Araştırmacılar kripto paralardaki çöküşe 7 "balinanın" yol açtığını buldu

Terra 2.0 adlı yeni kripto para da hafta sonu piyasaya sürüldükten sonra çöktü

Terra'nın Luna ve UST tokenleri yüzde 99'dan fazla değer kaybedince, 2022 mayısında piyasa değerinden 40 milyar doları aşkın para eksildi (Unsplash)

Yeni bir araştırmaya göre, yatırımcıların mal varlıklarından 40 milyar doları buharlaştıran kripto para çöküşüne sadece 7 tacir neden olmuş.

Kripto analitiği firması Nansen, Terra'nın LUNA ve UST tokenlerinin bu ayın başlarında yaşadığı çöküş hakkında derinlemesine bir rapor yayımladı. Rapor, sektörden bazı isimlerin çöküşün tek bir oluşumdan kaynaklandığı yönündeki anlatılarını çürüttü.

Raporda, "UST'yi istikrarsızlaştırmak için çalışan bir 'saldırgan' veya 'hacker' olduğu yönündeki popüler anlatıyı yanlışlıyoruz" dendi:

Zincir üzerindeki araştırmamız, az sayıda oyuncunun UST'nin [ABD dolarına] çıpalanmasındaki kırılganlıkları erken tespit ettiğini ortaya koyuyor.

Bu, "balinalar" diye adlandırılanların, 7 ila 11 Mayıs'ta UST'nin dolara sabitlenme yeteneğine olan inancını yitirdiği ve bunun da söz konusu tokenin kripto para borsalarında agresif biçimde satılmasına yol açtığı anlaşılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

UST'yi denetlemek ve korumak için kurulan kâr amacı gütmeyen Luna Foundation Guard'ın kripto paranın fiyatını dengeleme yönündeki başarısız girişimleri sonrası, daha da fazla UST sahibi zararın önüne geçmek için satışa karar verdi. Bu durum da nihayetinde fiyatın 0,10 doların altına düşmesine yol açtı.

UST'nin ölümü, kardeş kripto parası LUNA'nın da yüzde 99'dan fazla değer yitirmesine neden oldu. LUNA, kendi zirvesinde 120 dolara yakınken bir sentin 10 binde birine kadar düştü.


Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) ve diğer önde gelen kripto paraların son 18 ayın en düşük seviyelerine inmesine yol açan ve piyasanın tamamını etkileyen gerilemede bu çöküşün payı oldu.

Çöküş sonrası LUNA'nın Terra 2.0 adlı yeni bir versiyonunu piyasaya süren Terra, ücretsiz tokenler dağıtarak yatırımcıların zararını biraz da olsa telafi etmeyi umuyor.

Hafta sonu büyük kripto para borsalarında piyasaya sürülen tazelenmiş token Terra 2.0 da fiyatında düşüş yaşadı: 20 dolara yakınken birkaç saatlik zaman aralığında değer kaybederek 5 doların altına indi.

İlk LUNA yatırımcılarından bazıları, Terra 2.0'daki yeni varlıklarını aldıktan hemen sonra satma hikayelerini çevrimiçi mecralarda paylaştı.

Biri, "Ücretsiz gelen mevcut LUNA 2.0'larımı sattım" diye Twitter'da yazdı:

Burada herhangi bir temel ilke görmüyorum. Her şeyi zaten kayıp diye yazdığım için, ne alırsam alayım bonus gibi değerlendiriyorum.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU