Dünya Bankası ECA Bölgesi Baş Ekonomisti Aslı Demirgüç-Kunt : Faiz indirimleri güveni zedeledi

"TCMB, yükselen enflasyona ve sıkılaşan küresel para koşullarına rağmen, faiz indirimleri gerçekleştirdi. Bu hamle makro-finansal koşulları hızlı bir şekilde kötüleştirdi ve yatırımcı güvenini zedeledi"

Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya-ECA Bölgesi Baş Ekonomisti Aslı Demirgüç-Kunt / Fotoğraf: Dünya Bankası

Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya-ECA Bölgesi Baş Ekonomisti Aslı Demirgüç-Kunt, Ukrayna'ya Rusya'nın saldırısıyla başlayan savaşın bölge ekonomisi için salgından daha büyük bir şok yarattığını, Türkiye'nin de var olan risklerini aşağı yönlü olarak derinleştirdiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aslı Demirgüç-Kunt, DÜNYA'nın sorularına verdiği yanıtta, Türkiye için mevcut küresel görünüm ışığında istikrarı koruması, sağlam bir para politikası, şeff af ve bağımsız merkez bankasının önemine işaret etti.

Aslı Demirgüç-Kunt, "Türkiye'nin Merkez Bankası, yükselen enflasyona ve sıkılaşan küresel para koşullarına rağmen, Eylül 2021 ile yıl sonu arasında toplam 500 baz puana ulaşan beş faiz indirimi gerçekleştirdi. Bu hamle makro-finansal koşulları hızlı bir şekilde kötüleştirdi ve yatırımcı güvenini zedeledi" diye konuştu.

Makro-ekonomik dengesizlikler derinleşti

Dünya Bankası ECA Bölgesi Baş Ekonomisti Aslı DemirgüçiKunt'un açıklamasında öne çıkanlar şöyle:

  • Yüksek cari açığa sahip olan ülkeler veya döviz cinsinden borcu, dış borcu ya da kısa vadeli borcu yüksek olan ülkeler özellikle risk altında. Savaş öncesi başlayan Türkiye'nin makroekonomik dengesizlikleri daha da derinleşmiştir.
  • Enflasyonun şiddetlenmesi halinde bundan en yoksul hanehalkları olumsuz etkilenecek. Türkiye, Rusya ve Ukrayna'dan petrol, doğalgaz, buğday ve ayçiçeği ithalatı bağımlılığı nedeniyle küresel emtia fiyat artışına daha fazla duyarlıdır.
  • Yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomiler, zorlu bir dönem ile karşı karşıyalar. İstikrarı sağlamak kritik önem taşımaktadır. Para politikası ve bankaların gözetimine ilişkin mevzuatın güçlendirilmesi, makroekonomik çerçeveye güvenilirliği artıracak, enflasyonu düşürmeye ve kur istikrarını korumanın maliyetini düşürmeye yardımcı olacaktır. Daha güvenilir, şeffaf ve bağımsız Merkez Bankası, enflasyon hedeflemeli para politikası ve daha iyi çıpalanmış enflasyon beklentilerine sahip ülkelerde, kur artışlarının enflasyon geçişkenliği genellikle daha küçüktür.

Daha güvenilir, şeffaf ve bağımsız merkez bankası

"Dış borçlanma açısından zor bir dönem. Türkiye için önerileriniz nelerdir?" sorusuna yanıt veren Kunt, şunları söyledi:

Yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomiler, zorlu bir dönem ile karşı karşıyalar. İstikrarı sağlamak kritik önem taşımaktadır. Para politikası ve bankaların gözetimine ilişkin mevzuatın güçlendirilmesi, makroekonomik çerçeveye güvenilirliği artıracak, enflasyonu düşürmeye ve kur istikrarını korumanın maliyetini düşürmeye yardımcı olacaktır. Daha güvenilir, şeff af ve bağımsız merkez bankası, enflasyon hedeflemeli para politikası ve daha iyi çıpalanmış enflasyon beklentilerine sahip ülkelerde, kur artışlarının enflasyon geçişkenliği genellikle daha küçüktür. Salgın döneminde bazı ülkeler (finansal kuruluşlarının) kurallarını (regulatory requirement) ertelediler. Bu tür bir politikanın banka bilançoları üzerinde baskı yaratması ihtimali vardır ancak ‘zombi şirketler' oluşmasını önlemek için de ihtiyaç duyulmaktadır. Şirketler için borç yapılandırma, ifl as yapısının güçlendirilmesi de bu amaçla kullanılmaktadır ve Türkiye için de geçerlidir. Bunun yanı sıra, stres testleri yapılması, kuralların ertelenmesi uygulamasına hangi noktalarda ihtiyaç duyulacağını belirlemekte yardımcı olabilir. Sağlam finansal sektör düzenlemesi ve denetlemesi, sağlam bir finansal sistem oluşturmada kritik önem taşımaktadır ve daha güçlü bankacılık sistemleri ile uzun vadede daha güçlü büyüme arasında bir ilişki mevcuttur.

 

Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU