Fransa solu, Macron'a karşı Melenchon öncülüğünde kurulan ittifakı genişletiyor

Fransa’daki parlamento seçimlerinde sol partiler Cumhurbaşkanı Macron'a karşı ittifak kararı aldı

Boyun Eğmeyen Fransa'nın lideri  Jean-Luc Melenchon, Fransa'daki son cumhurbaşkanlığı seçinin ilk turunda en çok oy alan üçüncü aday olmuştu / Fotoğraf: AFP

Fransa'da yapılacak parlamento seçimleri öncesi Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a karşı oluşturulan ittifak genişliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkenin aşırı solcu lideri Jean-Luc Melenchon'un partisi La France Insoumise (LFI, Boyun Eğmeyen Fransa) ile Yeşiller'in dün birlikte hareket etmek için anlaşmasının ardından ittifaka Sosyalist Parti'nin (PS) de katıldığı belirtildi. 

LFI milletvekili Adrien Quatennens, partisinin ve PS'nin prensipte anlaşmaya vardığını söyledi.

Quatennens, Fransa'da 12-19 Haziran seçimlerinde, "Emmanuel Macron'u yenebiliriz ve yeneceğiz ve bunu radikal bir program için çoğunluk ile yapabiliriz" dedi.

Melenchon'un liderliğinde şekillendirilen Yeşiller, Komünistler ve Sosyalistlerden oluşan koalisyon, Macron'un "iş dünyası yanlısı gündemini" engelleme girişimi olarak nitelendiriliyor.

Reuters'e konuşan PS'den bir kaynak, kimin hangi seçim bölgesinde yarışacağı ve genel strateji üzerinde anlaşmaya varıldığını kaydetti. 

Ortak programla ilgili görüşmelerin tamamlanmasından sonra anlaşmanın Sosyalist Parti'nin ulusal komitesi tarafından onaylanması bekleniyor.

Jean-Luc Melenchon liderliğindeki LFI, daha önce Fransız Yeşilleri ve Komünistlerle benzer anlaşmalar imzaladı. 

Anlaşma onaylanırsa, 1997-2002 sol-yeşil koalisyon anlaşmasından bu yana seçimlere ayrı ayrı katılan partiler ilk kez birleşecek.

"Soldaki AB yanlısı bir gücün sonu"

Avrupa yanlısı Sosyalistlerin, 'Avrupa şüpheci' Melenchon'un partisiyle birlikte hareket etme konusunda çekincelerinin olduğu biliniyordu. 

Sosyalist Parti liderlerinin Melenchon ile bir anlaşma müzakere etme kararını eski cumhurbaşkanı Francois Hollande eleştiriyor. Ona göre bu adım soldaki AB yanlısı bir gücün sonunu işaret edebilir.

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana iki cumhurbakanı çıkaran Sosyalist Parti Avrupa entegrasyonu için itici güç olarak kabul ediliyordu.

fabien.jpg
PCF lideri Fabien Roussel / Fotoğraf: Twitter

 

"Solda hiç kimse tek başına kazanamaz"

PCF lideri Fabien Roussel ise "Solda hiç kimse tek başına kazanamaz. Yeni ittifakın Fransız halkı, işçiler ve bizden birleşmemizi isteyen gençler arasındaki muazzam umudu tırısa kaldırması lazım" dedi.

"Beni başbakan seçin"

Nisandaki cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turuna kalmayı az farkla kaçıran Melenchon, Macron'un kazanmasının ardından seçmenlere "Beni başbakan seçin, sol partilere meclis çoğunluğu verin ki, Macron'un emeklilik yaşını 62'den 65'e çıkarma planı dahil emekçi aleyhine reform programını durdurabilelim" çağrısını yapmıştı.

Bu gerçekleşirse, 20 yıldır ilk kez zıt siyasi kutuplardan cumhurbaşkanı ile başbakan 'birlikte yaşamak' (kohabitasyon) ve ülkeyi birlikte yönetmek zorunda kalacak. Siyasi gözlemciler ise Cumhurbaşkanı Macron-Başbakan Melenchon senaryosunun olası olmadığı görüşünde.

Fransa'daki yarı başkanlık sistemi, devlet başkanı ile parlamento çoğunluğunun başının birbirine zıt cepheden olmasına imkan verirken, bu durumda 'kurumsal anlamda birlikte yaşayabilmek’ olarak tanımlanabilecek kohabitasyon gerekiyor.

Yakın geçmişte Sosyalist Partili Cumhurbaşkanı François Mitterand, merkez sağcı Başbakanlar Jacques Chirac ve Edouard Balladur, ardından Cumhurbaşkanı Chirac, Sosyalist Partili Başbakan Lionel Jospin ile ülkeyi birlikte yönetmek zorunda kaldı.

1997-2002 arasındaki Chirac-Jospin dönemi, kavga gürültü eşliğinde en uzun süreli kohabitasyon olarak tarihe geçti.

"İki bloğun oy oranı yüzde 33"

Harris Interactive'in son anketine göre hem birleşik bir sol hem de Macron'un partisi ile muhafazakarlar arasında bir ittifak seçimlerde yüzde 33 oy alıyor. 

2008'de Sosyalist Parti'den ayrılan Melenchon, AB'nin bütçe ve rekabet konularındaki kurallarına ve serbest piyasa ilkelerine karşı duruşuyla biliniyor. Sol lider ayrıca Fransa'nın NATO'dan ayrılmasını istiyor.

Sosyalistlerin son cumhurbaşkanlığı seçimindeki adayı Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, oyların sadece yüzde 1,75'ini aldı.

 

Euronews, Sputnik Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU