Kim Jong-un'un kardeşi, Güney Koreli bakana çıkıştı: "Pislik herif"

"Güney Kore bir felaketi önlemek istiyorsa kendisini terbiye etmeli"

Güney Kore istihbaratına göre Kim Yo-jung, abisinin ardından ülkenin iki numaralı ismi konumunda (Reuters)

Kuzey Kore (Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti - KDHC) lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong, Güney Kore (Kore Cumhuriyeti) Savunma Bakanı Suh Wook'un açıklamalarına sert tepki gösterdi.

Kim bugün yaptığı açıklamada Wook'a "pislik" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki gün önce Güney Kore Stratejik Füze Komutanlığı'nı ziyaret eden Suh, Kuzey Kore'nin kendilerine füzeyle saldırma niyetini öğrenmeleri halinde karşılık vermeye hazır olduklarını söylemişti.

Suh, "Kuzey Kore'deki herhangi bir hedefi hızlı ve isabetli bir şekilde vurabilecek" kabiliyetleri olduğunu kaydetmişti.

Bu ifadelere yanıt veren Kim, "Mantıksız ve pisliğe benzeyen herif" diye konuştu:

Güney Kore, Savunma Bakanı'nın yaptığı düşüncesiz açıklamalar sebebiyle ciddi bir tehditle karşı karşıya kalabilir. Güney Kore bir felaketi önlemek istiyorsa kendisini terbiye etmeli.

Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi Sekreteri Pak Jong-chon da Wook'a tepki gösterdi. Mevcut koşullarda diğer tarafı etkileyecek herhangi bir yanlış karar veya beyanın "tehlikeli bir çatışmayı ve tam teşekküllü bir savaşı" tetikleyebileceğini belirterek uyardı.

İki ülke arasındaki ilişkiler, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın girişimleriyle 2018'de iyileşmişti. Ancak Kuzey Kore, kendisine uygulanan yaptırımlarda ABD'yle anlaşmazlık yaşayınca bir yıl sonra tansiyon tekrar yükselmişti.

Kuzey Kore, 2017'den bu yana ilk kıtalararası balistik füze denemesini geçen ay yapmıştı. Bu yılki füze denemesi 11'e ulaştı.

AFP haber ajansı, iki taraf arasındaki gerilimin Güney Kore'de devlet başkanlığı seçimini kazanan Yoon Suk-yeol'un gelecek ay göreve başlamasıyla artabileceğini yazdı.

Zira Suk-yeol, kampanya döneminde "gerekirse Kuzey Kore'ye önleyici saldırı yapabileceklerini" açıklamış ve Jong-un'a "biraz terbiye vereceğini" söylemişti.

 

Independent Türkçe, AFP, AP, Axios

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU