Elon Musk: Twitter'ın algoritması sizi manipüle ediyor ve farkında değilsiniz

Paylaşım üzerine Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey, gazeteci ve belgesel yapımcısı Hasan Söylemez'le tartıştı

Forbes verilerine göre Elon Musk'ın serveti 232,5 milyar dolar (AP)

Elon Musk, Twitter'ın ana sayfasındaki zaman akışında algoritmanın kullanılmasına karşı bir açıklama daha yaptı.

Musk bugün attığı tweet'te "Twitter ana sayfanızı düzeltmek çok önemli" yazarak kullanıcıların en son tweet'leri görebileceği kronolojik sıralamaya nasıl geçeceğini anlattı. Teknoloji milyarderi daha sonra şu ifadeleri kullandı:

Algoritma sizi farkında olmadığınız şekillerde manipüle ediyor. Farkı görmek için kolayca değiştirebilirsiniz.
 


Musk bunlardan yaklaşık 8 saat sonra yaptığı paylaşımlarda, algoritmada kötülük olduğunu söylemediğini belirtti:

Daha ziyade, algoritma ne okumak isteyebileceğinizi tahmin etmeye çalışıyor bunu yaparken, kasıtsız bir şekilde siz fark etmeden sizin bakış açınızı manipüle ediyor/derinleştiriyor.

Dünyanın en zengin kişisi, "Koddaki muhtemel hatalardan bahsetmiyorum bile. Açık kaynak, hem güveni hem de etkinliği çözmenin yolu" dedi.

Tesla ve SpaceX CEO'su üç gün önce de "Kronolojik tweet'ler, 'algoritmanın' önerdiğinden çok daha iyi görünüyor" sözlerini sarf etmişti.

Twitter'ın eski CEO'su Jack Dorsey de Musk'ın görüşüne destek verse de "Seçme şansına sahip olmak en önemlisi" diye konuşmuştu.

Musk'ın yeni paylaşımlarını da yanıtlayan Dorsey, algoritmanın "uygulamadan bir süre uzak kalan kişilere zaman kazandırmak için tasarlandığını" savundu.

Belgesel yapımcısı Söylemez ve Dorsey tartıştı

Gazeteci ve belgesel yapımcısı Hasan Söylemez ise Dorsey'ye şu sözlerle karşı çıktı:

Algoritma kesinlikle manipülasyon için tasarlanmış. İyi niyetli olsaydın bu tasarımı bize zorla dikte ettirmezdin.

"Hayır, manipüle etmek için tasarlanmadı. Sizi yakalayıp neyle uğraştığınızı anlamak için tasarlandı" diyen Twitter'ın eski CEO'su, şöyle konuştu:

Bu kesinlikle istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden bir kişi algoritma kullanıp kullanmayacağını ve hangisini seçeceğini belirleyebilmeli. Bütün bunlara basit bir çözüm.
 


Söylemez ise "Algoritma kullanıp kullanmamaya karar vermek için bizi algoritma kullanmaya zorlamanız bir dayatma" cevabını verdi:

Bu algoritmalar neyle ilgilendiğimize nasıl karar veriyor? Tasarım değiştiği için etkileşimler azaldı ve takipçilerimiz tweet'lerimizi göremiyor. Bunun farkında değil misin?

Jack, algoritmanın "bir kişinin en yüksek ihtimalle etkileşime gireceği tweet'leri en üste koymaya çalıştığını" savundu:

Bu kadar. Neyi sevdiğinizi, retweet'lemenizi, yanıtlamanızı, aramanızı, duraklatmanızı vb. temel alan bir tahmin. Kolaylık sağlaması gerekiyor, başka bir şey değil. Yine de en önemlisi kapatabilmektir.

Twitter anlaşması askıya alındı

Musk, nisan başında 3 milyar dolar ödeyerek Twitter'daki yüzde 9,2'lik hissenin sahibi olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Twitter'da aktif bir kullanıcı olan milyarder, platformdaki rolünü bir adım ileri götürerek şirketin tümünü satın almak için teklif sunmuştu.

Musk'ın hisse başına 54,20 dolar teklif ettiği satış anlaşması 25 Nisan'da onaylanmıştı. Böylelikle milyarder, popüler sosyal medya platformunu 44 milyar dolara satın almaya karar vermişti.

Ancak milyarder, Twitter'daki spam ve sahte hesapların "bütün kullanıcı sayısının yüzde 5'inden az olduğuna ilişkin verinin" teyit edilmesini beklediğini ve bu süreçte satın alma anlaşmasının askıya alındığını iki gün önce duyurdu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU