Holokost'ta 1000 çocuğu kurtaran Belçikalı öğretmen 100 yaşında öldü

Herscovici, "Yaptığım sadece görevimdi. O dönemde yasalara karşı gelmek, yapılması gereken normal şey gibi görünüyordu" demişti

Andree Geulen-Herscovici'ye 2007 yılında Kudüs'teki Soykırım Müzesi Yad Vaşem'de düzenlenen bir törenle İsrail vatandaşlığı verilmişti / Fotoğraf: yadvashem.org 

II. Dünya Savaşında, öğretmenlik yaparken Belçika yeraltı direnişinde aktif rol alan Uluslararası Dürüst Andree Geulen-Herscovici, 100 yaşında hayatını kaybetti. Geulen-Herscovici, savaş sırasında kendi hayatını tehlikeye atarak yaklaşık bin çocuğun hayatını kurtarmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geulen'e, 1989 yılında Uluslararası Dürüst payesi verildi. 2007 yılında Kudüs'teki Soykırım Müzesi Yad Vaşem'de düzenlenen bir törenle İsrail vatandaşlığı da verilen Geulen-Herscovici, "Yaptığım sadece görevimdi. O dönemde yasalara karşı gelmek, yapılması gereken normal şey gibi görünüyordu" demişti.

Geulen, Brüksel'de öğretmenlik yaptığı dönemde öğrencilerinden birinin sarı Davud'un Yıldızı taktığını görünce, tüm sınıfından üzerlerine forma giymesini istemiş, böylece Yahudi öğrencisinin farklı hissetmesini ya da utanmasını önlemeye çalışmıştı. Daha sonra Naziler tarafından yakalanan Yahudilerin kaderini öğrendiğinde ise, Direniş'te çalışan bir arkadaşına yardım etmeye başlayarak, okuldaki Yahudi çocukların saklanmasını sağladı.

bewlcikali.jpg
Andree Geulen-Herscovici, öğretmenlik yaptığı okuldaki Yahudi çocukların hayatını kurtarmak için çaba sarfetti / Fotoğraf: yadvashem.org 

Çalıştığı okulun müdürü Odile Obart da, Geulen'e çabalarında yardım ediyordu. Müdür Obart ve eşi, bir baskında yakalandı ve gönderildikleri kampta hayatlarını kaybetti.

2 yıl boyunca çocukları sakladı

Geulen, iki yıl boyunca Yahudi çocukların saklanmasına yardımcı oldu, onlara yeni kimlikler vererek Hıristiyan evlerinde ve kiliselerde yer ayarladı, düzenli aralıklarla kontrollerini yaptı.

Kurtarılan çocukların birçoğunun ebeveynleri ve aileleri Holokost'ta hayatını kaybetti. Geulen, savaş sonrası için iletişimde olduğu tüm çocukların isim ve kimlik bilgileriyle, yanlarında saklandıkları aile hakkında kayıt tuttu. Amacı, savaş bittiğinde çocukları aileleriyle bir araya getirmekti.

İsrail'in Belçika Büyükelçisi Emmanuel Nahshon, Geulen-Herscovici'nin vefatı nedeniyle duyduğu üzüntüyü dile getirdi, "Andree harika bir kadındı. İnsanlığın gerçek bir kahramanıydı, anısını her zaman yaşatacağız" dedi.

 

Şalom

DAHA FAZLA HABER OKU