Ukrayna askerlerinin Birleşik Krallık'ta eğitim aldığı ilk kez doğrulandı

Savaşçılar, Volodimir Zelenski'ye gönderilecek zırhlı araçların nasıl kullanılacağını öğreniyor

Britanya, Ukrayna askerlerine Mastiff zırhlı devriye araçları tedarik ediyor (BK Savunma Bakanlığı)

Cephede görev yapan Ukrayna askerleri, tarihte ilk kez Britanya topraklarında askeri ekipman kullanımı eğitimi alıyor.

Boris Johnson'ın Kiev'e yakın zamanda yaptığı ziyarette Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'ye sözünü verdiği 120 zırhlı aracın nasıl kullanılacağını öğrenecek Ukraynalı savaşçılar Britanya'ya gitti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görevin konumu ve göreve katılan tam kişi sayısı (toplamda "birkaç düzine civarı" olduğu anlaşılıyor) güvenlik nedenleriyle tamamen gizli tutuluyor.

Fakat bu tür eğitimler genellikle Wiltshire'daki Salisbury Ovası'nın askeri arazilerinde yapılıyor. Ukraynalı savunma yetkilileri de kısa süre önce orada Stormer zırhlı füze fırlatıcısının tanıtımını izlemişti.

Birleşik Krallık (BK) yapımı Starstreak yüksek hızlı hava savunma roketini fırlatmak üzere tasarlanan Stormer sistemi, Johnson'ın askeri yardım paketinin parçası olarak Ukrayna'ya gönderiliyor.

Şu anda BK'de olan Ukraynalılar, paletli muharebe keşif araçları (CRV) ve koruyucu hareketlilik araçları (PMV) için şimdi eğitim görüyor.

Bu araçlar arasında Afganistan ve Irak'taki BK askerlerinin yaygın olarak kullandığı Mastiff PMV'nin yanı sıra Husky ve Wolfhound taktik destek araçları, Sultan komuta ve kontrol aracı, Samson zırhlı kurtarma araçları ve Samaritan zırhlı ambulansları yer alıyor.

Bazı Mastiffler, Putin'in doğudaki Donbas bölgesine yönelik yenilenen saldırılarına karşı koymak üzere Ukrayna'ya doğru yola çıktı bile.

Johnson gazetecilere şunları söyledi:

Şu anda Ukraynalılara Polonya'da uçaksavar savunması için ve aslında BK'de de zırhlı araçların kullanımı için eğitim verdiğimizi söyleyebilirim.

BK, Rusya'nın Kırım ve Donbas'a 2014'te yaptığı saldırılardan bu yana Ukrayna güçlerinin eğitiminde rol oynuyordu fakat Johnson'ın yorumuyla Ukraynalı askerlerin Britanya'da eğitildiği ilk kez resmen teyit edilmiş oldu.
 

johnshon zelenski reuters.jpg
Johnson yakın zamanda Kiev'e yaptığı ziyarette zırhlı araç sözü vermişti (Reuters)​​​​​​​


Başbakanın resmi sözcüsü şöyle dedi:

Müttefiklerimizle birlikte Ukraynalılara belki de daha önceden deneyim sahibi olmadıkları yeni tür ekipmanlar sağlamaya geçiyoruz; dolayısıyla, bu ekipmanları en iyi şekilde kullanmak için gereken eğitimi almaları anlaşılabilir.

Böyle bir hamlenin gerginlik artırıp artırmayacağı sorulduğundaysa sözcü şu cevabı verdi:

Gerginliği artıran, Putin ve rejiminin Ukrayna'daki eylemleridir. Biz müttefiklerimizle beraber, sadece Ukrayna'ya kendisini savunması için en iyi teçhizatı vermeye çalışıyoruz.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU