Uzaydan gelen gizemli sinyallere dair yeni teori: Gezegenler "çığlık atıyor"

"Bu iyi bir ipucu olabilir"

İlk gizemli radyo sinyali 2007'de tespit edilmişti (Pekin Planetaryumu)

Gezegenlerin, varlıklarını kaybederken çığlığı andıran bir radyo sinyali yaydığı keşfedildi.

Hakemli bilimsel dergi Astrophysics Journal'da yayımlanan yeni araştırmaya göre bu çığlık, hızlı radyo dalgası patlaması (FRB) adı verilen ve belirli döngülerle tekrar gizemli sinyallerin kaynağı olabilir.

Örneğin kısa süre önce gökbilimciler, her 18 dakikada bir tekrar eden gizemli bir radyo sinyali tespit etmiş ve bu sinyalin nereden geldiği bilim camiasında tartışmalara neden olmuştu.

Çin’deki Nanjing Üniversitesi’nden gökbilimci Yong-Feng Huang liderliğindeki ekibin elde ettiği yeni veriler, bu tür sinyallerin yıldızlarına son derece yakın olduğu için varlığını devam ettiremeyen ve parçalanan gezegenlerden gelmiş olabileceğini ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Huang ve meslektaşları, FRB'lerin, yörüngelerinde dönen gezegenlerle etkileşime giren ultra yoğun nötron yıldızlarının sonucu olabileceğini varsaydı.

Buradan hareketle yapılan hesaplamalar, söz konusu gezegenlerin eliptik yörüngelerinde dönerken yıldızlara çok yaklaştığında kelimenin tam anlamıyla parçalanmaya ve uzamaya başladığı, bunun da tüm parçaların savrulmasıyla sonuçlandığını gösterdi.

Ekibe göre, bu parçaların nötron yıldızı tarafından yayılan radyasyonla etkileşime girmesi ve "son derece güçlü radyo emisyonlarını" meydana getirmesi de mümkündü. 

Sonrasında araştırmada elde edilen veriler, daha önce tespit edilmiş iki FRB’yle karşılaştırıldı.

Bunlardan biri her 160 günde, diğeriyse 16 günde bir tekrar ediyordu.

Sonunda parçalanma senaryosunun bu sinyallerin ne sıklıkla meydana geldiğini ve ne denli parlak olduğunu açıklayabildiği tespit edildi.

Bu çalışmada yer almayan ama kendisi de FRB’lerin kökenini araştıran astrofizikçi Wenbin Lu, söz konusu sinyalleri gözlemlemeyi sürdürmenin daha kesin sonuçlar ortaya koyacağını ifade etti.

Princeton Üniversitesi'nde görev alan Lu, sözlerini şöyle noktaladı:

Bu iyi bir ipucu olabilir.

 

Independent Türkçe, Futurism, Science News

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU