Buça'daki savaş suçu iddialarının Facebook görünümü: İddialara şüpheyle yaklaşan paylaşımlar üç kat fazla

Araştırmaya göre Kremlin yanlısı paylaşımların en çok yapıldığı ülke Slovakya

Rus istilacılar tarafından kazıldığı öne sürülen toplu mezar, dünya gündeminden düşmüyor (AP)

Birleşik Krallık merkezli düşünce kuruluşu Stratejik Diyalog Enstitüsü (ISD), toplu mezar iddialarıyla gündeme gelen Buça'yla ilgili Facebook'taki en popüler paylaşımları inceledi.

Çalışmada, incelenen 200 paylaşımdan 44'ünde Kremlin yanlısı bir tavrın dikkat çektiği ve bunlardan 6'sının Rus büyükelçilikleri ya da Rus devletine bağlı medya kuruluşlarıyla ilişkili sayfalardan paylaşıldığı belirtildi.

30 Mart - 6 Nisan'da yapılan paylaşımlardan 55'indeyse (yüzde 27,5) Batılı ana akım medya tarafından Buça'daki katliam iddialarına ilişkin paylaşılan görüntülere şüpheyle yaklaşıldığı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu tür paylaşımların, katliam iddialarına ilişkin görüntülerin sorgulanmadığı paylaşımlara kıyasla çok daha fazla etkileşim aldığı belirtildi. Söz konusu 55 gönderi toplamda 208 bin 416 kez paylaşılırken, kalan 145 gönderiyse toplamda 172 bin 63 kez paylaşıldı.

Araştırmaya göre Buça'daki katliam iddialarının yer aldığı en popüler paylaşımlar arasında, iddialardan şüphe duyulan paylaşımların ortalaması, iddialardan şüphe duyulmayan paylaşımlara kıyasla üç kat daha fazlaydı.

Ayrıca incelenen hiçbir gönderide bilgilerin teyit edildiğine dair bir ibarenin yer almadığı, sadece iki paylaşımda "Facebook, bu adresin kısmen ya da tamamen Rus devletinin editöryal denetimi altında olan bir yayımcıya ait olduğunu düşünüyor" ifadelerinin kullanıldığı bir uyarı notunun olduğu ifade edildi.

Araştırmadaki paylaşımların 14'ü Avrupa Birliği üyesi olan Avusturya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Çekya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Hollanda, Polonya, Portekiz, Slovakya ve İspanya'nın yanı sıra Birleşik Krallık, ABD, Arjantin, Brezilya, Kanada ve Venezuela'dan yapıldı.
 


Bu ülkelerden Slovakya, Kremlin yanlısı paylaşımların en fazla yapıldığı ülke olurken, bunu sırayla Avusturya ve Çekya izledi.

ISD'de analist olarak çalışan Francesca Visser, "Bulgular, Kremlin yanlısı anlatıların ve dezenformasyonun Rus devlet medyası dışında daha geniş aktörlerce yapıldığını gösterdi" dedi.

Facebook'tan bir sözcüyse çalışmanın sonuçlarının şirketin politikalarını doğru yansıtmadığını savunarak "Bu çalışma küçük çaplı bir numuneye dayanıyor. Dolayısıyla Ukrayna'daki savaşla ilgili dezenformasyona karşı yürüttüğümüz mücadelenin kapsamını ve ölçüsünü yanlış temsil ediyor" ifadelerini kullandı.

Buça'da toplu mezar iddiaları

Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yaklaşık 27 kilometre uzaklıktaki Buça, Rus askerlerle Ukraynalı direnişçiler arasındaki en sert çatışmalardan birine sahne olmuştu.

Rus birliklerinin 31 Mart'ta geri çekildiği Buça'da Vali Anatoliy Fedoruk 2 Mart'ta elleri arkadan bağlanmış şekilde görülen ceset fotoğrafları paylaşarak Rusların katliam yaptığını öne sürmüştü.
 

maxar.jpg
Maxar'ın 3 Nisan'da paylaştığı uydu görüntüsünde, 31 Mart'ta St. Andrew ve Pyervozvannoho All Saints Kilisesi'nin yakınlarındaki mezarlıkta (görüntünün merkezinin üzeri) toprağın kazıldığının göründüğü iddia edilmişti (Uydu görüntüsü ©2022 Maxar Tech)​​​​​​​


Daha sonra ortaya çıkan başka fotoğraflardaysa bir kilisenin bahçesinde toplu mezar olduğu iddia edilen bir alanın görüntüleri yer almıştı.

ABD'li özel şirket Maxar'a ait görüntülerde, St. Andrew ve Pyervozvannoho All Saints Kilisesi'nin bahçesindeki kazıların ilk olarak 10 Mart'ta başladığı, 31 Mart'a gelindiğindeyse çukurun yaklaşık 14 metre uzunluğuna vardığı görülüyor.

Fedoruk, 12 Nisan'da şehirde Rus askerleri tarafından katledilen 403 kişinin cansız bedenine ulaşıldığını iddia etmişti. Valinin iddiaları henüz bağımsız olarak doğrulanamadı.

Kremlin ise görüntülerin sahte olduğunu ve sivillere yönelik katliam yapılmadığını savunuyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri opersyon emriyle başlayan savaşın 57. gününde de çatışmalar devam ediyor.



Independent Türkçe, Guardian, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU