Bilim insanları: Toksoplazma paraziti bulaştığı kişileri çekici yapıyor

Kedi dışkısından yayılan parazitin akıl sağlığı sorunlarına yol açtığı biliniyordu

Enfekte kişilerin (a) ve enfekte olmayan kişilerin (b) fotoğrafları, 10 bireyin görüntüsü birleştirilerek oluşturuldu. Böylece paraziti taşıyan kişilerin ortalama görüntüsü elde edildi (PeerJ)

Toksoplazma gondii (T. gondii) adlı parazitin bulaştığı kişilerin, enfekte olmayan bireylere göre daha çekici göründüğü ortaya kondu.

Finlandiya'daki Turku Üniversitesi'nden Javier Borráz-León'un yönettiği araştırma ekibi, enfekte erkek ve kadınların daha sağlıklı olarak göründüğünü de tespit etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya nüfusunun en az üçte birinin, T. gondii isimli tek hücreli parazitin neden olduğu toksoplazmoz enfeksiyonuna yakalandığı düşünülüyor.

İnsanlar evcil kedilerinin kumunu temizlediklerinde veya sadece az pişmiş etle yeterince yıkanmamış sebzeleri tüketerek bu paraziti kapabiliyor. Ayrıca cinsel ilişki yoluyla da parazit yayılabiliyor.

Parazit şizofreni ve psikotik ataklar gibi nörolojik bozukluklarla ilişkili. Enfeksiyonunu etkilerini ortaya çıkarmak için çalışmalar sürüyor.

2011'de yayımlanan bir çalışmada dişi farelerin, çiftleşmede T. gondii taşıyan erkek fareleri tercih ettiği görülmüştü.

Leon ve ekibi, T. gondii gibi cinsel yolla bulaşan parazitlerin, yan enfeksiyonun yan etkisi olarak ya da yeni konakçılara yayılmak için insan konağının görünümünde değişiklikler yapabileceğini düşündüklerini belirtti.

Bu yüzden bir çalışma yapan bilim insanları, T. gondii taşıyan 22 erkek ve 13'ü kadın 35 kişiyi, paraziti taşımayan 178 kişiyle karşılaştırdı. Bunlardan 86'sı erkek, 92'si kadındı.

Yapılan testler sonucunda, enfekte kişilerin yüzünün dalgalanan asimetrisi, diğerlerine göre daha düşük çıktı.

Dalgalanan asimetri, güzelliğin ve sağlığın bir göstergesi olarak görülüyor.

Paraziti taşıyan kadınların, diğerlerine göre daha düşük vücut kütlesine ve vücut kütle indeksine sahip olduğu görüldü. Bu kişilerin kendilerini çekici görme oranı ve cinsel partner sayısı daha fazlaydı.

Ayrıca 205 gönüllü hem paraziti taşıyan katılımcıların hem de diğerlerinin fotoğraflarını değerlendirdi.

PeerJ adlı hakemli bilimsel dergisinde 25 Mart'ta yayımlanan çalışmada, enfekte katılımcıların daha çekici ve sağlıklı göründüğü bulundu.

Araştırmacılar, T. gondii enfeksiyonunu, testosteron seviyelerinde değişiklikler gibi yollarla konakçıların yüz simetrisini değiştirebileceğini düşünüyor.

Parazitin ayrıca konakçının metabolizma hızını da etkileyerek bu kişilerin sağlıklı ve çekici görünmesini sağlayabileceği tahmin ediliyor.

Ancak uzmanlar bunların sadece tahmin olduğunun ve daha fazla çalışma yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Daily Mail

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU