"Kontrolsüz kahkaha" attırarak stresi azaltabilecek bir ayak gıdıklama cihazı geliştirildi

Bilim insanları pille çalışan cihazın ayak tabanının gıdıklanmaya en hassas noktalarını uyardığını söylüyor

(Youtube / Denys J.C. Matthies)

Bilim insanları, giyenlerin stres atmasını sağlayabileceği umuduyla "kontrolsüz kahkahaya" neden olan bir ayak gıdıklama cihazı geliştirdi.

Araştırmacılara göre ayak tabanının gıdıklanmaya en hassas noktalarını uyarmak için üç aktif noktada optimize edilen ve TickleFoot (Ayak Gıdıklayıcı) adı verilen cihaz ayakkabılara taban olarak yerleştiriliyor ve pille çalışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aralarında Yeni Zelanda'daki Auckland Üniversitesi'nden isimlerin de bulunduğu bilim insanları, cihazın mıknatısla çalışan fırçalar kullanarak gıdıklama hissi yarattığını ve "kontrolsüz kahkahalara" neden olarak stres atmaya yarayabileceğini söyledi.

Transactions on Computer-Human Interaction adlı akademik dergide yakın zamanda yayımlanan çalışmada araştırmacılar, ayak tabanında en çok gıdıklanan yerleri ve kahkahaya neden olabilecek uyarılma örüntülerini belirledi.

Daha sonraki müteakip bir deneyde de tanımlanan uyarıcı noktaların kahkaha attırabileceği doğrulandı.

Araştırmada katılımcılar, tek bir fırça farklı noktalarda hareket ettirilirken hissettikleri gıdıklanma seviyesini 7 üzerinden değerlendirdi.

Çalışmada bilim insanları, "Katılımcıların geri bildirimlerinden böyle bir uyarıcının işe yarayabileceği birkaç uygulama şekli elde ettik" diye yazdı.
 


7'si kadın, 6'sı erkek 13 katılımcıdan oluşan ve küçük bir örneklem boyutuna sahip bu çalışma, ayağın en çok gıdıklanan noktalarının cinsiyete dayalı farklılıklarına da ışık tutuyor.

Bilim insanları, kadınlarda en yüksek gıdıklanma puanını alan noktanın ayak kemerinin merkezinde olduğunu belirtirken, erkeklerin ayak parmaklarına biraz daha yakın yerlerden daha çok gıdıklandığı kaydedildi.

Çalışmanın katılımcılarından gelen geri bildirimlere dayanarak araştırmacılar, gıdıklayan uyarıcıları esnek bir tabana yerleştirdi.

Yazarlar cihazın 60 dakika kadar dayanabilen pilleri olduğunu ve uzaktan açılıp kapatılabildiğini belirtti.

Cihazın istenen etkiyi daha geniş çapta gösterip göstermeyeceği ise henüz belirsiz çünkü önceki araştırmalar, gıdıklamanın kahkahaya neden olması için insanların olumlu bir ruh halinde olmaları gerektiğini gösteriyordu.

Araştırmada bilim insanları, "Önceki çalışmalarda birkaç gıdıklayıcı araç önerilmiş olsa da bu araçların kahkaha attırıp attırmadığıyla ilgili bilgimiz kısıtlı" diye yazdı.

Bu boşluğu kahkaha atmayı sağlayacak yeni bir ayak gıdıklama mekanizması tasarlayıp geliştirerek doldurmayı hedefliyoruz.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU