Davutoğlu: Aday kim olursa olsun, Türkiye'yi 6 genel başkanın ortak iradesi yönetecek

"Ülkenin kaderini tek adamdan alıp başka adama devretmek isteyen çıkarsa bugünkü tek adama nasıl karşı çıktıysak ona da karşı çıkar mücadelemizi veririz"

Altı siyasi partinin genel başkanları son olarak 29 Mayıs'ta Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun ev sahipliğinde bir araya gelmişti / Fotoğraf: CHP

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, bugün partisinin genel merkezindeki İl Başkanları toplantısında konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkenin tarihi bir eşikte olduğunu, seçime daha bir yıl olmasına rağmen erken seçim de yapılabileceğini söyleyen Davutoğlu, "Bu bizim için son yaz. Seçim bir sene sonra da olsa faaliyet göstereceğimiz başka bir yıl olmayacak" dedi.

"Gelir adaletinin bu kadar bozulduğu başka bir dönem görülmemiştir"

"Cumhurbaşkanının elinin altındaki sarayda, villalarda ve onlarda yaşayan topluluklarda bir açlık problemi yok ama halkın bir açlık problemi var. Vicdan dediği şeyi aynaya bakıp söylesin. Bu iktidarı yerinden edecek olan milletin vicdanından kopmuş olması" diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bir tarafta 3-4 ay içinde kur korumalı mevduat adı altında ortaya atılan, akıl, İslam dışı, faiz yasağını çiğneyen uygulamayı ortaya atacaksınız ve milletten topladığınız kuruşları 3-5 haramzadeye, faizciye aktaracaksınız sonra da İslam’dan söz edeceksiniz, utanın. 4 aylık hazineye maliyeti 120 milyar Türk lirası, milyonlarca çiftçiye verecekleri destek de 29 milyar Türk lirası utanmaları lazım. Bu parayı cebine koyan zümre ne yaptı, bir mal mı üretti, ıstırap mı çekti? Gelir adaletinin bu kadar bozulduğu başka dönem görülmemiştir

"Oyunuzu korumak namus borcumuzdur"

Altılı masanın son yapılan liderler toplantısında sonra açıklanan bildirinin 6 siyasi partinin genel başkanının imzası olan bir manifesto olduğunu ifade eden Davutoğlu, seçim güvenliği konusunda alınacak tedbirlerin 6 Haziran’da kamuoyuna açıklanacağını belirterek, "Kim Türkiye’de seçim sandığına şaibe düşürmeye kalkarsa ona karşı mücadele etmeye hazırız, seçime şaibe düşeceği endişesi ile sandığa gitmeye tereddüt edenler olursa hiç korkmasın. Sizin sandığınız bizim namusumuzdur, oyunuzu korumak namus borcumuzdur" diye konuştu

"Senin gözündeki ışıltı mazot parsını ödüyor mu?"

Halkın çektiği sorunların tümünün, Ankara’daki ekonomik kurumların cahil, liyakatsiz bir ekip tarafında istismar edilmesinden kaynaklandığını dile getiren Gelecek Partisi Lideri Davutoğlu, "Başta Merkez Bankası olmak üzere para politikasını yok eden Türk lirasındaki ay yıldızın ışıltısını yok edip benim gözümdeki ışıltıya bakın diyen cahil zihniyete karşı mücadele etmeye hazırız. Senin gözündeki ışıltı mazot, gübre, yem parasını ödüyor mu? Onu ödeyecek olan ay yıldızın ışıltısı. Türk lirasını pul, değeri olamayan bir para durumuna düşürdünüz" dedi.

"Ülkenin kaderini tek adamdan alıp başka bir tek adama vermek isteyen çıkarsa, ona karşı da mücadele veririz"

Hala temel sorunun, ‘cumhurbaşkanı kim olacak’ sorusu olduğunu belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:

Tek adam rejiminden şikayet ettikten sonra, özellikle muhalefet cenahının bu tek adam gidecek başka bir tek adam gelecek mantığı ile başka bir cumhurbaşkanının ismini konuşması büyük bir zaaf. Biz problemin zihniyetten geldiğini ve bunun değişmesi gerektiğini düşünüyoruz. Anket kampanyaları ile birtakım isimler üzerinde yürütülen tartışmalarla ülkenin kaderini tek adamdan alıp başka adama devretmek isteyen çıkarsa bugünkü tek adama nasıl karşı çıktıysak ona da karşı çıkar mücadelemizi veririz

"Ortak aday kim olursa olsun…"

İlkeler yerine şahısları öne çıkarmanın ülkeye ihanet olacağını ve 6 liderin birbirine bu taahhütle bağlı olduğunu belirten Ahmet Davutoğlu, "Biz sitem kuracağız yeni cumhurbaşkanı ya 6 liderden biri olur ya dışarıdan biri olur, bu ilkeler üzerinde onun taahhüdünü isteriz ve cumhurbaşkanı ilkeler üzerinden bir garantör olur. Aday ilan edildikten sonra o aday tek başına hareket edecekse ortak bir aday çıkarmanın ne anlamı var? Biz o masadayken sadece bir aday belirlenmeyecek önümüzdeki dönem Türkiye’nin kaderi belirlenecekse o kaderde söz sahibi oluruz. Bunun önündeki hiçbir kısıtlamayı kabul etmeyiz. Ortak aday kim olursa olsun Türkiye’yi 6 genel başkanın ortak iradesi yönetecektir bunun için gerekli yasal düzenlemeler yapılacaktır" dedi.

"Mekanizma kurulmadan isim açıklanmasına izin vermeyiz"

Seçilecek cumhurbaşkanının nasıl denetleneceği, parlamenter sisteme geçene kadar 6 siyasi partinin nasıl etkin olacağına dair bir mekanizma kurulacağını ve ondan sonra isim tespiti yapılacağını belirten Davutoğlu, "Mekanizma kurulmadan isim belirlenmesine izin vermeyiz. Olacak olan önceden isim tartışmak değil, bundan sonra seçilecek cumhurbaşkanı kim olursa olsun bu ilkelere sadık kalacağını temin edecek bir mekanizma kuracağız" diye konuştu.

"İktidar tabanından kopmak isteyenler bir taahhüt görmek istiyor"

İktidar tabanından kopmayı arzu edenlerin bir taahhüt görmek istediklerini dile getiren Ahmet Davutoğlu, "28 Şubat geri gelecek diye korkutulanlara o masa orada olduğu sürece asla 28 Şubat geri gelemeyecek diyeceksiniz. Acaba bu metnin altına Beştepe’de oturan 28 Şubatçılar imza atabilir miydi? Cumhurbaşkanı Ethem Sancak üzerinden beslediği Doğu Perinçek’e bu imzayı attırabilir miydi? Yanlış bir işe bulaşmadıysanız sizi Erdoğan artık koruyamaz ama size zulmedilmesine biz izin vermeyiz. AKP’li kardeşlerime sesleniyorum; asla korkmayın, kamu kaynakların el uzatmamış, hak, hukuk çiğnemeyip adaletsizliklere alet olmamışsanız size haksızlık yapılmasına asla izin vermeyiz" dedi.

Davutoğlu, açıklanan metnin kararsız kitlelerin iktidar propagandasına karşı da bir taahhüdü olduğunu söyledi.

"6 Kasım’da seçim olacakmış gibi alanlarda olacağız"

Seçim tarihine dair de değerlendirmelerde bulunan Ahmet Davutoğlu, "Bunun son yaz olduğunu bilerek 6 Kasım’da seçim olacakmış gibi çalışacaksınız. Türkiye’de seçimlere Erdoğan değil Bahçeli karar verir 2018’de olduğu gibi. Seçim kampanyamız fiilen başlamıştır; 6 Kasım’da seçim olacakmış gibi alanlarda olacağız" şeklinde konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU