Almanya, ABD'nin Suriye'ye asker gönderme talebini reddetti

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Alman kara birliklerinin kısmen ABD askerlerinin yerine geçmesini talep etmişti

Suriye Demokratik Güçleri unsurları / Fotoğraf: AFP

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, bugün yaptığı açıklamada ülkesinin Suriye topraklarında herhangi bir kuvveti bulunmadığını ve bu durumun değişmesini de planlamadıklarını bildirdi. Seibert, basın toplantısında şunları söyledi:

Hükümet vizyonunun, IŞİD'e karşı alınan mevcut önlemlere bağlı kalmak olduğunu söylediğimde bilindiği gibi bu tutum, aynı zamanda kara birliği gönderilmeyecek anlamına da geliyor.


Cuma günü Almanya'yı ziyaret eden ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Alman Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada, “Alman kara birliklerinin kısmen bizim askerlerimizin yerine geçmesini istiyoruz” dedi. ABD Temsilcisi, Almanya’dan temmuz ayı içerisinde bir yanıt beklediklerini vurguladı.

ABD Başkanı Donald Trump, 2018 yılı sonunda Suriye’nin kuzey doğusuna konuşlu çok sayıda ABD kuvvetini ülkeden geri çekeceğini duyurmuştu. Trump ayrıca IŞİD terör örgütüne karşı zafer kazanıldığını da söylemişti.

Ancak Trump daha sonra, geri çekme sürecini yavaşlatma ve çoğunluğu Kürtlerden oluşan Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolü altındaki bölgede yüzlerce ABD askeri konuşlandırma konusunda ikna oldu.

James Jeffrey, Washington’ın IŞİD'e karşı 80 ülkeyi kapsayan Koalisyon’daki ortaklarından daha fazla görev yapabilecek gönüllüler aradığına işaret ederek “Almanya'nın bu konuda daha fazla adım atmasını umuyoruz” dedi.

Söz konusu görevin amacını kimseden gizlemediklerini belirten Jeffrey, Koalisyon’un desteğiyle IŞİD'e karşı mücadele eden ancak Türkiye’nin karşı çıktığı Kürt gruplardan da vazgeçilmeyeceğini belirtti.

Washington, Avrupalı ortaklarına, yani İngiltere ve Fransa’nın yanı sıra şimdi de Tornado tipi savaş uçakları, Irak’ta bir yakıt ikmali uçağı ve iki haberleşme ağı ile IŞİD'e karşı Koalisyon’a katılan Almanya’ya güveniyor.

Ancak barışçıl bir kültüre sahip olan Almanya’da askerlerin zemine konuşlandırılması, ülkenin Nazi geçmişi dolayısıyla oldukça hassas bir konu.

Yapılan değerlendirmeler konunun Almanya Başbakanı Angela Merkel liderliğindeki kırılgan hükümet koalisyonu içerisinde de hararetli tartışmalara yol açabileceği yönünde.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Kübra Şahin

DAHA FAZLA HABER OKU