ABD'deki kasırgaları Çin'in meydana getirdiğine inanan Trump, misilleme yapmak istemiş

Rolling Stone dergisine konuşan içeriden bir kişi, "Bana hiç de şaka yapıyor gibi görünmedi" diyor

(AP)

Yeni çıkan bir habere göre Donald Trump, Beyaz Saray ulusal güvenlik yetkililerine tekrar tekrar Çin'in, ABD'ye zarar veren suni fırtınalar yaratabilecek bir "kasırga silahının" olup olmadığını sormuş.

İsmi verilmeyen üç eski yetkili, Rolling Stone dergisine yaptıkları açıklamada tek dönem başkanlık yapan Trump'ın böyle bir silahın savaş nedeni teşkil edip etmeyeceğini ve ordusunun buna karşılık nükleer bir güç olan Çin'e misilleme yapıp yapamayacağını öğrenmek istediğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dergiye konuşan ve Trump'ın sorularına "yakından aşina" olduğunu belirtilen bir kaynak, "neredeyse kelimelerin kifayetsiz kalacağı kadar aptalcaydı" dedi.

Kaynak, "Bana hiç de şaka yapıyor gibi görünmedi" diye ekledi.

Oval Ofis'te oturduğu süre boyunca kasırgalara derin bir kişisel ilgi besliyor gibi görünen Trump, ordunun kasırgalar yere temas etmeden önce onları bombalaması gerektiğini de önermiş.

Axios'a göre dönemin ABD Başkanı, 2017'de ulusal güvenlik ve iç güvenlik yetkililerine fırtınaların ABD anakarasına yönelttiği tehdidi sormuş.

Trump'ın, "Anladım. Anladım. Neden onlara nükleer bomba atmıyoruz?" dediği belirtiliyor.

Afrika açıklarında oluşmaya başlıyorlar. Atlantik'i geçerlerken kasırga merkezine bir bomba bırakırız, bu da onu dağıtıverir. Bunu neden yapamıyoruz?

Bu iddiayı reddeden Trump'a ismi açıklanmayan bir yetkilinin şöyle dediği belirtiliyor:

Biz bunu bir araştıralım.

Trump'ın başkanlık koltuğuna oturmasından kısa bir süre sonra National Geographic, kasırgaları nükleer bombayla vurma fikrinin yıllardır gündeme getirildiğini belirten bir yazı yayımlamıştı.

Yazıda bunun "şaşırtıcı bir geçmişe" sahip "gerçekten kötü bir fikir" olduğu ifade edilmişti.

Ayrıca Trump, Oval Ofis'te Dorian Kasırgası'nı ele almış ve siyah bir kalemle değiştirildiği görülen Ulusal Kasırga Merkezi haritasının yanında poz vermişti.

Bu değişikliklerde Trump'ın, daha önceki hatalı iddiasını desteklemeye çalışır gibi görünen bir çabayla kasırganın Alabama'yı vurduğu gösteriliyordu.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU