Tiananmen Katliamı'nın 33. yıldönümü: Hong Kong'da öğrenciler kampüse "demokrasi tanrıçası" heykelcikleri saklıyor

Heykellerin yanında "Onu eve götür ve ardındaki anlamı unutma!" notu yer alıyor

1989'da Tiananmen Meydanı'nda öğrencilerin taşıdığı demokrasi sembolünden esinlenilen orijinal heykelde "tanrıça" bir elinde yanan meşale, diğerindeyse kitap tutarken tasvir ediliyor (Instagram/Finding_manneoi)

Hong Kong Çin Üniversitesi (CUHK) öğrencileri, 1989 Tiananmen Meydanı katliamını anmak amacıyla "Demokrasi Tanrıçası"nın 10 santimlik heykelciklerini kampüs genelinde saklıyor.

Sadece birkaç ay önce üniversite yetkilileri gerçek boyuttaki orijinal heykeli kampüsten kaldırmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birkaç üniversite öğrencisi bu hafta CUHK kampüsünde tanrıçanın 3D yazıcıyla üretilmiş modellerini buldu. Kampüs bugün 1989'daki katliamın 33. yıldönümünü anacak.

Tanrıçanın Kantonca adının Latin alfabesiyle yazılmış haline ithafen "finding_manneoi" (Manneoi'yi bulmak) rumuzlu bir Instagram hesabı, heykelciğin kampüs alanındaki modellerinin keşfedilmesini kayıt altına almaya başladı. 
 

Tanrıça heykelciği
Kampüs bugün 4 Haziran 1989 katliamının 33. yıldönümünü anacak (Instagram/ finding_manneoi)


Modeller birçok yerin yanı sıra bazı durumlarda bir otomatın yanında ve asıl yerinin yakınında bulundu.

Heykelcikleri üretip saklayan isimsiz organizatörlere göre, perşembe günü itibarıyla bu minyatürlerden şimdiye kadar en az 9 tane üretildi.

31 Mayıs'tan 5 Haziran'a kadar her gün kampüsün köşelerine üçer heykel saklanacağını söylediler.

Instagram hesabında heykellerin yanında "Onu eve götür ve ardındaki anlamı unutma!" yazan bir not bulunduğu gösterildi.

Hesabın şimdiden binden fazla takipçisi var.
 

Tiananmen Kapısı
Çinli güvenlik görevlisi Büyük Halk Salonu yakınındaki Tiananmen Kapısı'nda nöbet tutuyor (AP)


1989'da Tiananmen Meydanı'nda öğrencilerin taşıdığı demokrasi sembolünden esinlenilen orijinal heykelde tanrıça bir elinde yanan meşale, diğerindeyse kitap tutarken tasvir ediliyor.

Hong Kong Free Press'in haberine göre heykelleri "bir tür isyan" olarak nitelendiren öğrenci organizatörlerden biri, Çin üniversitesinin "heykeli öğrencilerinden çaldığını ve bu yüzden heykelin kendi versiyonlarını yapıp yerine koymaya karar verdiklerini" söyledi.

Bizim için Demokrasi Tanrıçası sadece siyasi bir heykel değil, aynı zamanda CUHK'nin bir sembolüdür. Onunla duygusal bağlarımız ve bağlantımız var.

 


Heykelciklerden birini keşfeden 18 yaşındaki bir öğrenci, bunu Çin'in demokrasi yanlısı aktivistlere yönelik mevcut baskısını anmak için iyi bir yol olarak gördüğünü söyledi.

Söz konusu eylem, Hong Kong'daki yetkililerin protestolara karşı harekete geçme tehdidinde bulunduğu bir dönemde gerçekleştiriliyor.

Hong Kong polisi cumartesi günü "izinsiz toplanacak" kişilere "aşırılık yanlısı" davranışlara yönelmemeleri uyarısı yapmıştı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/china

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU