Will Smith'in Akademi'den istifa etmesi ne anlama geliyor?

Ünlü aktör olay yaratan tokadın ardından prestijli organizasyondan ayrıldığını açıkladı

Hollywood yıldızı Will Smith, 94. Oscar Ödülleri Töreni'nde sunucu Chris Rock'a tokat atmasıyla başlayan tartışmalar nedeniyle Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı. 

53 yaşındaki aktör istifa açıklamasında, "Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi üyeliğinden istifa ediyorum ve kurulun uygun gördüğü diğer sonuçları kabul edeceğim" ifadelerini kullandı. "Değişimin zaman alacağını" vurgulayan Smith, "şiddetin mantığının önüne geçmesine bir daha asla izin vermeyeceğini" de belirtti. 

Smith'in istifasını kabul eden Akademi'yse aktör hakkında yürüttüğü incelemeye devam ediyor. Akademi'nin disiplin cezası olarak Smith'in bu yıl Kral Richard: Yükselen Şampiyonlar (King Richard) performansıyla kazandığı En İyi Aktör ödülünü elinden alıp almayacağıysa belirsizliğini koruyor. 

Peki Akademi'den istifa etmek ne anlama geliyor?

Smith, özel film gösterimlerine erişim ve Oscar Ödülleri'nin adaylarına oy verme gibi Akademi üyelerinin sahip olduğu avantajlardan mahrum kalacak. Bununla birlikte gelecekteki etkinliklere davet edilip edilmeyeceği, Akademi'nin aktörle ilgili bu ay vereceği kararın ardından netleşecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akademi'nin davranış kuralları 2017'de yapımcı Harvey Weinstein'in tecavüz skandalı ve #MeToo hareketinin etkisiyle yeniden düzenlenmişti. Bu kurallar doğrultusunda verilecek disiplin cezalarıysa şunları içerebilir: Kınama, etkinliklere katılmaktan men edilme, Akademi üyeliğinin ayrıcalıklarının geçici veya daimi olarak kaybedilmesi, Akademi ödülü alma hakkından geçici veya daimi olarak yoksun bırakılma. 

Akademi bu hafta Smith aleyhindeki disiplin soruşturmasının 18 Nisan'da yapılacak bir sonraki yönetim kurulu toplantısında düzenleneceğini ve aktöre yazılı yanıt için 15 gün verileceğini taahhüt etmişti. Ancak şimdilik oyuncunun gelecekte Akademi'ye dönüp dönmeyeceği onun inisiyatifindeymiş gibi görünüyor. 

Tabii eğer Smith böyle bir adım atarsa Akademi'ye geri alınması için 54 üyeden oluşan kurulun takdirini yeniden kazanması gerekiyor. 

Smith'in Oscar'ı iptal edilebilir mi?

Akademi bugüne kadar yalnızca bir kez verdiği ödülü geri aldı. 1967 tarihli Young Americans'ın 1969 Oscar Ödülleri'ne katılmak için fazla eski olduğuna karar verilmişti.  

Bununla birlikte Weinstein ve Roman Polanski cinsel taciz ve saldırı skandalları nedeniyle Akademi'den atılsa da her iki isim de aldıkları Oscar ödüllerini ellerinde tutmaya devam ediyor. 

Bu da Smith'in Oscar'ını kaybetme ihtimalinin düşük olduğunu gösteriyor. 

Smith'in gelecekte yeniden aday gösterilip gösterilemeyeceğiyse Akademi'ye bağlı. Ancak aktörün attığı tokadın kolay kolay unutulmayacağı göz önünde bulundurulduğunda Smith'i gelecekte aday göstermek muhtemelen hiç kolay olmayacak. 

 

Independent Türkçe, People, CNN

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU