Buça'daki toplu mezarların uydu görüntüleri Rusya'nın yalanlamalarıyla çelişiyor mu?

Uydu görüntüleri, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in yakınlarında yer alan Buça'daki toplu mezarların konumunu gösteriyor

Uydu görüntüsü Buça'daki St. Andrew ve Pyervozvannoho All Saints Kilisesi yakınlarındaki mezarlığı gösteriyor (Reuters)

Uydu görüntüleri, Ukrayna'nın Buça kentinde yaklaşık 14 metre uzunluğunda bir çukur olduğunu ortaya çıkardı. Rus askerlerinin şehirden geri çekildiği bölgelerde de sivillere ait toplu mezarlar bulunmuştu.

Başkent Kiev'in yaklaşık 24 km kuzeybatısındaki şehre giren Ukrayna askerleri sokakta yatan en az 20 cesetle karşılaştı.

Pazar günü Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin sözcüsü Sergey Nikiforov, toplu mezarların "katıksız vahşetini" kınadı.

Sivillerle dolu toplu mezarlar bulduk. Elleri ve bacakları bağlanmış, başlarının arkasında kurşun delikleri olan insanlar bulduk.

Sivil oldukları barizdi ve idam edilmişlerdi. Yarısı yanmış cesetler bulduk; sanki birisi bu suçları gizlemeye çalışmış ama aslında işini düzgün yapacak kadar zaman bulamamış gibiydi.

ABD'li özel şirket Maxar'a ait görüntüler, kazıların ilk belirtilerinin 10 Mart'ta St. Andrew ve Pyervozvannoho All Saints Kilisesi'nin arazisinde ortaya çıktığını gösteriyor.
 

ukrainesatellite2.jpg
Maxar Technologies'in 3 Nisan 2022'de paylaştığı bu uydu görüntüsü, 10 Mart 2022'de Ukrayna'nın Buça kentindeki Saint Andrew ve Pyervozvannoho All Saints Kilisesi'nin yakınlarındaki mezarlıkta (sağda) muhtemelen toprağın kazıldığını gösteriyor (Uydu görüntüsü ©2022 Maxar Tech)


Yapılan açıklamada şirket, 31 Mart'taki uydu görüntülerinde kilisenin yanındaki arazinin güneybatı kısmında yaklaşık 14 metre uzunluğundaki çukurla bu mezarlığın görüldüğünü belirtti.
 

AFPsatellitemain.jpg
Maxar Technologies'in 3 Nisan 2022'de paylaştığı bu uydu görüntüsü, 31 Mart 2022'de Ukrayna'nın Buça kentindeki Saint Andrew ve Pyervozvannoho All Saints Kilisesi'nin yakınlarındaki mezarlıkta (görüntünün merkezinin üzeri) muhtemelen toprağın kazıldığını gösteriyor (Uydu görüntüsü ©2022 Maxar Tech)​​​​​​​


Nikiforov, "Sözlerime çok dikkat etmem gerekse de bu tam olarak bir savaş suçu gibi görünüyor" dedi.

Ne var ki Rusya, Ukrayna yönetiminin iddialarını "asılsız suçlamalar" diyerek yalanlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya devlet haber ajansı TASS'a göre Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoli Antonov açıklamasında Rus güçlerinin çekilmesinin ardından Ukrayna askerlerinin Buça'yı topçu ateşine tuttuğunu söyledi.

Buça Belediye Başkanı ise daha önce 280 kişiyi toplu mezarlara gömdüklerini ve şehirden ayrılmayıp da hayatta kalan az sayıda sivilin "38 gün sonra ilk ekmeklerini" yediğini söylemişti.

Cumartesi günü Ukrayna güçleri, Kiev çevresindeki bölgelerin tamamını tekrar ele geçirerek 24 Şubat'ta başlayan Rus istilasının ardından ilk defa başkent bölgesinde tam kontrol sağladı.

Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın bu hafta bölgeden çekilmesinden bu yana askerlerin Kiev çevresindeki 30'dan fazla kasaba ve köyü geri aldığını duyurdu.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU