Can Ataklı: Sezgin Baran Korkmaz, Amerika’ya gidip ifade vermiş ve Avusturya’ya geri dönmüş

"Sezgin Baran Korkmaz çoktan serbest bırakılmış, Viyana’da çok güzel bir eve yerleşmiş"

Fotoğraf: Twitter

Korkusuz yazarı Can Ataklı, kara para aklama ve dolandırıcılık gibi suçlamalar bulunan Sezgin Baran Korkmaz’ın Avusturya'da serbest bırakıldığını öne sürdü. Ataklı’nın iddiasına göre Korkmaz, Utah eyaletine giderek ifade verdi ve daha sonra tekrar Viyana'ya geri döndü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Can Ataklı, bugünkü köşe yazısında ilk olarak Sezgin Baran Korkmaz ile ilgili gelişmeleri özetledi:

Adını artık herkes biliyor. Sezgin Baran Korkmaz. Bir buçuk yıl öncesine kadar fırtına gibi esmişti Türkiye’de. Ayakkabı boyacılığı, bulaşıkçılık derken sıfırdan dünya çapında milyarder olmuştu. Hayırseverdi, özellikle saraydan gelen taleplerin hiçbirini geri çevirmiyor milyonlarca lirayı istenilen hayır kurumlarına veriyordu. Adı magazin sayfalarında da yer alıyor, yandaş gazetecileri ultra lüks otellerinde ağırlıyor, paralar dağıtıyordu.

Ama başı Amerika ile dertteydi. Kara para aklama suçlaması yapılıyordu kendisine. Amerika’da Utah Federal Savcılığı, mahkemeye başvurarak iş insanı Sezgin Baran Korkmaz’ın Türkiye’deki varlıklarının geri alınmasını talep etmişti. Kingston Kardeşler’in ABD Hazinesi’ni dolandırarak elde ettiği yarım milyar dolar civarındaki teşviklerin en az 134 milyon dolarının Türkiye’ye gönderildiği, 2014 ile 2018 yılları arasında Türkiye’ye gönderilen paralarla Sezgin Baran Korkmaz’ın kontrolünde ilaç, inşaat ve teknoloji başta olmak üzere birçok farklı yatırımlar yapıldığı ve şirketler alındığı ileri sürülüyordu.

İster istemez Türkiye’de de sıkıntıya girdi başı. Oysa iktidarın güçlü isimleriyle al takke ver külah ölçüsünde yakındı. İçişleri Bakanı’nın makam odasında yapılan pazarlık sonucu “Sen iyisi mi biraz buralarda görünme, yurtdışına git” denildi kendisine. Damat bakan Berat Albayrak’ın kendisine kafayı taktığı söyleniyordu saray kulislerinde. İçişleri Bakanı da kendince korumaya almıştı Korkmaz’ı. Korkmaz Avusturya’ya gitti, Viyana’da beklemeye başladı. Ancak hesaplar tutmadı ve Avusturya polisi Korkmaz’ı 19 Haziran günü “Amerika tarafından iadesinin talep edildiği” gerekçesiyle gözaltına aldı. Bu durumu öğrenen saray iktidarı da Korkmaz için iade talebinde bulundu.

"Burada sıkılıyorum, bir an önce ülkeme kavuşsam"

Korkmaz’ın kamuoyunda halen cezaevinde olduğunun bilindiğine dikkati çeken Ataklı, şu iddialarını gündeme getirdi:

Meğer öyle değilmiş. Sezgin Baran Korkmaz çoktan serbest bırakılmış, Viyana’da çok güzel bir eve yerleşmiş. Avukatları aracılığı ile Amerika’da temaslar kurulmuş, Sezgin Baran Korkmaz bir süre önce Viyana’dan Utah’a gitmiş, savcıya ifade vermiş ve geri dönmüş. Öğrendiğime göre Korkmaz’ın Amerika’da çok önemli bir sorunu kalmamış ki zaten kalsa böyle elini kolunu sallaya sallaya bu ülkeye gidip sonra da çıkamazdı. Korkmaz’ın bir yakınından aldığım bilgiye göre avukatları “Türkiye’nin iade talebi zaten çok zayıf, kendi ülkemizde fazla bir sorunumuz yok, birkaç küçük ayrıntıyı çözdükten sonra Sezgin Bey Türkiye’ye dönecek” demişler. Sezgin Baran konuştuğu yakınlarına ise “Burada çok sıkılıyorum, şu iş bir an önce bitse de artık ülkeme kavuşsam” diye yakınıyormuş.

 

Korkusuz, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU