AFP, Galataport'u yazdı: "Türkiye turizm için modern kruvaziyer merkezine güveniyor"

"Kruvaziyerlerin çevreye maliyeti, maddi gelirinden 7 kat daha yüksek" diyen uzmanlar da var

1,7 milyar dolara mal olan Galataport, Kovid-19 pandemisi yüzünden bir yıl geç açıldı (AFP)

İstanbul'daki Galataport dünya basınına konu oldu. "Türkiye turizmi canlandırmak için modern kruvaziyer merkezine güveniyor" başlığını atan Fransız haber ajansı AFP, projeyi kaleme aldı.

Haberde Kovid-19 pandemisinin Türkiye'nin turizm sektörüne büyük bir darbe vurduğu hatırlatılırken, geçen sene açılan "son teknoloji" limandan gelecek gelirin pozitif etki yaratılabileceği yazıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Galataport'un enflasyonun fırlaması ve Türk lirasındaki değer kaybıyla baskı altında olan ekonomiye destek sağlayabileceği kaydedildi.

Şu ana kadar limanda demirleyen kruvaziyer gemilerinin sayısı 30'a yaklaştı. Yıl sonuna kadar 200 geminin daha varması bekleniyor. Bu da yılda 450 bin yolcu anlamına geliyor.

Galataport yönetimiyse yılda 1,5 milyon kruvaziyer yolcusu ve 25 milyon ziyaretçiyi hedefliyor.

Galataport İstanbul Liman İşletme Genel Müdür Yardımcısı Figen Ayan, Ekim 2021'deki açılışın ardından gemilerin "ardı ardına gelmeye başladığını" söyledi:

Galataport turizmin yüzü oldu. Burası bir kruvaziyer limanından çok daha fazlası.

Ayan, "Normal turist günde 62 dolar harcıyorsa, bir gemi yolcusu 400 doları buluyor" dedi.

Liman eleştirilerin odağında

Galataport, 200 yıldır halkın kullanımına kapalı olan 1,2 kilometrelik sahil şeridini hizmete açsa da tarihi anıtların tahribatı ve çevreyi kötü etkileme riski sebebiyle eleştirilere maruz kalıyor.

Şehir plancıları ve mimarlar, bölgenin soylulaştırılmasının eski mahalleleri yok ettiğini söylüyor. Limandaki AVM'nin tarihi postane binasının yerine yapıldığı belirtiliyor.

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim görevlisi Doç. Dr. Muharrem Balcı da kruvaziyerlerin deniz yaşamını tehdit ettiğini vurguladı. Bu gemilerin kanalizasyon ve diğer atıkları boşalttığına dikkat çeken Balcı, şöyle konuştu:

Kruvaziyerlerin çevresel maliyeti, maddi gelirinden 7 kat daha yüksek.

Bu dev otellerin onarılamaz hasar verme riski taşıdığına dair yıllarca yapılan uyarıların ardından Venedik, geçen yıl kruvaziyer gemilerinin girişini yasaklamıştı.

MSC Cruises Türkiye Müdürü Burak Çalışkan ise İstanbul'da böyle bir tehlikenin olmadığını savundu:

İstanbul'un benzer bir durumla karşı karşıya kalacağını düşünmüyoruz. Şehir yapısı Venedik gibi değil.

Çalışkan, yeni inşa edilen gemilerin çevresel endişeleri de giderdiğini öne sürdü:

Örneğin gemilerden çıkan egzoz gazı filtreleniyor. Gemilerde kullanılan boyalar tamamen değiştirildi. Denize zarar vermeyen boyalar kullanılıyor.

 

Independent Türkçe, AFP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU