Kolombiya'da seçim mitinglerini suikast tehlikesi gölgeliyor

Favori adaylardan solcu Gustavo Petro, mitingini kalkanlar arasında düzenlemek zorunda kaldı

Ölüm tehditleri alan Gustavo Petro, mitinginde sahnedeyken kurşun geçirmez yelek giymişti (AFP)

Kolombiya'da devlet başkanlığı için seçim mitingleri suikast tehdidi altında gerçekleşiyor.

İlk turu 29 Mayıs'ta düzenlenmesi planlanan seçimlerde gündeme gelen ölüm tehditlerinin odağında, anketlerde önde görülen solcu aday Gustavo Petro var.

Solcu Tarihsel Pakt ittifakındaki Colombia Humana partisinden yarışa katılan 62 yaşındaki siyasetçi, 2 Mayıs'taki mitingini suikast tehdidi üzerine iptal etmişti.

Petro'nun seçim ekibi, saldırıyı Körfez Klanı çetesine bağlı La Cordillera adlı silahlı örgütün düzenlemeyi planladığını öne sürerek mitingin ertelendiğini duyurmuştu.

2012-2015'te Bogota Belediye Başkanı olarak görev yapan Petro, 4 Mayıs'ta mitingini güvenlik kalkanları arasında düzenlemişti.

17 yaşındayken solcu 19 Nisan Hareketi gerillalarına katılan siyasetçi, genellikle muhafazakar hükümetlerin yer aldığı ülkedeki seçimlerde favori isimlerden.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kolombiya'daki Aziz Thomas Aquinas Üniversitesi'nden Alexander Gamba, Petro'nun rakiplerinin solcu bir adayın seçimleri kazanmasının "büyük bir ulusal felakete yol açacağını" savunduğunu, böylelikle de siyasetçiye düzenlenebilecek bir suikastın "vatansever bir eylem" olarak gösterilmesine zemin hazırladığını öne sürdü.

Tarihsel Pakt ittifakından başkanlık yarışına katılan Francia Márquez de suikast tehdidi alan siyasetçiler arasında.

40 yaşındaki siyahi aday, Kara Kartal adlı sağcı paramiliter örgüt tarafından martta üç kez ölüm tehdidi aldığını öne sürmüştü.

Öte yandan ülkedeki saldırı tehditleri sadece solcu adaylar için geçerli değil.

Eski Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe, geçen hafta solcu Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun (ELN) muhafazakar aday Federico Gutierrez'e yönelik saldırı hazırlığı yaptığını savunmuş, Gutierrez de tehditlerle ilgili endişelerini dile getirmişti.
 


2002-2010'da Kolombiya'nın liderliğini yapan Uribe, 2002'de Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) düzenlediği bir suikasttan sağ kurtulmuştu.

Kolombiya'da devlet başkanı adayları daha önce de suikasta kurban gitmişti.

1948'de liberal aday Jorge Eliecer Gaitan, 1987'de komünist Jaime Pardo Leal, 1989'da Luis Carlos Galan, 1990'da da solcu Bernardo Jaramillo ve Carlos Pizarro, uyuşturucu çeteleri ve paramiliter örgütler tarafından öldürülmüştü.

Kolombiya'da devletle FARC arasında 52 yıl süren iç çatışmalar, Kasım 2016'da imzalanan barış anlaşmasıyla bir müddet dursa bile ülkede halen uyuşturucu çeteleri ve paramiliter örgütlerin çatışmaları nedeniyle şiddet olayları yaşanıyor.



Independent Türkçe, AFP, Colombia Reports, Info Bae

DAHA FAZLA HABER OKU