Ukrayna: Ruslar, sivil tahliyelerin yapıldığı tren garını vurdu, 4'ü çocuk 39 kişi hayatını kaybetti

Zelenski saldırıyla ilgili, Ruslar yöntemlerini terk etmiyor. Savaş alanında bize karşı koyacak güç ve cesaretten yoksun oldukları için sivillere saldırıyorlar. Bu, sınırı olmayan bir kötülüktür ve eğer cezalandırılmazsa asla durmayacaktır" dedi

Ukrayna'nın Donetsk bölgesine bağlı Kramatorsk şehrinin tren garına, Rus güçleri trafından düzenlenen füze saldırısında, tahliye edilmeyi bekleyen çok sayıda sivil hayatını kaybetti.

Ukrayna Demiryollarının Telegram kanalından yapılan açıklamada, Kramatorsk tren garına 2 füze isabet ettiği, ilk belirlemelere göre ise 30'dan fazla sivil öldüğü 100'den fazla sivilin yaralandığı bildirildi.

Ukrayna Güvenlik Servisi Temsilcisi Artem Dekhtyarenko Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "Rasistler Kramatorsk'taki tren istasyonuna ateş açtı. 4'ü çocuk 39 sivil öldü" bilgisini paylaşarak, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını belirtti.

Kramatorsk Belediye Başkanı Aleksandr Gonçarenko ise, saldırıda yaralananların çoğunun durumunun ağır olduğunu, bazılarının kol ve bacaklarını kaybettiğini açıkladı. Gonçarenko, hastanelerin yaralıları tedavi için yetişemediğini, yaklaşık 40 doktorun yaralıları ameliyat ettiğini aktararak, saldırı anında istasyonda yaklaşık 4 bin sivilin bulunduğunu söyledi.

Donetsk Valisi Pavel Kirilenko ise, garın misket bombaları içeren İskender füzesi ile vurulduğunu açıkladı.

Saldırıya ilişkin paylaşılan görüntülerde, tren garında yanlarında bavulları bulunan sivillerin ve gar görevlilerinin kan içinde yerde yattıkları görülüyor.

Zelenski: Kramatorsk tren istasyonunu Toçka-U füzesiyle vurdular

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, tren istasyonunun "Toçka-U" füzesi ile vurulduğunu açıkladı.

Zelenski, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, "Binlerce sivil Ukraynalının tahliye edilmeyi beklediği Kramatorsk tren istasyonunu Toçka-U füzesiyle vurdular. Ruslar yöntemlerini terk etmiyor. Savaş alanında bize karşı koyacak güç ve cesaretten yoksun oldukları için sivillere saldırıyorlar. Bu, sınırı olmayan bir kötülüktür ve eğer cezalandırılmazsa asla durmayacaktır" ifadelerini kullandı.

Kremlin: Kramatorsk garına atılan füzeyi Rus ordusu kullanmıyor

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, tren garına yapılan füze saldırısıyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Rusya Savunma Bakanlığının, Rus Silahlı Kuvvetlerinin Toçka-U füzesini kullanmadığı ile ilgili açıklamanın dikkate alınması gerektiğini belirten Peskov, "Silahlı kuvvetlerimiz bu tür bir füze kullanmıyor ve Kramatorsk'ta bugün için herhangi bir muharebe görevi yoktu, planlanmamıştı. Bu açıklamadan hareket edilmelidir" diye konuştu.

Rusya’nın Ukrayna’daki savaşına ilişkin, "operasyonun öngörülebilir bir gelecekte tamamlayıp tamamlamayacağına" ilişkin soruya Peskov, "Öngörülebilir gelecekten bahsediyoruz. Operasyon devam ediyor, hedeflere ulaşılıyor, hem operasyonun ilerlemesi açısından Rusya Silahlı Kuvvetleri düzeyinde hem de Ukrayna ile görüşme sürecinde olan müzakereciler aracılığıyla önemli çalışmalar yürütülüyor" karşılığını verdi.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Donetsk bölgesindeki bazı tren istasyonlarını vurduklarını doğrulamış fakat saldırıların Ukrayna birliklerine gelen askeri teçhizat ve silahları imha etmek amacıyla yapıldığını öne sürmüştü.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU