Bir haftada üç askerin intihar ettiği uçak gemisi ABD'de tartışma yarattı: "Sessizce acı çekmek zorunlu"

"Hapishanedekilerin yemekleri bizim orduda yediklerimizden daha iyi"

Yaklaşık 2 bin 700 kişinin görev yaptığı USS George Washington, nükleer enerjiyle çalışan Nimitz sınıfı bir uçak gemisi (ABD Donanması)

ABD Donanması'na ait uçak gemisi USS George Washington'da bir yılda 4 asker intihar etti. Mürettebat, gemideki koşulları anlattı.

Virginia eyaletine bağlı Newport News'ta demirli gemide 12 ay içinde toplamda 7 kişinin hayatını kaybetmesi ve bu kişilerden 4'ünün intihar etmesi tartışma yarattı.

Yakıt ikmal ve onarım çalışmalarının yürütüldüğü gemideki intihar vakalarının üçü, nisan ayında aynı hafta içinde yaşandı.

ABD'nin önde gelen haber kanallarından CNN, aralarında eskiden mürettebatta yer almış ve şu anda aktif görev yapan askerlerin olduğu 12 kişiyle görüşerek gemideki koşullara dair bilgi edindi.

Kimlikleri gizli tutulan kadın ve erkek askerler geminin "yaşanılmayacak halde olduğunu" savundu. Askerlerden bazıları da gemideki olumsuz koşullar nedeniyle geceleri arabalarında uyumak zorunda kaldığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

15 Nisan'da intihar eden Xavier Sandor'un babası John Sandor, oğlunun bir kez kendisine gemideki şartların "berbat" olduğunu söylediğini iddia etti.

Sandor, "Gün boyunca sigara içilen, kokan ve sürekli matkapların çalıştığı bir uçak gemisinde nasıl uyuyabilirsiniz? O da arabasında yatıyordu. Hiçbir donanma askeri o koşullarda gemide yaşamamalıydı" dedi.

Sandor'dan önce aynı hafta 9 Nisan'da Mikail Sharp, bir gün sonra da Natasha Huffman intihar etmişti.

Askerlerden biri "Gece yarısı g**üm donmuş şekilde uyanıyordum. Kışın arabamda yaşadım, o bile daha iyiydi" dedi.

Bir başka denizciyse mürettebatın yaşam şartlarından ve yemeklerden defalarca şikayetçi olduğunu fakat bununla ilgili hiçbir değişiklik yapılmadığını öne sürdü.

Asker, "Şikayetler hiçbir işe yaramıyordu. Sessizce acı çekmek zorundaydınız. Gemide yemekler bitiyordu. Şanslıysanız kahvaltılık gevrek ya da tam pişmemiş küçük bir but parçası kalıyordu" dedi.
 


Mürettebattan bir başka kişiyse "Hapishanedekilerin yemekleri bizim orduda yediklerimizden daha iyi" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Komutan Robert Myers ise yemekhanelerin ve yatakhanelerin askerler gemiye gelmeden önce kontrolden geçirildiğini, mürettebata verilen yemeklerin de günlük olarak denetlendiğini savundu.

2 Mayıs'ta gemide görev yapan 400 askerden en az 260'ına gemi dışında bir konaklama tesisinde kalma imkanı sağlanacağı duyurulmuştu. İleride talep eden askerlere de bu hakkın verileceği açıklanmıştı.  

ABD Donanması, 22 Nisan'da biri gemide son dönemde yaşanan intiharlara odaklanan, diğeri de gemideki genel durumu inceleyen iki soruşturma başlatmıştı.



Independent Türkçe, CNN, ABC News

DAHA FAZLA HABER OKU