalarını sürdürme konusunda Anastasiadis’i bilgilendirdiğini söyleyerek, İsrail’in iki devletli çözüme dayalı vizyonu reddettiğini belirtti. Filistin Devlet Başkanı, “Filistin halkımız için siyasi bir ufuk ve uluslararası korumanın yokluğunda mevcut durumun müsamaha gösterilemeyeceğini veya hoş görülemeyeceğini burada vurguluyoruz. Bu ciddi zorluklarla yüzleşmek için uluslararası desteği harekete geçirmek, çifte standart yerine caydırıcı önlemler almak için temaslarda bulunmaya devam edeceğiz. Kabul edilemez boyutlara ulaşan işgal suçlarına son vermek için halkımızın çıkarlarını koruyan gerekli yasal önlemleri almak zorunda kalacağız” şeklinde konuştu.

Abbas, “Bütün bunlara rağmen, uluslararası meşruiyete dayalı, bölgede herkes için barış, güvenlik ve istikrara yol açacak ve İsrail'in, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti'ni işgalini sona erdirecek her türlü barış çabasına veya girişimine katılmaya hazırız” dedi.

Abbas, Anastasiadis’in davetiyle üç günlük bir ziyaret için Pazartesi günü Güney Kıbrıs’a giderek, Arap devletlerinin ülkedeki büyükelçileri dahil üst düzey yetkililerle bir araya geldi.

Abbas dün Güney Kıbrıs ve Filistin heyetlerinin de katıldığı toplantıda, Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı ile toplandı. Abbas, “Filistin Devletini tanıyan, uluslararası arenada Filistin halkının özgürlüğü ve bağımsızlığını elde etmesi için yanında olmaya devam eden kararlı duruşu nedeniyle” Rum mevkidaşı Anastasiadis’e teşekkür ederek Filistin devlet madalyası takdim etti. Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı da Kıbrıs ve Filistin arasındaki dostluk ve iş birliği ilişkilerini güçlendirmedeki rolünü takdir ederek Abbas'a Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Büyük Kolyesi'ni takdim etti.

Filistin Devlet Başkanı, Güney Kıbrıs’a gittikten hemen sonra Arap büyükelçileri ile de bir araya geldi. Görüşme sırasında Abbas, Filistin davasıyla ilgili son gelişmeleri ve İsrail'in özellikle Kudüs'te, Mescid-i Aksa'da, İslam ve Hıristiyan kutsal mekanlarında Filistin halkına yönelik devam eden saldırılarını ve suçlarını anlattı. Ayrıca temaslar ve barış sürecini canlandırmaya yönelik büyükelçilere bilgi verdi.

Ziyaret, ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda iş birliği, Kadın İşleri Bakanlığı ile iş birliği içinde eşitlik ve kadınların güçlendirilmesi ile ilgili konularda koordinasyon, diplomatik eğitim alanında iş birliği, karşılıklı fikir alışverişi konularında iş birliğini içeren bir mutabakat ve işbirliği zaptı imzalanmasıyla sonuçlandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU