Beş yıllık eylemsizlik sürecinde geliştirildi, 18 yıldır önü alınamıyor... Emekli kurmay albay Ergen, uzaktan kumandalı EYP'leri anlattı

Emekli asker Aziz Ergen, alınan önlemlere karşın son saldırılarda da kullanılan ve birçok görevlinin şehit olmasına neden olan uzaktan kumandalı EYP'leri, 1999-2004 arasındaki eylemsizlik sürecinde yabancı istihkamcıların PKK’ya öğrettiğini söyledi

Operasyonlarda ele geçirilen uzaktan kumandalı bir EYP / Fotoğraf: AA

Türkiye, yıllardan beridir teröre karşı mücadele yürütüyor.

Bu süre zarfında pek çok kereler "EYP" yani "el yapımı patlayıcı"nın infilak etmesi sonucu şehit haberleri duyuruldu.

Son olarak Kuzey Irak'taki PKK hedeflerini etkisiz hale getirmek için başlatılan "Pençe Kilit" operasyonuna katılan muhabere üsteğmen Ömer Delibaş'ın 18 Nisan 2022 Pazartesi günü el yapımı patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu şehit düştüğü açıklandı.

Bu olaydan 2 gün sonra bu sefer Bursa'da cezaevine göreve giden infaz koruma memurlarını taşıyan servis aracının geçişi sırasında bir EYP'nin patlatılması sonucu Cengiz Yiğit isimli memur yaşamını yitirdi.

 

bursa.jpg
Bursa'da infaz koruma memurlarını taşıyan otobüs EYP ile hedef alındı / Fotoğraf: AA

 


İstanbul'da da zaman ayarlı EYP

Son olarak 21 Nisan 2020 yani bugün (perşembe) İstanbul Gaziosmanpaşa'da Türkiye Gençlik Vakfı'nın (TÜGVA) bulunduğu binanın yanında meydana gelen patlamanın zaman ayarlı EYP'den kaynaklandığı belirtildi.

4 günde 3 farklı ilde ölümlere neden olan saldırılarda kullanılan EYP'ler açılımında olduğu gibi "el yapımı patlayıcı" olarak bilinse bile konu o kadar basit değil.

Tuzaklama yöntemiyle saklanarak üzerine basma veya takılma durumunda infilak eden EYP'ler olduğu gibi zaman ayarlı ve uzaktan kumandayla patlatılanları da mevcut.

Şırnak ve Bursa'daki saldırıların uzaktan kumandayla patlatıldığı tahmin ediliyor. En riskli olanlar da bunlar. Çünkü uzaktan kumandalı patlayıcılar ile bir nevi nokta saldırısı yapılabiliyor. Patlayıcı hedeflenen kişi, grup veya araç geldiğinde infilak ettiriliyor.

 

azizergen.jpg
Aziz Ergen / Fotoğraf: Indytürk Türkçe

 


2004'ten itibaren başladı

Bugüne kadar verilen şehitlerin önemli bir bölümünün faili olan EYP'lerle tanışılmasının hikayesini uzun yıllar boyunca terörle mücadelede bulunmuş bir isme emekli jandarma kurmay albay Aziz Ergen'e sorduk.

Geçtiğimiz günlerde Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın davetiyle bir grup Türk İstiklal Hareketi Platformu üyesiyle bu partiye katılan Ergen, Milli Güvenlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanlığı görevini üstlendi.

Ergen, Türkiye tarafından terör örgütü kabul edilen PKK'nın liderliğini üstlenen Abdullah Öcalan'ın yakalandığı 1999 yılı öncesinde örgüt saldırılarını genellikle toprağa gömülen mayın veya döşenen kablo ile uzaktan infilak ettirilen patlayıcılarla gerçekleştirdiğini söyledi. 

PKK'nın Öcalan'ın yakalanmasından sonra 1999 ile 2004 Haziran'ı arasında geçen süreci sözde eylemsizlik dönemi ilan ettiğini belirten Ergen, "5 yıllık süreçte Yunanistan, Güney Kıbrıs hatta ABD gibi kimi ülkelerden ve istihkamcı asker geçmişleri olan kimi kişiler örgüt yöneticileriyle yaptıkları toplantılarda mayınların ve zaman ayarlı patlayıcıların alakasız kişilerin özellikle de sivillerin geçişi sırasında da patladığını söyleyerek onları uzaktan kumandalı EYP kullanmaya teşvik ettiler ve bunun için gerekli teknik bilgiyi aktardı" diye konuştu.

 

şehit.jpg
EYP'ler birçok şehit verilmesine neden oldu / Fotoğraf: AA

 

"Birçok şehit verdik"

Ergen, PKK'nın 1 Haziran 2004'teki saldırılarına yeniden başlamasıyla geçmişte olduğu gibi baskın ve pusu eylemleri beklediklerini ve hazırlıklarını ona göre yaptıklarını kaydederek şöyle devam etti:

Uzaktan kumandalı EYP'lilerle o zaman tanıştık. Peş peşe bu tür saldırılar oldu. Bunlar yüzünden birçok silah arkadaşımız şehit oldu. Saldırıların önünü kesmek için sinyal kesici Jammer'lar bu tarihten itibaren yaygınlaşmaya başladı.

Buna karşın Ergen, "akıllı patlayıcı" olarak nitelediği uzaktan kumandalı EYP'lerin yoğun kullanılmaya başlandığı 2004'ün üzerinden 18 yıl geçmesine karşın halen etkili olabildiğine dikkati çekti.

 

jammer1.jpg
Jammer'lar gerek araçlarda gerekse askerlerce kullanılabiliyor / Fotoğraf: AA

 


"Jammmer'lar saldırıları azaltsa bile tamamen engelleyemiyor"

Ergen'e göre bunun en önemli sebebi ise Jammer'ların sadece belli bir alan içerisinde etkili olması.

Jammer'ların araçlara yüklendiğini veya arazide bir askerin sırtında taşınabilen portatif cihazlar olduğunu anımsatan Ergen, "Sonuçta bölgenin arazi yapısı belli. Doğal koşullar nedeniyle diyelim ki konvoyda yer alan bir araç ya da arazide intikal halinde olan askerlerden biri veya birkaçı kapsama alanının dışına çıkabiliyor. Jammer'ların etki alanı 200-300 metre kadar. Uzaktan kumandalı EYP'ler ise patlayıcıdaki telsiz ile gözcüdeki frekansı gönderen telsizin birbirini gören açıda olması halinde 300 - 500 metre mesafeden patlatılabiliyor" ifadelerini kullandı. 

"EYP, 5'inci sırada olan komutanın aracının geçişi sırasında patlatıldı"

Uzaktan kumandalı EYP'lerin en önemli özelliğinin istenilen hedef geçtiğinde patlatıldiğını aktaran Ergen, "Şırnak'ta kurmay başkanı olarak görev yaptığım dönemde bir tabur komutanımızın aracını hedef almıştı. Arkadaşımızın aracı konvoyda 5'inci sırada olduğu halde tam onun geçişi sırasında menfezin altına konulan bomba patlatıldı. Muhtemelen komutanın 5'inci araçta olduğu bilgisi ulaşmıştı ve geçiş sırasında gözlemlediklerinden patlattılar" dedi.

 

elyapımı.jpg
El yapıı patlayıcıları infilak ettirmek için telsizle sinyal gönderiliyor / Fotoğraf: AA

 


Hedeflenen kişi veya araç geçerken patlatılabiliyor

EYP'lerin genellikle yamaçlara ve menfezlerin altına konulduğunu vurgulayan Ergen, kullanılma şekillerine dair şunları anlattı:

Önce bir patlama noktası seçiliyor. Patlayıcının içerisine çivi, somun, cıvata, delici parçalar takviye ederek güçlendiriliyor. Sonra patlayıcının olduğu alanı gören bir kontrol noktası seçiliyor. Birbirlerini arazide görecek şekilde hem patlayıcıda anteni olan bir sinyal verici hem de orayı gözleyen gözcü militanın elinde sinyali gönderecek telsiz vb. gibi cihaz olması gerekiyor. Hedef geldiğinde istenilen aracın geçişi sırasında düğmeye basılıp sinyal gönderilerek patlayıcıdaki telsiz aracılığı ile düzenek harekete geçirilerek patlatılıyor.

 

hendek.jpg
Hendek operasyonlarında evlere bırakılan EYP'lerin uzaktan infilak ettirilmesi de şehitler verilmesine neden oldu / Fotoğraf: AA

 


Hendek operasyonlarında da çok sorun oldu

EYP'nin örgütler açısından kullanım özelliği geçmeyen bir saldırı aracı türü olduğunu söyleyen Ergen, şunları kaydetti:

"Baskın hatta pusu gibi saldırılara karşı gelişen teknolojinin de etkisiyle önlem almak daha kolay. Ancak EYP'ler bir şekilde kendini yenileyen özellikleriyle halen tehlikeli olmayı sürdürüyor. Bunlar maalesef bize o sözde beş yıllık sükûnet döneminde bazısı dostlarımız sandığımız ülkelerin hediyesi oldu."

EYP saldırılarının kentlerde de kullanılabilen bir saldırı aracı olduğunu dile getiren emekli asker Aziz Ergen, "Hendek operasyonlarında en çok şehidimiz yine bu tür uzaktan kumandalı EYP'ler yüzünden oldu. Güvenlik güçlerinden birçok kardeşimizi arama amaçlı girdikleri evlerdeki EYP'lerin uzaktan patlatılması sonucu şehit verdik" diyerek sözlerini tamamladı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU