ABD'nin BM Büyükelçisi Thomas-Greenfield, Hatay'ı ziyaret etti: "Suriye'yi unutmadık"

Linda Thomas-Greenfield, Türkiye'deki Suriyeliler hakkında "Dönmenin güvenli olup olmadığına mültecilerin kendileri karar verecek" dedi

Uluslararası yardımlar yalnızca Suriye'yle Türkiye arasındaki Bab el-Hava Sınır Kapısı'na bağlanan koridordan ulaştırılabiliyor (Reuters)

Daha önce ertelenen Türkiye ziyaretini gerçekleştiren ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, "Suriye'yi unutmadık" dedi.

8-9 Mayıs'ta yapmayı planladığı gezisi ertelenen Thomas-Greenfield, çarşamba günü Hatay'a ziyarete gelerek Suriye sınırındaki son durumu inceledi.

BM Temsilcisi, ziyaretinde Ahmet, İyad ve Bassam Alaa Aldin adlı üç kardeşin 2013'te Suriye'deki iç savaştan kaçıp Hatay'da açtığı bir fırını ziyaret etti.

Buradaki açıklamasında Thomas-Greenfield, "Bu bana ve dünyaya, mültecilerin bir ülkeye katkıda bulunabileceğini gösteriyor. Benden Suriye'yi unutmadığımız mesajını aldılar" dedi.

Yetkili, Suriye'de kurtarma ve yardım çalışmaları yapan Beyaz Baretliler ekibinden Ammar El Selmo'yla da görüştü.

El Selmo, görüşmeye ilişkin açıklamasında "Suriye'yle ilgili bir hamle yapılmıyor. Üzülerek belirtmeliyim ki bu savaş Ukrayna'ya taşındı. Ukrayna'da şu anda aynı savaş taktikleri görülüyor ve aynı acı yaşanıyor. Suriye'de olanlar, sonradan Ukrayna'da yaşananların bir provası" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya - Ukrayna savaşı sebebiyle Washington ve Kremlin arasındaki diplomatik görüşmeler durma noktasına gelirken, bu durumun Cumhurbaşkanı Beşar Esad ve isyancılar arasındaki çatışmaların sürdüğü Suriye'ye yapılan insani yardımları da etkileyebileceği düşünülüyor. Şu anda uluslararası yardımların ülkeye ulaştırılabildiği tek rota, Türkiye sınırındaki Bab el-Hava'dan geçiyor.

BM Güvenlik Kurulu'nun (BMGK) temmuzda Suriye'ye yardım koridorunun açık tutulup tutulmaması için oylama yapması planlanıyor.

Kremlin, 2020'de BMGK'deki veto hakkını kullanarak Suriye'deki üç insani yardım koridorunu kapatmış, mevcut rotaysa ancak ABD'yle yapılan yoğun müzakerelerin ardından açık kalmıştı. Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitri Polyanski de temmuzdaki oylamada koridorun açık kalacağından şüphe duyduğunu belirtmişti.
 

Linda Thomas-Greenfield - reuters.jpg
Linda Thomas-Greenfield, Hatay'da Suriyeli sığınmacıların son durumuyla ilgili bilgi aldı (Reuters)


Suriye'ye insani yardımların devam etmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Thomas-Greenfield, desteğin kesilmesinin bebeklerin ölüme terk edilmesi anlamına geleceğini söyledi.

Hatay Vali Yardımcısı Orhan Aktürk de Thomas-Greenfield'a katılarak BM'nin desteğinin artırılması gerektiğini söyledi.

"Suriyelileri göndermek hüsnükuruntu"

Thomas-Greenfield, Türkiye'nin sığınmacıları "güvenli bölgelere" göndermeyi meşru kılmaya çalıştığını fakat birçok Suriyelinin buralarda aslında hiç yaşamadığını söyledi.

Ankara'nın sığınmacıları gönderme düşüncesinin "hüsnükuruntu" olduğunu savunan BM Temsilcisi, "Dönmenin güvenli olup olmadığına mültecilerin kendileri karar verecek" diye de ekledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Mayıs'taki açıklamasında sığınmacıların kademeli olarak Suriye-Türkiye sınırında oluşturulan "güvenli bölgelere" yerleştirildiğini, burada kendilerine kalacak yer inşa edildiğini duyurmuştu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da pazartesi günü İdlib'de 100 bin briket ev yapımına başlandığını belirtmişti.
 


Ziyaretinin ikinci gününde Thomas-Greenfield, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal'la da telefonla görüştü. İkili, tarafların Suriye'ye yapılan BM yardımlarının sürmesinde hemfikir olduğunu belirtti.

Öte yandan Thomas-Greenfield, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine bir askeri operasyon gerçekleştirmesinden kaygı duyduğunu söylerken, Önal ise bölgede faaliyet gösteren PKK, YPG ve PYD örgütlerinin hem Suriye hem de Türkiye için tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Erdoğan, pazartesi günü "30 kilometre derinliğinde güvenli bölge oluşturma kararımızın yeni bir safhasına geçiyoruz. Tel Rıfat ve Münbiç'i teröristlerden temizliyoruz" diyerek bir kez daha operasyon sinyali vermişti. Fakat bu bölgelere düzenlenecek olası bir operasyona dair henüz daha net bir açıklama yapılmadı.

ABD ve Batılı ülkeler PKK'yı terör örgütü kabul ederken, YPG ve PYD için bu söz konusu değil. Özellikle ABD, Suriye'de IŞİD'e karşı verdiği mücadelede Suriye Demokratik Güçlerini (SDG) ve onun silahlı gücünün çoğunu oluşturan YPG'yi müttefik olarak görüyor.

Washington'ın yanı sıra Kremlin de Türkiye'nin muhtemel Suriye operasyonuna karşı çıktığını açıklamıştı.



Independent Türkçe, New York Times, NDTV, The National News, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU