Papua Yeni Gine’deki kabile katliamında hamile kadınlar ve çocukların da aralarında olduğu 23 kişi öldü

"Gerilla savaşında" düşman kabilelerin çarpışmasıyla en az 23 kişi öldü

Pasifik Okyanusu ülkesi Papua Yeni Gine'nin (PYG) Hela eyaletindeki uzak bir kasabada gece düzenlenen saldırıda en az 16 kişi vurularak öldürüldü. 

Saldırının daha önce yapılan ve 7 kişinin ölümüne yol açan bir başka kabile baskınına misilleme olduğu düşünülüyor.

Katliamın bu hafta başlarında gerçekleştiği Karida Köyü’nden Facebook'ta paylaşılan görüntülerde sivrisineklerce sarılmış ve palmiye yaprakları üzerinde yatan birçok ceset görülüyor.

Başbakan Marape: Hayatımın en üzücü günü

PYG Başbakanı James Marape “Bugün hayatımın en üzücü günü” derken katillerin bir an önce bulunmaları ve ölüm cezasıyla yargılanmaları için elinden geleni yapacağını söyledi. 

Kabile savaşları, fakir ama kaynak bakımından zengin ülkeye uzun süredir zarar veriyor. Ama son çatışmalar şiddetin iyice tırmandığına işaret ediyor.

Yerel basında çıkan haberlerde son saldırının ölüm rakamları değişiklik gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

EMTV kanalının haberine göre iki farklı saldırıda toplam 23 kişi hayatını kaybetti. Kanal bu saldırıyı 20 yıldan uzun süredir devam eden birden fazla kabilenin içinde bulunduğu kabile çatışmalarının en yenisi olarak tanımladı.

EMTV aksine ülkenin başkenti Port Moresby'de bulunan Post-Courier gazetesiyse cumartesiden bu yana Karida ve Peta köylerinde 24 civarı kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

Hela polis şefi Teddy Augwi basına yaptığı açıklamada cumartesi günü Peta Köyü yakınlarında altı kişinin pusuya düşürülerek öldürüldüğünü söyledi.

Kurbanların yakınlarının da ertesi gün tüfekle saldırarak misilleme yaptığını ve hamile kadınlar da dahil olmak üzere Karida'da 16 ila 18 kişiyi öldürdüğünü açıkladı.

Karida'da bulunan bir sağlık çalışanı olan Pills Pimua Kolo Facebook’a yazdığı bir gönderide kurbanların bazılarının “parçalara bölündüğünü” ve “vücut parçalarını tanımlamanın zor olduğunu” söyledi.

 

 

İki hamile kadın 8 çocuk öldü

EMTV'nin haberine göre yaşları 1 ila 15 arasında değişen 8 çocuk ve iki hamile kadın da hayatını kaybedenler arasında.

Augwi “Bu düşman köylülerin sahada birbirleriyle yüzleştikleri bir kabile kavgası değil. Bu gerilla savaşı tarzı bir mücadele, yani taraflar saklambaç oynar gibi saklanıp düşmanlarını pusuya düşürmeye çalışıyor” dedi.

PYG'nin engebeli dağlık bölgesi Hela eyaletinin valisi Philip Undialu da “Çok üzücü bir hikaye,” diye ekledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Olaylar masum kadın ve çocukların katledildiği bir yere tırmandı. Her iki saldırı da kimsenin beklemeyeceği masum gruplara yapıldı ve bu hepimizi şok içinde bıraktı” dedi.

Mayıs ayında başbakan olan Marape de Hela'daki şiddeti bastırmak için daha fazla polis memuruna ihtiyaç olduğunu söyledi.

Yerel basında çıkan haberlere göreyse bölgedenin hareketli polis kadrosundaki memurlar, bir ExxonMobil gaz sahasını korumak üzere görevlendirildi.

Marape Facebook'a “400 bin kişilik bir ilde 60 polis memuru ve ara sıra yara bandı takmaktan başka bir yardımı dokunmayan askeri ve polis destek ekipleriyle nasıl yasa ve düzen sağlanabilir ki?” yazdı ve şunları ekledi:

Silahı olan ve cinayet işleyip de toplumun arkasına gizlenen herkes benim masum insanları öldüren suçlulara ne yaptığımı gayet iyi görecek. Size karşı güçlü yasal uygulamalar kullanmaktan asla çekinmeyeceğim

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/australasia

Independent Türkçe için çeviren:  Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU