İran Cumhurbaşkanı Reisi, Afganistan'daki terör tehdidinin yayılmasına karşı uyarıda bulundu

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Afganistan'da IŞİD tarafından düzenlenen saldırılar ile İsrail'in Mescid-i Aksa'da Filistinlere yöenlik saldırılarının benzer olduğunu kaydetti

Fotoğraf: AA

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Afganistan'daki terör tehdidinin bu ülkede ve bölgede yayılması ihtimalinden endişe duyduklarını ve İran'ın terör tehdidine karşı koymak için iş birliğinin yanı sıra tüm imkanlarını kullanmaya hazır olduğunu söyledi.

İran resmi ajansı IRNA'ya göre, katıldığı bir etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Reisi, Afganistan'ın bazı kentlerinde cami ile okullara düzenlenen ve çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan terör saldırılarını kınadı.

Afganistan'da IŞİD tarafından düzenlenen saldırılar ile İsrail’in Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa'da Filistinlere yapılan saldırıların benzer olduğunu savunan Reisi, "Bugün medya imparatorluğu düşmanın elinde ve onlar sürekli olarak doğruyu yanlış, yanlışı doğru gösteriyorlar" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reisi, Taliban'a ülkedeki Şiiler de dahil olmak üzere tüm Afganların hayatını koruyacak önlemlerin alınması çağrısında bulunarak, Taliban yöneticilerinin faillerin tespit edilerek cezalandırılması konusunda sorumlu olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama da yayınlayan Reisi, saldırıların bölgeye yayılma ihtimaline karşı uyarıda bulundu.

İran Cumhurbaşkanı Reisi, ülkesinin, terör tehdidine karşı koymak ve bu trajedilerin tekrarını önlemek için iş birliğinin yanı sıra tüm imkanlarını da kullanmaya hazır olduğunu kaydetti.

Afganistan'ın Kunduz ve Nangarhar vilayetlerinde 21 Nisan'da düzenlenen bombalı saldırılarda 8 kişi hayatını kaybetmişti. Aynı gün ülkenin kuzeyinde Mezar-ı Şerif kentinde Şiilere ait bir camide meydana gelen patlamada da en az 31 kişinin yaşamını yitirdiği, 80 kişinin de yaralandığı açıklanmıştı. Mezar-ı Şerif kentindeki saldırıyı IŞİD üstlenmişti.

Ülkede son olarak dün Kunduz vilayetinin İmam Sahip ilçesinde bir camiye düzenlenen bombalı saldırıda da en az 33 kişinin hayatını kaybettiği, onlarca kişinin de yaralandığı bildirilmişti.

Taliban ile yaşanan anlaşmazlık üzerine Dogarun sınırı geçici olarak kapatıldı

Öte yandan İran'ın, Taliban yönetimi ile "yol çalışmaları" nedeniyle yaşadığı anlaşmazlığın ardından ülkenin doğusunda Afganistan'a açılan Dogarun Sınır Kapısı'nı geçici olarak kapattığı belirtildi.

İran'ın yarı resmi ajansı Tesnim'e göre, Afganistan sınırında İran sınır muhafızları ile Taliban güçleri arasında bugün "Taliban'ın sınırda yol inşa çalışmaları başlatması üzerine" anlaşmazlık yaşandı.

Bunun üzerine Dogarun sınırı geçici olarak kapatılırken, sorunun çözümü için İran sınır muhafızları ile Afgan yetkililer arasında görüşmelerin başladığı kaydedildi.

İran ve Afganistan arasındaki kara yolu taşımacılığı için en önemli geçiş noktalarından sayılan Dogarun Sınır Kapısı, İran'ın doğusundaki Rezevi Horasan eyaleti ile Afganistan'ın batısındaki Herat vilayetini birbirine bağlıyor.

 

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU