Avcılar Belediyesi'ne "ihaleye fesat karıştırma" operasyonu: Eski Başkan Handan Toprak tutuklandı

İstanbul merkezli 5 ilde düzenlenen "ihaleye fesat karıştırmak" ve "resmi belgede sahtecilik" operasyonunda gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen Avcılar eski Belediye Başkanı Handan Toprak'ın da aralarında bulunduğu 11 şüpheli tutuklandı

Eski Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak gözaltına alındı / Fotoğraf: Twitter

İstanbul merkezli 5 ilde düzenlenen "ihaleye fesat karıştırmak" ve "resmi belgede sahtecilik" operasyonunda gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen Avcılar eski Belediye Başkanı Handan Toprak'ın da aralarında bulunduğu 11 şüpheli tutuklanırken, 10 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve Avcılar eski Belediye Başkanı HandanToprak'ın da aralarında bulunduğu 21 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Küçükçekmece Adliyesi'ne sevk edildi.

Adliyede savcılığa çıkarılan Handan Toprak'ın da aralarında bulunduğu 11 şüpheli tutuklama, 10 şüpheli ise adli kontrol tedbiri istemiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine gönderildi.

Hakimliğe çıkarılan Handan Toprak ve 7 aktif belediye personelinin de aralarında bulunduğu 11 şüpheli tutuklandı, 10 şüpheli haklarında adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakıldı.

Handan Toprak suçlamaları reddetti

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, tutuklanan eski Avcılar Belediye Başkanı Hanay Handan Toprak Benli'nin hakimlik ifadesine ulaşıldı.

Benli, Küçükçekmece 1. Sulh Ceza Hakimliğindeki ifadesinde, üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini ifade ederek, "Evladıma da bırakacağım tek mirasım temiz olan öz geçmişimdir. Belediye başkanlığı dönemimde yapılan ihale süreçleri ile ilgili olan yapılmak istenen soruşturmalar İçişleri Bakanlığından geri dönmüş ve soruşturma izni verilmemiştir" dedi.

Yapılan işin bütün bilgi ve belgelerinin meclise sunulmak zorunda olduğunu, harcama yetkisinin müdürde bulunduğunu ve müdürlüğün hepsinden sorumlu olduğunu aktaran Benli, belediye başkanlığının bu süreçleri denetlediğini, harcama yetkilisi olmadığını ve ihalenin hiçbir sürecinde yer almadığını belirtti.

"Adalete inanıyorum"

Şüpheli Benli, müdürlerin yaptığı onayı görevi sürecinde ilgili müdürlüğün başkan yardımcılığına devrettiğini savunarak, "Benim tek sorumluluğum, meclise karşı ve kamunun diğer kurumlarına gönderilen harcamaların gerçekleştirildiğinin resmen sunulmasıdır. İşleyiş ile ilgili belediye başkanları olmazlar. Ben de olmadım. Belediye başkanlığım süresince sadece belediyenin kendi memurları ile çalıştım. Meclis üyeleri arasından hiç kimseyi siyasi başkan yardımcısı atamadım. Kendi liyakatindeki kişiler gerçekleştirdi. Ben 20 yıllık devlet memurluğum sürecinde kamuda hekim olarak çalıştım. Ayrıca özel hastane yönettim. Belediye başkanlığım sürecinde de hiçbir şekilde bu tür suçlamaya maruz kalmadım. Bu nedenle de devletine, milletine ömrü boyunca hizmet etmiş bir hekim olarak görevimi de aynı sorumlulukla yaptım. Adalete inanıyorum. Buradan herhangi bir şekilde hiçbir suçlamanın gerçek olmadığını da belirtmek isterim" ifadelerini kullandı.

Olayın geçmişi

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, Avcılar Belediyesinin geçmiş dönemdeki birçok ihalesinde, "ihaleye fesat karıştırmak" ve "resmi belgede sahtecilik" olaylarını gerçekleştirerek, kamuyu zarara uğrattığı iddia edilen ve aralarında eski Belediye Başkanı Handan Toprak ile 15 belediye çalışanının da bulunduğu 27 şüpheli hakkında 1 Nisan'da gözaltı kararı vermişti.

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul, Ankara, Antalya, Balıkesir ve Tekirdağ'da düzenledikleri eş zamanlı operasyonda 21 şüpheliyi yakalamıştı.

Diğer 6 şüphelinin de Aralık 2021'de düzenlenen benzer bir operasyonda tutuklandıkları anlaşılmıştı.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU