AB, Kıbrıs’taki sondaj faaliyetlerinden dolayı Türkiye’ye yönelik yaptırımları kabul etti

Brüksel’deki diplomatlar gelecekteki yaptırımların büyük olasılıkla varlıkların dondurulmasına ve sondaj işine dahil olan kişilerin AB firmalarından dışlanmasına odaklanacağını söyledi

Avrupa Birliği Türkiye'nin bölgedeki sondaj çalışmalarını "yasa dışı" diye niteledi (AFP)

AFP’nin aktardığına göre, Avrupa Birliği (AB) yetkilileri pazartesi günü, Kıbrıs kıta sahanlığındaki sondaj faaliyetleri yüzünden Türkiye’ye karşı mali ve siyasi yaptırımlar konusunda anlaştı.

AB’nin dış politika sorumlusu Federica Mogherini, üye devletlerin dışişleri bakanlarıyla yaptığı Brüksel'deki görüşme sonrasında gazetecilere verdiği demeçte, Türkiye’ye dair bazı sonuçlara vardıklarını ve bunları önümüzdeki saatlerde duyuracaklarını söyledi.

Türkiye’ye yönelik en ciddi yaptırımın Avrupa fonlarından yapılacak 145,8 milyon euroluk kesinti olacağı düşünülüyor.

Avrupalı kaynaklara göre, Avrupa Yatırım Bankası'ndan Ankara'ya mali destek sağlamak için öngördüğü şartları tekrar gözden geçirmesi istendi.

Ayrıca AB’nin de Türkiye’yle diyaloğunu tamamen kesmeden azaltması bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters’ta yer alan habere göre, Brüksel’deki diplomatlar gelecekteki yaptırımların büyük olasılıkla varlıkların dondurulmasına ve sondaj işine dahil olan kişilerin veya firmaların AB’den dışlanmasına odaklanacağını söyledi.

Almanya ve Avusturya bakanları Avrupa Birliği'nin Türkiye’yi “yasa dışı sondaj” diye niteledikleri çalışma için sembolik olarak cezalandıracağını ancak Ankara’nın tutumunu değiştirmediği sürece daha sert yaptırımlar düşüneceğini belirtti.

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg Brüksel'deki görüşme öncesinde konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Bugün Türkiye’ye karşı bir dizi tedbire karar vereceğiz. Bunların arasında daha az para, Avrupa Yatırım Bankası’nın daha az kredi vermesi ve hava trafik anlaşmasına yönelik müzakerelerinin askıya alınması bulunuyor. Ancak daha fazla yaptırımın da mümkün olduğunu söylemeye gerek yok.

Haziran ayında, AB liderleri adanın etrafındaki sulardaki sondaj çalışmasına son vermesi için Türkiye'yi uyarmış, aksi takdirde AB’nin harekete geçeceğini açıklamıştı.

Türkiye ise pazar günü, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Kıbrıslı Türklerin önerdiği işbirliği teklifini kabul etmemesi halinde sondaj çalışmalarına devam edeceğini söylemişti.

 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU