Oxfordlu bilim insanı uyardı: NASA'nın yeni mesajı uzaylı istilasına neden olabilir

Dr. Sandberg, bu riskin "gerçekten ciddiye alınması gerektiğini" ifade etti

Merhum fizikçi Stephen Hawking de aynı konuda uyarmıştı (Reuters)

Oxford Üniversitesi'nden bilim insanları, NASA'nın Dünya'nın konumunu içeren, mesaj niteliğindeki radyo sinyallerini uzaya gönderme planlarının uzaylı istilasına neden olabileceğine dair uyardı.

NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'ndan bir araştırma ekibi, Samanyolu Galaksisi'ndeki olası uzaylılarla temasa geçmek için kullandıkları mesajı geçen ay güncellemişti.

Temel matematiksel ve fiziksel kavramlar, Dünya'daki yaşamın biyokimyasal bileşimi, Güneş Sistemi'nin Samanyolu'ndaki konumu ve Dünya'nın yüzeyinin dijitalleştirilmiş tasvirlerinin yer aldığı mesaja "Galaksideki Fener" adı verilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan, Oxford'un İnsanlığın Geleceği Enstitüsü'nde (FHI) kıdemli araştırma görevlisi Anders Sandberg, bu tür bilgileri olası zeki yaşam formlarıyla paylaşmanın risk teşkil ettiğini savundu.

The Telegraph'a konuşan Dr. Sandberg, mesajın uzaylı bir uygarlığa ulaşma ihtimalinin düşük olmasına rağmen, bu riskin "gerçekten ciddiye alınması gerektiğini" ifade etti.

Dünya dışı zeka arayışını çoğu kişinin "küçümsediğini" söyleyen bilim insanı, "Birçok kişi uzaylı arayışıyla ilgili konuları ciddiye almayı reddediyor" dedi.

Bu utanç verici çünkü çok önemli bir konu.

Dr. Sandberg, meslektaşı Toby Ord'la birlikte 2020'de yayımladığı The Precipice (Uçurum) adlı kitabında da benzer argümanlar öne sürmüştü.

Sandberg'ün FHI'daki çalışma arkadaşı Dr. Ord da uzaylılara mesaj göndermeden önce "kamuya açık tartışma" yürütmenin akıllıca olabileceğini savunmuştu.

Dünya dışı bir uygarlıktan gelebilecek mesajları sadece dinlemenin bile riskli olduğuna dikkat çeken Dr. Ord, bu tür mesajların "bizi tuzağa düşürmek için tasarlanabileceğini" dile getirmişti.

Bu tehlikeler küçük ama yeterince bilinmiyor ve henüz iyi yönetilemiyor.

"Temel soru, barışçıl veya düşman medeniyetlerin oranı" diyen bilim insanı, şöyle yazmıştı:

Bu oranın yüksek mi yoksa düşük mü olduğuna dair çok az kanıtımız var ve bilimsel bir fikir birliği yok. Dezavantajın çok daha büyük olma ihtimali göz önüne alındığında, temasa yönelik aktif adımlar atmak, iyi bir seçenek gibi gelmiyor.

2018'de hayatını kaybeden ünlü fizikçi Stephen Hawking de insanlığın uzaylılar nedeniyle varoluşsal bir riskle karşı karşıya kalabileceğini savunmuştu.

2010'da Discovery Channel'a konuşan Hawking, uzaylıların dünyayı kaynakları için talan edip yoluna devam edebilme ihtimalinden endişelendiğini söylemişti:

Eğer uzaylılar bizi ziyaret ederse Kristof Kolomb'un Amerika'ya ayak basması gibi olacaktır. Bu yerli Amerikalılar için hiç iyi olmamıştı. Akıllı varlıkların tanışmak istemeyeceğimiz türden şeylere nasıl dönüşebileceğini görmek için kendimize bakmamız yeterli.

NASA'nın güncellediği yeni mesajın Çin'in FAST teleskobundan veya ABD'deki Allen Teleskop Dizisi'nden yayımlanması planlanıyor.

Mesajın gönderileceği tarih kesinleşmese de araştırmacılar, onu Dünya'nın Güneş ve Samanyolu'nun merkezindeki hedefi arasında 90 derecelik bir açı oluşturduğu mart veya ekim aylarında yayımlamanın iletişim kurma ihtimalini artıracağını belirtmişti.

 

Independent Türkçe, The Telegraph, Scientific American, BBC Türkçe

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU