ABD, Roman Abramoviç'in 410 milyon dolarlık iki özel jetine el konmasına karar verdi

350 milyon dolar değerindeki Boeing 787-8 Dreamliner, dünyanın en pahalı özel jetlerinden biri

Roman Abramoviç, 29 Mart'ta İstanbul'da düzenlenen Rusya - Ukrayna müzakerelerinde arabulucu olarak görev yapmıştı (Reuters)

ABD, Rus oligark Roman Abramoviç'in iki özel jetine el konmasına karar verdi.

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nin pazartesi açıkladığı kararda, iki jetle de martta ABD'den Rusya'ya uçuş yapıldığı, böylece Ukrayna istilasının başlamasının ardından duyurulan yaptırım kararlarının ihlal edildiği belirtildi.

Yargıç Sarah Cave'in duyurduğu kararda, yaklaşık 350 milyon dolar değerindeki Boeing 787-8 Dreamliner'ın Dubai'de, yaklaşık 60 milyon dolar değerindeki Gulfstream G650ER model jetinse Rusya'da olduğu ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca savcıların, 55 yaşındaki Abramoviç'e uçaklarının değerinin iki katına kadar para cezası vermeyi öngördüğü de bildirildi.

Adalet Bakanlığı, Rus oligarkın jetleri Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde, Birleşik Krallık'ın güneyindeki Manş Adaları'ndan Jersey'de ve Britanya Virjin Adaları'nda yer alan paravan şirketler üzerinden satın aldığını belirtti.

Yetkililerin, ABD topraklarına girmediği sürece uçaklara ne zaman el koyabileceğiyse bilinmiyor.

FBI Direktör Yardımcısı Michael Driscoll, karara ilişkin açıklamasında Abramoviç gibi Rus oligarkların, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı ölümcül savaşını sürdürmesini mümkün kılan koşullar sağladığını" savundu.
 

abramoviç - boeing.jpg
Modifiyeli Boeing 787-8 Dreamliner'ın dünyadaki en pahalı özel jetlerden biri olduğu bildirildi (ABD Adalet Bakanlığı)


Driscoll, "Söz konusu iki uçak da dahil, bu kişilerin değerli mülklerine el konması, ABD yönetiminin Amerikan yasalarını çiğneyenleri ve bağımsız bir ulusu ele geçirme girişiminde Rusya'ya destek verenleri yaptıklarından sorumlu tutma biçimlerinden sadece biri" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'taki askeri operasyon emriyle savaşı başlatmasının ardından başta ABD ve Birleşik Krallık olmak üzere birçok Batılı devlet ve kuruluş, Kremlin yönetimine yaptırım uygulama karar almıştı.
 

abramoviç - Gulfstream G650ER.jpg
Gulfstream G650ER da Boeing gibi ABD yapımı bir jet (ABD Adalet Bakanlığı)


Abramoviç'in 2003'ten beri sahibi olduğu Chelsea ise bu kapsamda, geçen ay ABD Ulusal Beyzbol Ligi'ndeki (MLB) Los Angeles Dodgers'ın sahiplerinden Todd Boehly'e en az 4 milyar dolara satılmıştı.

Rus oligarkın iki mega yatı da Bodrum ve Marmaris'e demirlemişti.



Independent Türkçe, Guardian, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU