CIA soruşturması Irak'ta siyaseti ikiye böldü

Iraklı üst düzey askeri bir yetkili ile Irak kökenli bir CIA ajanı arasında geçtiği iddia edilen konuşmanın kaydı, siyasi çevreler arasında bölünmelere yol açtı

Iraklı Komutan Felahi'nin bir CIA ajanına koordinat verdiği ses kayıtlarında ortaya çıktı / Grafik: Independent Türkçe

İran yanlısı silahlı gruplar, ses kaydını ordu içindeki Sünni subayların ABD’ye casusluk yaptığının bir kanıtı olarak görürken bazı çevreler ise modern teknolojiyle kolayca fabrikasyon ses kayıtlarının hazırlanabileceğine işaret ederek söz konusu iddiaların hedefinde ordunun üst düzey pozisyonlardaki askeri yöneticilerin tasfiyesi olduğu görüşünde.

Irak Hizbullah Tugayları’na yakınlığıyla bilinen El İtticah adlı televizyon kanalı, Anbar Operasyon Komutanı Mahmud Felahi’nin Irak kökenli bir CIA ajanına Suriye sınırı yakınında konuşlanan Haşdi Şabi güçleri ve İran yanlısı askeri gruplara ait koordinatları verdiği iddia edilen ses kayıtlarını yayınladı.

Yayınlanan ses kaydına göre CIA ajanı ile yaptığı görüşmede Felahi’nin Haşdi Şabi ve Anbar ilindeki diğer silahlı grupların koordinatları ile ilgili daha detaylı bilgi verme sözü verdiği öne sürülüyor.

Söz konusu kayıtta ayrıca İsrail’in bu koordinatları vurabileceği iddia ediliyor. Irak Hizbullah’ına yakın televizyon kanalı, ses kaydını İran tarafından fonlanan “Direnişçi Medya Ağı”ndan aldığını belirtti.

Vatana ihanet

İran'ın Arapça yayın yapan televizyon kanalı El Alem, konuyla ilgili yayınladığı haberde şunları aktardı:

Anbar Operasyon Komutanı Mahmud Felahi ve beraberindeki ajan takımının vatana karşı işledikleri bu ihanet, DEAŞ çetelerinin güvenliği ihlal etmesine ve Irak sınırını koruyan ordu, güvenlik güçleri, Haşdi Şabi ve direniş gruplarına mensup Iraklı vatandaşların ölümüne yol açtı.


Sistematik kampanya

Felahi’ye ait olduğu öne sürülen ses kaydının sosyal medyada yayınlanmasının ardından İran yanlısı hesaplar, 2014’te ülke topraklarının üçte birinin DEAŞ’ın eline geçmesine ‘ihanetçi subayların’ neden olduğu iddialarını yaydı. “Buna karışmış olan subayların” yargılanması talebiyle kampanya başlattı.

Independent Arabia’dan Ömer Latif’in haberine göre Tahran destekli Bedir Örgütü Milletvekili Hanin el-Kudva ise Bağdat’taki güzellemeci hükümetin Felahi’nin ihanetini rafa kaldıracağını ileri sürdü.

Kudva konuya dair şu değerlendirmede bulundu:

Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği, Felahi davasının kapanması için (Adil Abdulmehdi Hükümetine) baskı uyguluyor. Zira bu iş onlara aittir. Bu dava da tıpkı öncekiler gibi cezasız kalacak ve hükümetin caydırıcı ve cesur tedbirleri olmaksızın rafa kaldırılacak.


İran destekli Asaib Ehli Hak üyesi Hasan Salim de konuyla ilgili olarak “Felahi’nin CIA’ye casusluk yapması ve Irak’a ihanet ederek ordu ile Haşdi Şabi karargâhlarının bombalanmasına hazırlık olarak koordinatları paylaşması, vatana ihanet ettiğinin en büyük kanıtıdır” dedi.

Salim ayrıca ses kaydında paylaşılan koordinatlara işaret ederek, ABD’nin muhtemel bir hava saldırısında Haşdi Şabi ve ordu mensuplarının dökülen kanlarından sorumlu olacağını ifade etti.

Savunma Bakanlığı soruşturma açtı

Irak Savunma Bakanlığı, ses kaydının incelenmesi için soruşturma başlattığını duyurdu.

Irak Savunma Bakanı Necah el-Şummari yaptığı açıklamada, ülke güvenliğini korumak ve kamuoyuna gerçekleri aktarmak amacıyla özel bir komisyonun konuyla ilgili soruşturma başlatacağını söyledi.

Ses kayıtları ordunun üst düzey pozisyonlarındaki askeri yöneticilerin tasfiyesini hedefliyor

Iraklı Milletvekili Muhammed Kerbuli de modern teknoloji ile kolayca fabrikasyon içerikler üretilebildiğine dikkat çekerek, bu iddiaların ordunun üst düzey pozisyonlardaki askeri yöneticilerin tasfiye hareketine dönüşmesine karşı uyarıda bulundu.

Kerbuli uyarısında şunları söyledi:

Operasyonlar Komutanlığı’nda yetki pozisyonlarında bulunan askeri yöneticilerin tasfiyesini hedefleyen plana karşı uyarıyoruz. Modern teknoloji, fabrikasyon videoların hazırlanmasına bile imkan sağlarken, ses kayıtlarına nasıl güveneceğiz?

 

İran yanlısı gruplar Sünni komutanların sadakatine gölge düşürmeye çalışıyor

Iraklı bir kısım gözlemciler, İran destekli grupların başlattıkları bu kampanya ile kamuoyu nezdinde Sünni komutanların sadakatine gölge düşürmeyi amaçladıkları, diğer bir kısım gözlemciler ise söz konusu kampanyanın aynı gruplar tarafından Washington-Tahran hattında patlak verebilecek muhtemel silahlı çatışmaya karşı ordunun tarafsızlaştırılması hedefiyle başlatıldığı görüşünde.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/39091

Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan

DAHA FAZLA HABER OKU