Af Örgütü: Yetişkinlerin yüzde 2'sinin cezaevinde olduğu El Salvador trajediye sürükleniyor

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, "Çetelerin kurbanları hakkında da endişelensinler" dedi

Orta Amerika ülkesinde on binlerce çete üyesi hapishanede (AFP)

Birleşik Krallık merkezli Af Örgütü, son iki ayda 36 binden fazla kişinin tutuklandığı El Salvador'da "devasa insan hakkı ihlalleri" yapıldığını öne sürdü.

Af Örgütü'nün perşembe günü yayımladığı raporda, ülkedeki yetişkinlerin yüzde 2'sinin cezaevinde olduğunu, bu kişilerin kötü muamele ve işkence gördüğü iddia edildi.

Af Örgütü Amerikalar Direktörü Erika Guevara-Rosas, rapora ilişkin açıklamasında "Bu kadar kısa sürede bu kadar geniş çaplı keyfi tutuklamalarla karşılaşmamıştık" dedi.

Raporda, 18 kişinin tutukluyken öldüğü de savunuldu. Yerel gazete El Diario de Hoy'a göreyse en az 21 kişi hayatını kaybetti.

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, martta üç gün içinde çeteler arasındaki çatışmalar sonucu 87 kişinin öldürülmesinin ardından operasyon emri vermiş ve on binlerce kişi tutuklanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkenin en büyük iki çetesi Barrio 18 ve MS-13'e karşı savaş başlattığını duyuran Bukele hükümeti, 27 Mart'ta ülke genelinde OHAL ilan etmişti.

Adalet ve Güvenlik Bakanı Gustavo Villatoro, çarşamba günü yaptığı açıklamada 36 bin 277 kişinin tutuklandığını duyurmuş, bunlardan 31 bin 163'ünün erkek, 5 bin 114'ünün de kadın olduğunu söylemişti.  

Villatoro, "Yaptığımız şey, bu terörist grupların kontrolünde yaşamaktan usanan milyonlarca El Salvadorlunun taleplerine yanıt vermek. Bizi eleştirenler Bukele'nin bu ülkeye getirdiği dönüşümleri anlayamıyor" demişti.

Fransız haber ajansı AFP, OHAL'in devam ettiği ülkede çete mensubu olduğu öne sürülen toplam 70 bin kişinin yer aldığını, geniş çaplı tutuklamalardan önce bunlardan 16 binin halihazırda hapis yattığını bildirdi.

Guevara-Rosas ise tutuklamaların ve çetelere düzenlenen operasyonların Bukele'nin öne sürdüğü gibi etkili olmadığını savunarak, "hükümetin El Salvador halkını trajediye sürüklediğini" ifade etti.
 


Raporun çarşamba gecesi El Salvador medyasına sızması üzerineyse Bukele, "Bu örgütler çetelerin kurbanları hakkında da endişelenmeli. Biz suçluları yakaladık. Bu suçlular nedeniyle acı çeken çocuklarımızı, yaşlılarımızı, çalışan halkımızı ve masum El Salvadorluları umursamalılar" demişti.

6 milyon kişinin yaşadığı ülkede OHAL ilan edildiğinden beri Bukele'nin onay oranı fırlayarak yüzde 91'e yükselmişti.

Kendine "dünyanın en havalı diktatörü" diyen Bukele, geçen yıl bir ilke imza atarak Bitcoin'i ülkesinin resmi para birimi ilan etmesiyle de gündem olmuştu.

Ocakta Türkiye'ye de gelen popülist lider, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşme yapmış, Twitter'ından Türkçe gönderiler paylaşmıştı.



Independent Türkçe, AFP, Guardian, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU