İsrail basını: İran'ın İsrailli turistleri kaçırma planını MİT engelledi

Operasyonun Mossad-MİT işbirliğiyle gerçekleştiği öne sürüldü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsrailli mevkidaşı Isaac Herzog 9 Mart'ta Ankara'da bir araya gelmişti (AFP)

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) İran'ın Türkiye'deki İsrailli turistleri kaçırma planını deşifre ettiği ve bunu önlediği öne sürüldü.

İsrail basınının dün geçtiği haberlerde, Mossad'ın verdiği ipucuyla geçen ay harekete geçen MİT'in saldırıyı durdurduğu yazıldı.

İsrail, İran Devrim Muhafızları'nın üst düzey komutanlarından Albay Hasan Sayad Hüdayi'nin 22 Mayıs'ta öldürülmesinin ardından Tahran'ın, İsraillilere yönelik "intiham saldırısı" tehdidinin arttığını öne sürmüştü. İran suikasttan İsrail'i sorumlu tutmuş ve karşılık vereceğini bildirmişti.

İsrail bu yüzden Türkiye'ye seyahat uyarısını güncellemişti:

Birkaç haftadır, özellikle de Devrim Muhafızları'nın bir komutanının öldürülmesinden Tahran'ın İsrail'i sorumlu tutmasından bu yana İran'ın dünya genelinde İsraillileri hedef alacağına dair endişeler arttı.

Times of Israel'in aktardığına göre kaçırma girişimi, Hüdayi cinayetinden önce gerçekleşti. Üst düzey İsrailli kaynaklara dayandırılan haberlerde, İranlı ajanların sayısı ve herhangi bir tutuklama yapılıp yapılmadığı belirtilmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaçırma girişimi önlendikten sonra İsrail'in, Türkiye'den planı yapan İranlılara karşı harekete geçmesinin istediği iddia edildi.

İsrail merkezli haber sitesi Ynet'e konuşan İsrailli bir yetkili, İran'ın İsraillileri kaçırma veya silahlı saldırı düzenleme girişimlerinin arttığını savundu:

Orada işler gerçekten kızışıyor.

MİT, İran'ın İsrailli iş insanı Yair Geller'a suikast düzenleme planını da şubatta engellemişti. Geller'i izleyen suikast timinin 8 üyesi yakalanmıştı.

 

Independent Türkçe, Times of Israel, Ynet

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU