Alım gücü düştükçe ikinci el ayakkabıcılara ve ayakkabı tamircilerine olan talep artıyor

Artan maliyetler ve alım gücünün düşmesi nedeniyle yeni ayakkabı alamayanlar çözümü ya eski ayakkabıların tamirinde ya da 2. el ayakkabı almakta buluyor. Bu durum ülkenin genelinde bu sektörün revaçta olduğu belirtiliyor

Ekonomideki dalgalanmalar, alım gücünün düşmesi, bazı sektörleri durma noktasına getirirken bazı meslek gruplarına olan ilgiyi arttırdı.

Son dönemlerde talep edilen sektörlerden biri de ikinci el ayakkabı satışı ve tamiri.

Artan fiyatlar karşısında yurttaşlar mevcut ayakkabısını tamir ediyor veya fiyat olarak daha uygun olan ikinci el ayakkabı almayı tercih ediyor.

Son aylarda oldukça artan bu tercih ikinci el ayakkabıcıların işlerini yoğunlaştırdı.

İkinci el ayakkabıcıların yoğun olarak talep edildiği kentlerden biri de Van.

TÜİK’in son verilerine göre, ekonomisi her geçen gün gerileyen ve yıllar sonra göç vermeye başlayan kentte ikinci el ayakkabı satan dükkanların sayısında önemli bir artış olduğu gözlemleniyor.

Kent sakinleri, ekonomik sıkıntı nedeniyle yeni ürün almak yerine, mevcut ayakkabılarını tadilat ettirerek olabildiğince kullanmaya çalışıyor veya ikinci el ayakkabı satan dükkanlardan alışveriş yapmayı tercih ediyor.

"İkinci el ayakkabılara talep her geçen gün artıyor" 

2004 yılından beri ikinci el ayakkabı sektöründe çalışan Caner Sağlam isimli esnaf, mevcut piyasaya göre daha uygun rakama ayakkabı sattıklarını söylüyor ve kendilerine olan ilginin her geçen gün arttığını belirtiyor.

Uzun yıllardır hem ikinci el ayakkabı  satışını hem de tamirini yapıyoruz. Ayakkabıları İstanbul’daki belirli toptancılardan getiriyoruz. Piyasaya göre fiyatlar oldukça uygun. Bu yüzden vatandaş memnun ve talepleri her geçen gün artıyor. Biz de memnunuz satışlardan.

Artan fiyatlar ikinci el  ayakkabı satan dükkanlara olan ilgiyi arttırdı (Foto İndependent Türkçe).JPG
Artan fiyatlar ikinci el ayakkabı satan dükkanlara olan ilgiyi arttırdı / Fotoğraf: Independent Türkçe


" 1000-1, 500 TL civarındaki bir ayakkabıyı biz 200-250 TL’den satıyoruz. Son dönemlerde müşteriler oldukça arttı. Bu da alım gücünün düşmesiyle ilgili" diye konuşan Sağlam, mevcut durumda bir ayakkabıya 1000 TL verebilecek çok az insanın olduğunu ekliyor.

2004 yılından beri ikinci el ayakkabı satışı ve tamiriyle ilgilenen Caner Sağlam isimli esnaf  (Foto İndependent Türkçe ).JPG
2004 yılından beri ikinci el ayakkabı satışı ve tamiriyle uğraşan esnaf Caner Sağlam / Fotoğraf: Independent Türkçe


Artan maliyetler ikinci el ayakkabı fiyatlarını da etkiledi

Ekonomideki gidişatın sıfır ürünlere olduğu gibi, kendilerine de yansıdığını ve bunun ayakkabı fiyatlarının artmasına neden olduğunu aktaran Sağlam, sözlerine şöyle devam ediyor:

Artan enflasyon bizde de fiyatları arttırdı. 3 ay önce bizdeki ayakkabı fiyatları 100-150 TL civarıydı, şu an 300 TL’ye kadar çıktı. Bize de yansıdı haliyle. Çünkü en büyük maliyetlerimizden biri kargo maliyetiydi. Bir paketimiz 70 TL’ye gelirken şimdi bu rakam  150 TL’ye çıktı. Yine bizim gidiş gelişlerimizin masrafı neredeyse 3 katı bir oranda arttı. 

IMG_0458.JPG
Fotoğraf: Independent Türkçe


Sağlam, satışın yanı sıra tamir ve tadilata olan ilginin de arttığını hatırlatıyor.

Sağlam’a göre birkaç yıl öncesine kadar tamir tercihi yok denecek kadar azdı ancak şu sıralar ayakkabılar tamir yoluyla olabildiğince kullanılmaya çalışılıyor.

Samet Sağlam  isimli esnaf  (Foto İndependent Türkçe).JPG
Samet Sağlam / Fotoğraf: Independent Türkçe


"Sıfır ayakkabı ile ikinci el arasındaki fiyat farkı uçurum kadar" 

20 yıldır ikinci el ayakkabı satıyoruz. Vatandaş alabilsin diye fiyatları olabildiğince uygun tutmaya çalışıyoruz. Alım gücü düştüğü için insanlar ikinci el ürünlere yöneliyor ister istemez . Bu da bize olan ilgiyi artırıyor.

Bu sözler de bir başka esnaf Samet Sağlam’a ait.

Sağlam, sıfır ayakkabılar ile ikinci el ayakkabılar arasındaki farkın uçurum kadar olduğunu söylediği konuşmasını şöyle sürdürüyor:

Şu an ayakkabıların sıfır fiyatları ile ikinci el fiyatları arasında uçurum var. En düşük fark şu an 500-600 TL civarında. Ayakkabıya göre bu 3000 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bu sebeple insanlar bu tarz yerlere yöneliyor. Genelde durumu iyi olmayan insanlar daha uyguna almak için geliyor.

Sağlam da diğer meslektaşı gibi, tamirlerin satışa göre daha çok arttığı değerlendirmesini yapıyor ve yeni ayakkabı alamayan insanların ayakkabıları olabildiğince uzun bir süre kullanarak idare etmeye çalıştığını kaydediyor.

"Sıfırına gücümüz yetmiyor" 

İkinci el ayakkabıcıdan alışveriş yapan Sami Gezgin isimli yurttaş ise ürünlerin pahalı olmasından dolayı burayı tercih ettiğine dikkat çekiyor.

Gezgin, şu ifadeleri kullanıyor:

Ürünler pahalı olduğu için buradan alıyoruz. Sıfırına gücümüz yetmiyor daha doğrusu. Maliyetler arttı. Burada uygun fiyata bulabildiğimiz ayakkabıyı mağazalarda 2 bin - 3 bin TL'ye satıyorlar. 

Sami Gezgin.JPG
Sıfır ayakkabıya gücümüz yetmiyor diyen Sami Gezgin, ikinci el ayakkabı almayı tercih ettiğini söylüyor / Fotoğraf: Independent Türkçe 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU