Uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla emlak kiralama ve alımlarında fiyattan sonra internet altyapısına dair sorular belirleyici olmaya başladı

Emlak alım veya kiralamalarında tutarından sonra en çok sorulan sorulardan biri binanın sağlamlığı iken şimdilerde bu yerini internet altyapısına dair sorulara bırakmış durumda. Özellikle uzaktan çalışanlar için bu karar vermede belirleyici oluyor

Ev kiralama ve alımlarında bölgedeki ve binadaki internet altyapısı da karar vermede belirleyici olmaya başladı

Ev fiyatları ile ve kira bedellerinin uçtuğu bir dönemde tabii ki kişiler açısından gayrimenkul alım ve kiralamasında en büyük öncelik bütçeye uygunluk.

Ancak bazen bütçeye uygun dahi olsa kişilerin iş veya sosyal yaşamı açısından çok belirleyici bir eksiklik karar vermede fiyat kadar belirleyici olabiliyor.

Örneğin okuyan iki çocuğu olan bir aile için fiyatı uygun dahi olsa okulun bulunmadığı bir yer kesinlikle avantajlı olmuyor.

İnternet kullanımı da artık birçoğumuzun hayatındaki belirleyici unsurlardan biri. Özellikle pandemi sürecinde uzaktan çalışma yaygınlaştı için.

Online alışverişin devamında kurye sisteminin de gelişmesiyle artık bir yerlere gitmeye gerek kalmadan ihtiyaç duyulan birçok ürünü eve, işyerine kadar getirmek mümkün oluyor.

Yaşanan bu gelişmeler hayatın her alanı gibi emlak piyasasını etkiledi.

Geçmişte bir ev alırken öncelikle sağlam olup olmadığı, konumu merak edilirken öncelikler arasına bölgedeki internet altyapısı ve hızı da girmeye başladı.

İnternetin gücüne dair sorular şimdilik kent merkezlerinden ziyade kentlerin çeperlerindeki yerleşim birimlerindeki gayrimenkul alım ve kiralamalarda daha çok soruluyor.

 

ahmetbüyükduman.jpg
Ahmet Büyükduman / Fotoğraf: Twitter

 

"İnternet durumu gayrimenkulde değeri belirleyici unsur olacak"

İstanbul Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman'a göre bu durum daha da yaygınlaşacak.

Yakın dönemde internetin gayrimenkulde değeri belirleyici unsur olmaya başlayacağını söyleyen Büyükduman, "Eskiden insanlar örneğin bir ev alırken elektriğini, suyunu sorardı. Artık öncelikli sorulardan biri internetin yükleme ve indirme hızı ne kadar diye sormak olacak" dedi. 

 

 

fiber.jpg
Fiber internet olup olmadığı da sorular arasında / Fotoğraf: AA

 

İlanlarda da internet yükleme hızına dair bilgiler verilecek

Büyükduman, bu durumun ilanları da etkileyeceğini kaydederek, "Bundan sonra ilanlarda gayrimenkulün konumu, yollara yakınlığı kadar internet yükleme hızına dair bilgiler de yer alacak" diye konuştu.

 

mustafaaltınkök1.jpg
Mustafa Altınkök / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Son bir yıldır en çok aldığımız üç sorudan biri internete dair"

Büyükduman'ın "yakın zaman daha fazla karşılaşacağız" dediği sorular, sahada insanlara yöneltilmeye başlanmış bile.

Silivri Emlak Müşavirleri Derneği (SEMDER) Başkanı Mustafa Altınkök, özellikle pandemiyle birlikte uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla bölgenin ciddi bir nüfus aldığını kaydetti.

Altınkök, bunun sonucunda kendilerine sorulan sorularda da değişiklik yaşandığını söyledi.

"Artık ilk soru internetin durumuna dair oluyor" diyen Altınkök, "Çünkü internet ilçe merkezinde güçlüyken köylerde zaman zaman sorun olabiliyor. O nedenle özellikle son bir yıldır en çok 'internet güçlü mü, yola yakın mı ve bölgede okul var mı' sorularıyla karşılaşıyoruz. Daha öncelerde ilk soru depreme dayanıklı mı oluyordu" ifadelerini kullandı.

 

 

aşatoraman1.jpg
Nizamettin Aşa (solda) ve Hikmet Toraman (sağda) / Görsel: Independent Türkçe

 

"İstanbul'da da kimi yerlerde karar vermede belirleyici oluyor"

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa da ev kiralama ve alımlarında internetin gücüne dair soruların arttığını kaydetti.

Aşa, internetin şimdilik karar vermede çok belirleyici olmadığını iddia ederken İstanbul Kartal'da emlakçılık yapan Hikmet Toraman farklı bir tespite sahip.

Uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla birlikte son 2-3 yıldır ev kiralama ve alımlarında internete dair soruların arttığını kaydeden Toraman, şunları dile getirdi:

Özellikle sokakta ve binada fiber internet olup olmadığını soruluyor. Önceden kablolu TV olup olmadığı sorulurdu. İnternette seçeneklerin artmasıyla bu soru azaldı. Ancak fiber optik alt yapılı internet olup olmadığına dair soruları daha sık alıyoruz. Bu eve kiralama ve satın almada kişilerin karar vermesinde belirleyici olmaya başladı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU