Rusya: Yabancı bankalar dolar cinsinden tahvil ödemesini reddetti, bu yüzden ruble ile ödedik

Rusya Maliye BakanlığI'nın açıklamasında "Rusya yükümlülüğünü yerine getirdi" denildi

Fotoğraf: AA

Rusya Maliye Bakanlığı, 643 milyon dolarlık tahvil ödemesinin yabancı bankalar tarafından reddedildiğini, bu nedenle ödemeyi ruble cinsinden gerçekleştirdiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, vadesi gelen tahvil ödemesi için dolar cinsinden ödeme talimatı verildiği ancak yabancı bankaların bu talimatı yerine getirmeyi reddettiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, döviz cinsinden ödeme yapılamaması nedeniyle gerekli ödemelerin ruble cinsinden yapıldığı ve Rusya'nın yükümlülüğünü yerine getirdiği kaydedildi.

Rusya'nın 300 milyar dolar değerinde uluslararası rezervinin dondurulması nedeniyle tahvillerden doğan dış borç ödemelerine ilişkin süreç sonucunda temerrüde düşme ihtimali endişe yaratıyor.

Rusya'nın "ruble" hamlesi

Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesi ile başlayan savaşın ardından batılı ülkeler Rusya'ya yaptırım uygulamaya karar verdi.

Rusya ise yaptırım kararlarına karşı özellikle doğalgaz ödemelerinin ruble ile yapılmasını talep etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptığı açıklamada, dost olmayan ülkeler yeni sistemi kabul etmezse gaz sözleşmelerinin durdurulacağını söylemişti.

Rusya'dan doğalgaz alan Almanya ve Fransa ise Rusya'nın doğalgazda rubleyle ödeme yapılmasına yönelik talebini "sözleşmelerin ihlali" olarak değerlendirerek reddetmişti.

Rus rublesi dolar karşısında yükselişini sürdürüyor

Moskova Borsası verilerine göre, bugün dolar/ruble paritesi yüzde 2,54 düşüşle 81 seviyesine, euro/ruble paritesi de yüzde 3,4 düşüşle 88,4’e indi.

Ukrayna-Rusya savaşı öncesi 23 Şubat’ta 81 bandından işlem gören dolar/ruble paritesi, 9 Mart’ta 120’ye kadar çıkarken devamında yüzde 30’dan fazla gerileyerek savaşın başlamasından bu yana ilk defa 81 seviyesine düştü.

Analistler, Rus gazına yönelik rubleyle ödeme adımının yanı sıra, yüksek enerji fiyatlarının Rus rublesini desteklediğini bildirdi.

Rusya’nın ana ihracat ürünü petrolün varil fiyatı uluslararası piyasalarda 107 dolardan işlem görüyor

 

 

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU