Ukrayna: Rusya bizden ‘çaldığı’ buğdayları Suriye’ye gönderdi

Uydu görüntüleri geminin Lazkiye’ye yanaştığını gösterdi

Ukrayna, ‘yağmalanmış’ buğdaydan 100 binden tondan fazlasının Suriye’ye ulaştığını bildirdi. Fotoğraf: Reuters

 

Ukrayna’nın Beyrut Büyükelçiliği, Rusya’nın ülkeyi işgalinden bu yana Ukrayna’dan ‘çalındığı’ tahmin edilen 100 bin ton buğdayı müttefiki Suriye’ye gönderdiğini bildirerek, bu sevkiyatları ‘suç eylemleri’ olarak nitelendirdi.

Büyükelçilik tarafından bugün Reuters’a yapılan açıklamada, Mayıs ayı sonlarında Suriye’nin ana deniz limanı Lazkiye’ye demirleyen Rus bandıralı Matros Pozynich isimli bir geminin taşıdığı yükün bu sevkiyatlar arasında olduğu belirtildi.

Refinitiv verileri, Matros Pozynich’in Rusya’nın 2014 yılında Ukrayna’dan ilhak ettiği Kırım’daki Sivastopol Limanı’ndan 19 Mayıs’ta çıktığını, buğday sevkiyatı taşıdığını ve yük boşaltma yerinin Suriye olduğunu gösterdi.

29 Mayıs’ta Planet Labs PBC’den alınan uydu görüntüleri ise, aynı geminin Lazkiye’ye yanaştığını gösterdi.

Ukrayna’nın Beyrut Büyükelçiliği, Ukrayna kolluk kuvvetlerine atıfta bulunarak, Matros Pozynich’teki tahılın, Rus kuvvetleri tarafından yeni işgal edilen bölgelerdeki Ukrayna depolama tesislerinden ‘çalındığını’ iddia etti.

Büyükelçiliğin açıklamasında, “Buğday, Ukrayna’nın üç bölgesinden gelen buğdayı tek bir partide birleştiren bir tesisten çalındı. Suriye makamlarıyla iletişim kurmaya çalışıldı ancak yanıt alınamadı. Bunlar suç eylemleridir” ifadeleri kullanıldı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye Enformasyon Bakanlığı, Suriye Tarım Bakanlığı ve Lazkiye Limanı’ndaki yetkililer Reuters’in yorum taleplerine yanıt vermedi.

Rusya daha önce Ukrayna’nın buğday hırsızlığı iddialarını yalanlamıştı.

Büyükelçilik, son üç ayda 100 bin tondan fazla ‘yağmalanmış’ Ukrayna buğdayının Suriye’ye ulaştığını belirtti.

Ton başına 400 doları aşan küresel buğday fiyatları ile bu miktarın 40 milyon dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor.

Rusya, 2011 yılında iç savaşın başlamasından bu yana hem ticari ithalat, hem de insani yardım olarak Suriye için önemli bir buğday ithalatı kaynağı oldu.

Moskova ayrıca, savaş sırasında Devlet Başkanı Beşşar Esed’e hayati önemde askeri destek sağladı ve 2015’te hava kuvvetlerini Suriye’ye gönderdi.

Interfax’a göre Rusya, 2021’de Suriye’ye ikili bir anlaşma kapsamında bir milyon ton buğday tedarik etme sözü verdi.

Suriye’nin ithalatına Kırım’dan yapılan sevkiyatlar da dahil.

Refinitiv’den alınan gemi izleme verilerine göre, Matros Pozynich başlangıçta hedefini Beyrut olarak belirledi, ancak 25 Mayıs’ta Lübnan kıyılarında vericilerini kapattı.

MarineTraffic.com tarafından gösterilen hareketlere göre, gemi dün transponder sistemini tekrar açtı ve Suriye kıyılarından batıya doğru seyrederken izlenebildi.

Ukrayna Tarım Bakanlığı geçen ay yaptığı açıklamada, ülkenin işgal altındaki bölgelerinden 500 bin ton buğdayın çalındığını bildirdi.

Bakanlık, buğdayın başta Harkov, Donetsk ve Luhansk bölgelerinden Rusya’ya veya Zaporijya ve Herson bölgelerinden Kırım’a gönderildiğini de ekledi.

Nisan ayında Kremlin buğday hırsızlığı iddialarını yalanladı ve bu bilgilerin nereden geldiğini bilmediğini ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrei Rudenko ise, Interfax haber ajansına 25 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, Rusya’nın Batı medyasında yer alan Ukrayna’dan buğday hırsızlığı yapıldığıyla ilgili haberleri reddettiğini söyleyerek, “Biz kimseden bir şey çalmıyoruz” dedi.

Ancak TASS haber ajansına göre, Rusya’nın Ukrayna’da kontrolü ele geçirdiği Herson bölgesinde görevlendirdiği Askeri ve Sivil İdaresi Başkan Yardımcısı Kirill Strimosov, Herson bölgesinin Rusya’ya buğday ihracatına başladığını bildirdi.

Strimosov, bu ihracatlar için ödeme konusunun nasıl koordine edildiğine dair bilgi vermedi.

Ukrayna geçtiğimiz ay, dünyanın en büyük buğday ithalatçısı olan Mısır’a, Kiev’e göre ‘Ukrayna’dan çalınan’ tahıl yüklü bir Rus gemisini geri çevirdiği için teşekkür etmişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU