TMB Başkanı Eren: İnşaat sektörü Türkiye ekonomisinin yüzde 30'unu etkiliyor

Türk müteahhitlerin yurt dışında 10 yıl içinde 100 milyar dolarlık iş üstlenebileceğini belirten Erdal Eren, "İnşaat sektörü Türkiye ekonomisinin yüzde 30'unu etkiliyor" dedi

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren / Fotoğraf: AA

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, yurtdışında orta vadede 50 milyar dolar, 10 yılda ise 100 milyar dolarlık iş üstlenebileceklerini belirterek, "Bu iş yaptığımız ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesi sayesinde olur" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TMB Başkanı Erdal Eren, TMB Başkan Vekili Cahit Karakullukçu, TMB Başkan Vekili Başar Arıoğlu, TMB Başkan Vekili Deha Emral ve TMB Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Tavas ekonomi basınıyla bir araya geldi.

Erdal Eren'in sektörle ilgili verdiği bilgiler şöyle:

Atılım yapıldı

Şu an üye sayımız 120. Yurtdışında üstlenilen işlerin yüzde 90'ını üyelerimiz üstlendi. Konut sektörü ile ilgili açıklanan paketi çok olumlu karşıladık. Konut satışlarına ivme kazandıracak. Yılda en az 850 bin konut yapılması gerekiyor. Ancak 3-4 yıldır 400-450 binin üzerine çıkamadı. Dar gelirlinin ulaşamayacağı rakamlara geldi konut fiyatları. Kamu, hazine arazilerini arsa haline getirip, müteahhitlere düşük maliyetler ile verirse daha uygun fiyata konut üretilir.

İnşaat sektörü olarak Türkiye ekonomisinin direkt olarak yüzde 30'unu etkilediklerini ve istihdamda yüzde 6,1 doğrudan pay sahibi olduklarını belirten Eren, "Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde en yüksek rakam 31,6 milyar dolarla 2012'de gerçekleşti. Sonrasında petrol fiyatlarındaki düşüş ile yurtdışı işleri azaldı. Pandemi ile 15 milyar dolara kadar düştü. Uluslararası pazarlardaki meslektaşlarım atılım yaptı. 2021'i 30,7 milyar dolarlık iş hacmi ile bitirdik. Orta vadede 50 milyar dolar, 10 yılda ise 100 milyar dolarlık iş üstlenebiliriz diyoruz. Bu da iş yaptığımız ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesi sayesinde olur" diye konuştu.

Fiyat farkı çağrısı yaptı

Sektörün kamu yatırımları kısmına dikkat çeken Eren şunları dile getirdi:

Kamuya iş yapan meslektaşlarımız, fiyat farkı hesaplamalarında 0,90 olan B kat sayısının 2'ye çıkarılmasını istiyorlar. Biz bütçe gerçeklerini de dikkate alarak bu B katsayısının 1.20 olmasını istiyoruz. Tasfiye hakkından çok müteahhitler kendini kurtaracak bir oran olursa işini devam ettirmek istiyor. Türk müteahhitler yurtdışında iş üstlendiklerinde Türkiye'de nasıl vergiden muaf tutuluyorlarsa, Türk işçiler de yurtdışında kazandıkları maaşlar için gelir vergisinden muaf tutulmalı. Yargıtay 9. Dairesi bir karar verdi: ‘Bir iş hangi ülkede yapıldıysa o ülkenin hukukuna göre değerlendirilmeli' dedi. Bu içtihat haline getirilmeli. Ankara, İstanbul gibi şehirlerimizde 1-2 mahkeme uluslararası çalışma hukuku konusunda ihtisas mahkemesi olarak belirlensin. Firmanın cezası varsa cezalandırılsın ama uluslararası hukuka göre karar verilsin

 

Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU