WSJ: Suudi Arabistan ve İsrail, ABD arabuluculuğunda ilişkilerini normalleştirmeye çalışıyor

"İran'ı ortak tehdit olarak gören iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların sonlandırılmasını hızlandırabilir"

ABD Başkanı Joe Biden, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve İsrail Başbakanı Naftali Bennett ilişkileri normalleştirmeyi hedefliyor (Reuters) 

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Suudi Arabistan'la İsrail arasındaki normalleşme müzakerelerinin ayrıntılarını yazdı.

WSJ'nin dün yayımladığı haberde, iki ülke arasındaki görüşmelerin ABD Başkanı Joe Biden'ın arabuluculuğunda gerçekleştiği belirtildi.

Haberde, Riyad yönetiminin bazı İsrailli iş insanlarının ülkeyi ziyaret etmesine izin verdiği ve Tel Aviv'le ekonomik ilişkilerini geliştirmeyi hedeflediği bildirildi.

Görüşmelerde yer alan kaynakların WSJ'yle paylaştığı bilgilere göre ABD, Kızıldeniz'deki Tiran Adası ve Sanafir Adası'nın güvenlik yönetiminin tamamen Riyad'a geçmesi için bir anlaşma sağlamaya da çalışıyor.

Mısır, İsrail ve Suudi Arabistan arasında onlarca yıldır siyasi krize neden olan iki adada, güvenliğin sağlanması için şu anda üç ülkenin de askerleri yer alıyor.

Ayrıca İsrail'den havalanan uçakların Suudi Arabistan üzerinden geçmesine izin verilmesine dair görüşmeler düzenlediği de bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suudi Arabistan ve İsrail arasındaki önemli konulardan biri de Filistin meselesi.

Riyad yönetimi, "iki devletli" çözümü destekleyerek bağımsız bir Filistin devletinin kurulması gerektiğini savunurken, İsrail bunu reddediyor.

Haberde, iki ülke arasında İsrail-Filistin çatışmalarına dair açmazlar çözüme ulaşmasa bile birtakım normalleşme adımlarının atılabileceği belirtildi.

ABD merkezli Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü'nden David Makovsky, WSJ'ye açıklamasında "İsrail, Suudi Arabistan'la ilişkilerini normalleştirmek isterken, Suudi Arabistan da aynı şeyi ABD'yle gerçekleştirmeyi hedefliyor" dedi.

Öte yandan haberde, Biden'ın gelecek haftalarda İsrail ve Suudi Arabistan'a ziyaret düzenlemeye hazırlandığı hatırlatılarak, bunun üç ülkenin siyasi çıkarlarını geliştirebilecek bir hamle olabileceği belirtildi.

Suudi Arabistan ve İsrail arasında resmi diplomatik ilişkiler olmasa bile Riyad ve Tel Aviv yönetimi uzun süredir görüşmeler yapıyor.

Söz konusu temaslar, 2020'de eski ABD Başkanı Donald Trump'ın arabuluculuk rolünü üstlenerek, İsrail ve Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik Abraham Accords (İbrahim Anlaşmaları) anlaşmalarını hazırlamasıyla hız kazanmıştı.

Bu anlaşmalar kapsamında İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Sudan, ve Fas arasındaki ilişkilerde normalleşme adımları atılmıştı.
 

 

Yine 2020'de eski İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, gizlice Suudi Arabistan'a gitmiş, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ve eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yla görüşmüştü.

Haberde, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın kardeşi Halid bin Selman'ın, geçen ay ABD'ye düzenlediği ziyarette görüştüğü kişilere önemli bir anket bilgisi paylaştığı da bildirildi.

Buna göre bin Selman'ın konuştuğu kişilerle paylaştığı ankette, 30 yaş altı yurttaşların İsrail'le diplomatik ilişkiler kurulmasına sıcak baktığının ortaya çıktığı ifade edildi.  

Haberde, "resmi diplomatik ilişkilerin oluşması yıllar alabilir fakat siyasi, askeri ve ekonomik alanlardaki gizli görüşmelerde atılacak adımlar, İran'ı ortak tehdit olarak gören iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların sonlandırılması için uzun süredir yürütülen çabaları hızlandırabilir" ifadelerine yer verildi.



Independent Türkçe, Wall Street Journal, Times of Israel, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU